Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că nimeni nu i-a reproşat nimic despre vizita în Cuba, unde a mers pentru a semna un memorandum, folosind oportunitatea legată de un congres care s-a desfăşurat în această ţară. Rafila a precizat că a vizitat două spitale pentru a vedea cum se administrează anumite medicamente care tratează boli care în România nu au un răspuns, cum ar fi piciorul diabetic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Întrebat duminică seară, la Antena 3, dacă i-a fost reproşat ceva legat de vizita în Cuba, Alexandru Rafila a explicat că nu a fost un lucru făcut pe cont propriu.
 
”Nu avea ce să mi se reproşeze, nu a fost un lucru pe care l-am făcut pe cont propriu, am fost în Cuba fiindcă încă din luna ianuarie Guvernul României a semnat un memorandum de înţelegere cu  această ţară prin care trebuia să încheiem un acord bilateral în domeniul sănătăţii, el trebuia semnat. Şi am folosit oportunitatea legată de un congres internaţional la care au participat 30 de miniştri ai sănătăţii, inclusiv - în afară de mine - doi din UE”, a declarat Alexandru Rafila.
 
Ministrul Sănătăţii a subliniat că a vizitat două spitale pentru a vedea cum se tratează anumite boli care în România nu au încă un răspuns, cum ar fi piciorul diabetic, boală care duce la circa 10.000 de amputări anual.
 
”Cu această ocazie, dincolo de întâlnirile bilaterale, am avut ocazia să pot să semnez acest acord bilateral cu omologul din Cuba şi, mai mult decât atât, am încercat să văd care este realitatea care a fost foarte mult comentată în anii anteriori, în ţara noastră, legat de produsele biologice dezvoltate în această ţară. Au o industrie puternică farmaceutică, chiar dacă pare ciudat pentru unii sau contestă acest lucru, eu am fost foarte aplicat în această vizită şi am mers nu numai la compania producătoare, am mers la autoritatea de reglementare, agenţia medicamentului din Cuba. Am vizitat două spitale să văd cum se administrează anumite medicamente şi unele dintre ele care sunt înregistrate în multe ţări, una dintre ele fiind chiar din Uniunea Europeană, tratează boli care la noi nu au răspuns. Şi vă dau un exemplu, piciorul diabetic, o boală îngrozitoare care duce la circa 10.000 de amputaţii în fiecare an în România, fiindcă nu există tratament. Există un produs biologic, injectabil, care se administrează, care are studii clinice foarte serioase, se administrează în multe ţări din lume şi cred că oportunitatea de a găsi o soluţie pentru pacienţii din România nu reprezintă o excursie, ci reprezintă o responsabilitate”, a susţinut Rafila.
 
Alexandru Rafila a adăugat că atacurile privind vizita sa în Cuba au venit în special din partea USR.
 
”Atacurile au venit din zona USR şi ceea ce mi se pare inacceptabil este limbajul, trivialitatea, agresivitatea şi lipsa de bun simţ care au însoţit aceste mesaje. Eu nu cred că cineva care reprezintă statul român, facem abstracţie de persoana mea, poate să fie în felul ăsta calificat într-un mod inacceptabil. Cred că civilizaţia, dialogul - nu trebuie să fie neapărat constructiv, poate să fie şi polemic, dar o limită a bunului simţ şi a păstrării adevărului într-o zonă de normalitate cred că este necesar”, a mai spus Rafila.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.