PSD prezintă, joi, la Parlamrnt, bilanţul primelor 6 luni de guvernare. În cadrul evenimentului sunt detaliate măsurile implementate de miniştrii social-democraţi referitoare la susţinerea categoriilor vulnerabile, siguranţa alimentară a românilor, sprijinul pentru agricultură şi industria alimentară, independenţa energetică, precum şi la granturile, creditele şi garanţiile de stat pentru firmele româneşti. Liderul partidului, Marcel Ciolacu a afirmat că bilanţul va fi unul cinstit şi realist, iar formaţiunea nu vrea „să fardeze realitatea”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CITEȘTE ȘI Vasile Dîncu: Cel mai trist moment al meu este, spre seară, când sunt obligat să semnez foarte multe demisii din sistemul militar, care sunt cauzate de condiţiile de viaţă, de condiţiile de mobilitate militară
CITEȘTE ȘI Ciolacu, la prezentarea bilanţului la 6 luni de guvernare, despre pachetele sociale anunţate de Guvern: Vreau să fiu cât se poate de clar şi de direct, dacă PSD nu era a guvernare, aceste măsuri nu existau

UPDATE: Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a afirmat că PSD a obţinut pentru acest minister cel mai important buget din istorie. 

“PSD a obţinut pentru acest an, cel mai important buget din istorie – 0,1 la sută din PIB. Acest buget ne-a ajutat să facem ce au promis alţii şi nu au fost în stare”, a declarat Romaşcanu. 
 
El a mai adăugat că Ministerul Culturii a achiziţionat după Revoluţie primele manuscrise. 
 
“Am achiziţionat pentru prima oară după 1989 primele manuscrie aflate la vânzare în piaţa publică, de Cioran şi Eliade. În mandatul trecut tot noi am achiziţionat Vila Florica, care acum e locul de desfătare culturală al colegilor de guvernare”, a mai afirmat ministrul Culturii.  
 
El a amintit şi câtevaproiecte de investiţii, printre care reconstruirea Muzeului Naţional de Istorie a României şi construcţia Operei Naţionale din Iaşi.

UPDATE: Ministrul Economiei, Florin Spătaru, foloseşte, la prezentarea bilanţului la şase luni de mandat, termeni duri, în ceea ce priveşte starea în care se afla ministerul atunci când a preluat portofoliul. 

”Blocaj şi abandon, lipsă de viziune, înapoiere. Acestea sunt cuvintele pe care le-a folosi dacă cineva m-ar întreba ce a, gsit la Ministerul Economiei acum şase luni, când am preluat portofoliul”, a afimat Florin Spătaru la prezentarea bilanţului la şase luni de când a devenit ministru.
 
El a arătat că ministerul a deblocat legea minelor ”după patru ani în care a zăcut prin sertare”, normele de aplicare ale actului normativ fiind în dezbatere. 
 
Spătaru a subliniat că a fost deblocat un proiect dedicat industriei microelectronice, proiect care, dacă nu ar fi fost implementat, ar fi dus la pierderea de fonduri europene. 
 
”Industria de apărare a fost şi va rămâne o prioritate strategică pentru mine”, spune Spătaru, arătând că a încheiat parteneriate cu mari companii, acorduri care vor duce la transformarea industriei de apărare.
 
Conform ministrului priorităţile mandatului să sunt investiţiile strategice.

UPDATE: Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a afirmat că PSD a intrat la guvernare într-un moment complicat pentru economia României. El a menţionat că aşa s-a mai întâmplat şi după crizele din 1996-2000 şi 2009-20111.

“PSD a stabilizat ţara şi a repus-o pe traseul creşterii economicie. Asta vrem să facem şi acum”, a transmis Câciu.

El a precizat că Ministerul Finanţelor s-a concentrat pe stabilitate financiare şi predictiblitate.
 
“Adoptarea strategiei fiscal -bugetare înainte de începutul anului a oferit încredere şi predictibilitatea”, a precizat Adrian Câciu. “Trebuie să depăşim greutăţile fără a lăsa pe nimeni în urmă”, a mai transmis ministrul Finanţelor.

UPDATE: Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a subliniat, în bilanţul privind portofoliul pe care îl conduce, că ministerul trebuia să ”readucă încrederea în inimile fermierilor români”. El a făcut referire la Planul Naţional de Redresare ş rezilienţă, arătând că şi-ar fi dorit să vorbească despre obiectivele privind agricultura din PNRR, dar ”cei care au condus România în defavoarea României au alocat agriculturii şi industriei alimentare româneşti fix zero eurocenţi din acest program”.

El a arătat că, în ultimele şase luni, au fost reluate plăţile ”la timp” către fermieri, fiind achitate 2,2 miliarde de euro din fonduri naţionale şi europene către aceştia, au fost reluate programe precum Tomata sau cel de susţinere a producătorilor de usturoi, au fost crescute sumele alocate în zootehnie.
 
