PSD solicită UDMR să renunţe la propunerile neconstituţionale privind alocaţiile pentru copii şi să se concentreze pe punerea în aplicare a legilor în vigoare. În acest sens, UDMR ar trebui să se opună intenţiei PNL şi USR-PLUS de amânare a majorării alocaţiilor prevăzută pentru data de 1 iulie 2021 şi să militeze pentru respectarea legislaţiei în vigoare şi a promisiunilor făcute de toate partidele din arcul guvernamental înainte de alegeri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Dacă UDMR nu reuşeşte acest lucru în cadrul coaliţiei de guvernare, atunci trebuie să voteze proiectul de lege pe care PSD îl va depune joi în Parlament cu privire la mai multe măsuri adresate familiilor cu copii, printre care se află şi creşterea alocaţiilor de la 300 de lei, respectiv la 600 de lei, pe lună”, transmite PSD, marţi într-un comunicat de presă.

PSD reaminteşte că, prin Decizia 277/2006, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională acordarea diferenţiată a alocaţiilor pentru copii, admiţând în acest sens o excepţie de neconstituţionalitate, întrucât „norma constituţională înscrisă în capitolul II privind drepturile şi libertăţile fundamentale nu prevede şi nu permite, în definirea subiecţilor dreptului la alocaţiile acordate de stat, nici o altă condiţie în afara aceleia ca beneficiarii să fie copii.”

De asemenea, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării Csaba Asztalos a exprimat anterior o poziţie prin care a subliniat că acordarea diferenţiată a alocaţiilor pentru copii ar fi discriminatorie, întrucât singura condiţie pusă de Constituţie pentru a beneficia de alocaţie este de a fi copil, mai indică sursa citată.

Vicepremierul Kelemen Hunor a anunţat luni că a propus coaliţiei ca alocaţiile pentru copii să fie diferenţiate în funcţie de veniturile familiilor.

„Am vorbit de alocaţii pentru copii, rămâne varianta Senatului. Asta înseamnă că creşterea de 20% se va operaţionaliza începând cu 1 ianuarie. Noi am propus o schimbare de filosofie pentru alocaţiile copiilor, să legăm de venituri şi să fie deductibilă din impozitul după venit. Deci, este o schimbare propusă, pe care o vom discuta în acest an, în aşa fel încât să încercăm să introducem începând din anul 2023”, a explicat liderul UDMR, luni la Parlament. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.