Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, că toţi cetăţenii ucraineni care au venit în România, în urma agresiunii din ţara lor, beneficiază de prevederile unui Acord, mai vechi, dar perfect valabil, care le oferă dreptul de a accesa toate tipurile de servicii medicale pe teritoriul României, pe durata şederii lor. De asemenea, solicitanţii de azil au, de asemenea, dreptul la asistenţă medicală în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Sănătăţii a afirmat, despre măsurile luate, ca urmare a situaţiei de război din Ucraina, privind accesul la asistenţă medicală al cetăţenilor din această ţară, că marea majoritate a celor care au sosit, fie că au venit din Ucraina sau Republica Moldova, nu au solicitat statutul de refugiat, fiind doar 11 solicitări de azil,

Rafila a arătat că acest lucru i-a determinat să găsească căile prin care oamenii care vin să beneficieze de servicii medicale şi a precizat că cei aproape 7.000 de ucraineni care au rămas beneficiază de prevederile unu Acord, mai vechi, dar perfect valabil care le oferă dreptul de a accesa toate tipurile de servicii medicale pe teritoriul României, pe durata şederii care nu poate depăşi 90 de zile.

”Pentru cei care cer azil există prevederi clare, pentru aproape toate serviciile medicale” a mai spus Alexandru Rafila, precizând că există un fond care asigură plata serviciilor medicale pentru solicitanţii de azil, şi dacă primesc azil, au aceleaşi drepturi cu cetăţenii români, în privinţa asistenţei medicale.

Potrivit ministrului Sănătăţii, problema a fost de operaţionalizare a unor structurilor, la nivelul Ministerului, pentru asistenţă imediată, dacă afluxul este de mari proporţii. El a mai spus că ”există echipe mobile care se pot deplasa, încât să poată evalua starea de sănătate, să le ofere posibilitatea de a se testa şi vaccina”.

”Ne pregătim să includem în pachetul de informaţii pe care cetăţenii uctraineni îl vor primi o secţiune dedicată accesului la servicii medicale” a mai declarat Rafila.

Legat de ajutoarele pentru populaţia din Ucraina, ministrul Sănătăţii a spus că se inventariază ce posibilităţi avem şi ce stocuri există la Ministerul Sănătăţii. ”Confruntăm disponibilităţile şi cu nevoile ucrainenilor, să putem oferi ceea ce au nevoie şi împreună cu MAI, cu MapN vom găsi o soluţie pentru a duce aceste ajutoare către vecinii şi prietenii noştri din Ucraina”, a afirmat Rafila.

El a menţionat că ”există permanenţă la DSU-uri iar spitalele sunt pregătite să primească eventualii solicitanţi de servicii, precum şi pentru a face testarea acestor persoane, la frontieră. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.