Senatorul Vlad Pufu (PNL), susţinător al testării legumelor după izbucnirea scandalului substanaţelor utilizate pentru a forţa coacerea acestora, subliniază că la Buzău, a fost găsită formula pentru testarea zilnică a legumelor şi fructelor în piaţă pentru nitraţi şi nitriţi, rămânând în discuţie determinarea nivelului de pesticide, realizată în prezent doar de Autoritatea Fitosanitară. În opinia sa, formula trebuie extinsă în toată ţara.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”La Buzău se poate! Testarea zilnică a produselor în toată ţara! Direcţia Agricolă Buzău anunţă că, împreună cu Pieţe, Târguri şi Oboare, societate din cadrul Primăriei Buzău, a găsit o formulă pentru testarea zilnică a legumelor şi fructelor în piaţă. Deci SE POATE!  E o victorie de parcurs, care va aduce linişte în rândul consumatorilor, dar va asigura şi respect pentru producători, pentru că oamenii vor aprecia mai mult munca depusă de un fermier pentru a putea aduce la vânzare un produs sănătos şi sigur”, scrie Pufu pe Facebook.
În opinia sa, acesta este un pas important, întrucât testările zilnice, realizate prin sondaj, vor acoperi toate produsele autohtone, de la legume la fructe şi verdeţuri.
”Vor fi însă determinări doar pentru prezenţa nitraţilor şi nitriţilor, iar în cazul apariţiei unei suspiciuni vor putea fi luate imediat măsuri pentru analize suplimentare, dar şi pentru stoparea de la vânzare, până la un rezultat cert venit de la laborator. Rămâne în discuţie şi varianta determinării nivelului de pesticide, realizată momentan doar de Autoritatea Naţională Fitosanitară, şi insist ca aceste substanţe să fie în atenţia factorilor responsabili, pentru testare zilnică. Şi dacă se poate la Buzău, această formulă trebuie extinsă în toată ţara”, subliniază senatorul PNL.
El aminteăte că de la începutul scandalului legumelor toxice a susţinut că este nevoie de testarea zilnică şi rapidă în pieţele din România. ”Apreciez faptul că toţi factorii de conducere implicaţi au înţeles că reacţia mea nu a fost una politică, ci legată strict de sincopele legislative şi managementul defectuos din sistem”, conchide Pufu.
Direcţia pentru Agricultură a judeţului Buzău consideră că scandalul roşiilor neconforme din bazinul Glodeanu Sărat este unul fără fundament, iar în urma probelor prelevate de Direcţia Fitosanitară Buzău în prezenţa Corpului de Control al ministrului Agriculturii nu au fost constatate depăşiri ale limitelor acceptate de substanţe chimice în produsele testate. Ba mai mult, directorul Direcţiei Pentru Agricultură a judeţului Buzău, inginerul Cosmin Florea, spune că unele roşii testate, deşi nu sunt certificate în acest sens, pot fi consumate ca produse bio neavând nici urmă de pesticide.
Pentru a evita astfel probleme directorul Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Buzău, inginerul Cosmin Florea, spune că a discutat cu responsabilii din cea mai mare piaţă de legume din municipiul Buzău ca tuturor producătorilor care aduc pe piaţă legume să le fie testată marfa prin rotaţie cu ajutorul unor teste rapide, însă acest lucru nu se poate face decât în ceea ce priveşte concentraţia de nitriţi şi nitraţi.
„Pe viitor, pentru a scăpa de aceste suspiciuni vrem să aducem cu Direcţia Fitosanitară şi cu societatea Pieţe Târguri şi Oboare Buzău nişte teste care să se facă la piaţă dar acele teste nu vor putea făcute decât la nitriţi şi nitraţi. Teste pentru pesticide nu se pot face la piaţă, ci doar la laboratoarele acreditate. Testele se vor face prin sondaj la legumele ce vor intra pe piaţă. Costurile vor fi suportate de societatea Pieţe, Târguri şi Oboare”, a declarat directorul Direcţie pentru Agricultură a judeţului Buzău Cosmin Florea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.