Reprezentanţii PSD susţin că operatorii de tablete din secţiile de votare insistă ca cetăţenii să voteze şi la referendum. "În cazul în care cetăţenii răspund că nu doresc să voteze şi la Referendum, operatorii de tabletă repetă, în mod insistent, întrebarea", spun aceştia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Partidul Social Democrat atrage atenţia asupra faptului că, în majoritatea secţiilor de votare, operatorii de tabletă insistă ca cetăţenii să voteze şi la Referendum. În cazul în care cetăţenii răspund că nu doresc să voteze şi la Referendum, operatorii de tabletă repetă, în mod insistent, întrebarea. Mai mult, în majoritatea cazurilor, operatorii de tablete repetă cu voce tare întrebarea, astfel încât să îi audă şi alţi cetăţeni prezenţi la coadă în secţia de votare, în încercarea de a-i timora şi intimida pe cei care nu vor să voteze şi la Referendum şi a atrage ostracizarea acestora de către alţi cetăţeni", afirmă reprezentanţii PSD, într-un comunicat de presă transmis duminică după-amiază.

De asemenea, susţin ei, în multe secţii de votare nu este trasă bară, pe listele persoanelor cu drept de vot la Referendum, dar care nu au votat, ceea ce poate atrage riscuri mari de fraudare a Referendumului.

"În acelaşi timp, PSD a sesizat Biroul Electoral Central, Autoritatea Electorală Permanentă şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale că, în prima parte a zilei, operatorii de tablete nu i-au întrebat pe cetăţeni dacă vor să voteze atât la europarlamentare, cât şi la Referendum, ci au bifat, în aplicaţia gestionată de STS, din oficiu, ambele variante, astfel că alegătorii au fost puşi în faţa faptului împlinit. Aşa se şi explică diferenţa mică din prima parte a zilei dintre alegătorii de la Europarlamentare şi cei de la Referendum, diferenţă care a crescut semnificativ după ce am transmis aceste semnalări. În condiţiile în care, după numărarea voturilor, se constată o diferenţă semnificativă între buletinele de vot introduse în urnă şi numărul de semnături de pe lista de prezenţă la Referendum, vom sesiza organele de cercetare penală", mai spun reprezentanţii PSD.

Conform sursei citate, "s-a încălcat şi se încalcă, în continuare, în mod sistematic art. 1, alin. 2 din Decizia 72/D/14.05.2019 a BEC, în care se precizează că preşedintele secţiei de votare barează, în prezenţa alegătorului, cu o linie orizontală, rubrica destinată semnăturii din lista electorală aferentă Referendumului".

"PSD atrage atenţia că dreptul de a opta, al cetăţeanului, pentru votul la Referendum, este grav viciat. Legea trebuie aplicată fără interpretări personale şi nu într-o manieră subiectivă, prin urmare solicităm preşedinţilor de secţii de votare şi operatorilor de tablete să îşi facă strict datoria, în conformitate cu deciziile şi instrucţiunile Biroului Electoral Central", conchide PSD.

Vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Marian Muhuleţ, a anunţat, duminică, faptul că s-a transmis tuturor operatorilor de tabetă din ţară, dar şi tuturor preşedinţilor secţiilor de votare, că operatorul de tabletă are obligaţia de a informa alegătorul că poate opta să voteze atât la alegerile europarlamentare, cât şi la referendumul naţional şi să bifeze opţiunea corespunzătoare.

Reprezentanţii AEP au anunţat, duminică, faptul că, în urma mai multor sesizări, au transmis în toate secţiile de votare, operatorilor de tabletă, dar şi preşedinţilor secţiilor de votare care sunt obligaţiile operatorilor.

”Operatorul are obligaţia de a informa alegătorul că poate opta să voteze atât la alegerile europarlamentare, cât şi la referendumul naţional, sau doar la unul dintre aceste scrutine şi de a opera în sistemul operaţiunea corespunztorare. Deci, obligaţia operatorilor de tabletă este de a informa alegătorii că pot să voteze fie pentru ambele scutine, fie doar pentru unul dintre acestea şi să bifeze în aplicaţie opţiunea corespunzătoare pentru fiecare alegător în parte”, a declarat, duminică,  Marian Muhuleţ, vicepreşedinte AEP.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.