”Sunt vremuri complicate şi clar, efectele schimbărilor climatice ne afectează pe toţi. Prioritatea noastră numărul unu a fost şi va rămâne reluarea investiţiilor în sistemul naţional de irigaţii”, a arătat Chesnoiu.
 
Potrivit ministrului Agriculturii, au fost finalizate 4 amenajări de irigaţii, iar anul acesta vor fi puse în funcţiune alte 20 astfel de amenajări. 
 
”I-am auzit pe colegii mei mai devreme vorbind despre PNRR şi vă spun că sinceritate mi-aş fi dorit să vă spun că mă voi apleca spre obiectivele acestui program. Numai cei care au condus România în defavoarea României au alocat agriculturii şi industriei alimentare româneşti fix zero eurocenţi din acest program”, a mai afirmat Chesnoiu.

UPDATE: Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că obiectul principal a fost scăderea deceselor cauzate de COVID-19.  

“Principala responsabilitate pe care am avut-o a fost legată de acest număr îngrozitor de mare de persoane care mureau. Într-o lună am reuşit să schimbăm lucrurile, să dublăm numărul de teste pe care le-am făcut pacienţilor infectaţi, prin implicarea medicilor de familie. Lucrul cel mai important, am mobilizat medicii de familie şi am creat o reţea de 230 de centre ambulatorii şi spitalele nu au mai fost blocate. Acest lucru a dus la scăderea mortalităţii între valul al patrulea şi valul al cincilea. Am redus numărul de morţi în România ceea ce este extraordinar de important”, a declarat Rafila, la prezentarea mandatului.  

El s-a mai referit şi la faptul că, în timpul mandatului său, au fost semnate acordurile de finanţare pentru spitalele regionale şi a crescut cu 150 la sută finanţarea secţiilor ATI. 

UPDATE: Ministrul Familiei şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, a prezentat, în bilanţul la şase luni se la intrarea PSD la guvernare, programele pe care ministerul pe care îl conduce le implementează în sprijinul familiilor, al tinerilor sau al studenţilor, ţinând să sublinieze că astfel de proiecte nu ar fi fost implementate dacă PSD nu intra la guvernare. 

Gabriela Firea a făcut referire la implementarea la nivel naţional a programului de fertilizare in vitro, ea menţionând că proiectul ”chiar nu s-ar fi întâmplat dacă PSD n intra la guvernare”. 
 
Firea a vorbit şi despre programele Family Start şi Student Academy despre care a spus că ”dacă PSD nu intra la guvernare puteau fi admirate cum se aplică la modul concret în Statele Unite sau în Franţa”. 
 
Ministrul a ţinut să arate şi că „prin venirea PSD la guvernare” copiii instituţionalizaţi beneficiază de alocări financiare mai mari pentru hrană, îmbrăcăminte, rechizite. 
Ea a subliniat ministerul pe care îl conduce va construi 150 de centre de zi, împreună cu Ministerul Muncii pentru copiii în situaţii de vulnerabilitate.
 
”Întotdeauna pentru noi, pentru echipa noastră oamenii sunt pe primul loc”, a concluzionat Firea.

UPDATE: Prim-vicepreşedintele Partidului Social Democrat, Sorin Grindeanu, a afirmat că firmele româneşti trebuie susţinute pentru a fi competitive, dar şi pentru păstrarea locurilor de muncă. 

“Trebuie să susţinem firmele româneşti pentru a păstra locurile de muncă. (...) Firmele româneşti trebuie susţinute pentru a fi competitive pe plan naţional şi internţaional. Îmi doresc cât mai multe firme româneşti cu angajaţi români să lucreze pe şantierele din România pentru România”, a transmis Grindeanu.

UPDATE: Ministrul Muncii, Marius Budăi, a prezentat câteva dintre realizările ministerului pe care-l conduce. 

Budăi a precizat că nu este un moment de sărbătoare. 

”Suntem la un moment de bilanţ (...) al primelor şase luni de guvernare în această alianţă. Nu este un moment de sărbătoare, nu este momentul pentru a sărbători, este doar un moment de a ne aşeza în faţa colegilor şi a cetăţenilor pentru a prezenta ceea ce am realizat până în acest moment şi să amintim tuturor colegilor din PSD şi cetăţenilor că am intrat la guvernare într-o perioadă foarte grea”, a eclarat ministrul, într-o conferinţă de presă.

ŞTIRE INIŢIALĂ: ”PSD le va prezenta românilor un bilanţ cinstit şi realist al celor 6 luni de guvernare. Nu vrem să fardăm realitatea. Ştim care sunt greutăţile oamenilor şi ce aşteptări au de la noi. Nu vor fi vorbe mari, ci adevăruri simple. Este un moment în care nu facem promisiuni, ci aducem argumente. În care explicăm, din nou, de ce vrem să folosim toate resursele necesare pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie şi pentru a susţine dezvoltarea firmelor româneşti”, a scris Marcel Ciolacu, miercuri, pe Facebook. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.