Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a semnat, marţi, un protocol de colaborare cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, la care sunt parte Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi Muzeul Holocaustului de la Washington, pentru promovarea educaţiei privind Holocaustul şi pentru cunoşterea fenomenelor negative din societatea contemporană care au condus în trecut la tragedia Holocaustului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ne-am propus să dezvoltăm un proiect educaţional privind istoria şi memoria Holocaustului din România care să fie destinat tinerilor din principalele partide politice din ţara noastră şi, de asemenea, funcţionarilor din administraţia publică locală şi centrală care provin din rândul acestor partide politice”, a declarat Alexandru Florian, directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România. El a precizat că pe lângă PSD, acest protocol a fost semnat şi cu UDMR şi urmează ca miercuri să fie semnat şi de PNL. "Educaţia constituie un target pe care statul român, guvernul României şi l-au propus", a adăugat Alexandru Florian. 

La rândul său, directorul în cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, Radu Ioanid, a spus că a considerat, foarte multă vreme, că istoria Holocaustului este foarte importantă pentru a fi învăţată ca o solidă şi necesară lecţie de istorie, precizând că această lecţie de istorie este actuală.

"Situaţia actuală din Europa şi, de ce să nu o spun, situaţia actuală din Statele Unite, mă face şi ne face să credem că această lecţie de istorie este mai mult decât actuală. Şi mă refer aici la creşterea ultranaţionalismului şi extremismului şi a populismului pe care o vedem dincoace de Ocean şi dincolo de Ocean. De aceea, cred că semnarea acestui acord, ca şi semnarea acordului cu UDMR şi PNL, ca şi acordurile ulterioare pe care sperăm să le semnăm cu diverse instituţii importante ale statului român, vin în continuarea unei politici mari, înţelepte pe care o are România în momentul de faţă începând cu preşedintele ei, continuând cu Guvernul, în ceea ce priveşte asumarea istoriei aşa cum a fost. Pentru că lucrurile nu stau atât de bine în unele ţări vecine şi în alte ţări europene unde se manifestă o tendinţă contrară", a arătat Radu Ioanid.

În acelaşi context, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a spus că este pentru prima dată când instituţia pe care o conduce lucrează pe un program de formare continuă. “O altă noutate este că vom avea pentru prima data în sala de clasă tineri care vin din partea celor trei partide - UDMR, PSD şi PNL, care vor petrece împreună un anumit număr de zile pentru a înţelege mai bine o temă, anume tema Holocaustului. M-aş bucura să avem mai multe proiecte de acest gen pe mai multe teme, pentru că, dacă ne raportăm la rolul unui partid şi la implicarea partidelor într-o construcţie democratică, partidele printre altele au şi rolul de a crea resursa umană", a precizat Pricopie.

Liviu Dragnea a afirmat că pentru semnarea protocolului, respectiv promovarea toleranţei, reprezintă o oportunitate pentru tinerii din PSD. "Nu am renunţat să le ofer tuturor tinerilor din România promovarea toleranţei şi mă bucur să văd că Ambasada SUA sprijină principiul toleranţei, să ofer oportunitatea tinerei generaţii să crească cunoscând bine istoria, să crească înţelegând la ce dimensiuni poate ajunge cruzimea în anumite momente ale istoriei noastre (...) Să înţeleagă şi să înveţe şi să afle, să cunoască fără patimă dar şi fără interpretări incorecte care au fost vinovaţii, care au fost cauzele care au permis să se întâmple aşa ceva şi care sunt pericolele existente astăzi, din păcate pentru că (...) nu discutăm aici numai despre istorie, discutăm de faptul că aceste riscuri în continuare sunt prezente în Europa, în SUA şi poate nu numai. Din fericire în România nu este prezent acest sentiment, acest risc sau nu este prezent la dimensiuni semnificative", a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.