Persoanelor fizice autorizate le va fi recunoscută perioada în care au desfăşurat activităţi ca vechime în muncă, respectiv vechime în specialitate, după ce proiectul de lege depus de deputatul USR Beniamin Todosiu şi senatorul USR Andrei Postică a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru ca românii care au muncit ca PFA să poată beneficia de această măsură reparatorie mai este nevoie doar de promulgarea legii de către preşedinte, mai arată comunicatul de presă al USR.

„Iniţiativa legislativă a pornit de la sesizarea unui ghid turistic din Alba Iulia care, în momentul când a dorit candideze pentru un post din Primăria Alba Iulia, i-a fost respins dosarul pe motiv că nu a putut să-şi demonstreze vechimea în specialitatea studiilor. Sunt mii şi mii de astfel de cazuri. Proiectul de lege vine să facă dreptate persoanelor care au activat şi activează sub forma de persoană fizică autorizată. De acum înainte, celor peste 400.000 de PFA-uri le va fi recunoscută munca prestată şi vor putea beneficia de drepturile cuvenite, după ce au contribuit legal cu taxe la bugetul de stat”, a declarat deputatul USR Beniamin Todosiu, conform sursei citate.
 
„Cred cu tărie că acest proiect va veni în sprijinul cetăţenilor, al plătitorilor de taxe şi impozite, indiferent de forma în care aleg să-şi desfăşoare activitatea. Această propunere legislativă vine să repare o nedreptate făcută persoanelor fizice autorizate, a căror activitate economică nu este considerată vechime în muncă şi în specialitatea desfăşurată. Iar mai departe asistăm la o discriminare în ceea ce priveşte concursurile organizate de stat. Reparăm această nedreptate, cu atât mai mult cu cât PFA-urile cotizează la sistemul public de sănătate şi de pensii la fel ca ceilalţi contribuabili”, a adăugat senatorul USR Andrei Postică.
 
Proiectul USR completează OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale. 
 
Concret, va fi considerată vechime în muncă şi, după caz, vechime în specialitate perioada în care PFA a desfăşurat activitate economică şi a achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale, fără a se lua în considerare perioada în care respectiva persoană nu a avut activitate generoare de venit sau a avut activitatea suspendată.
 
„USR face un apel către toate partidele parlamentare să dea un vot favorabil şi pe proiectul USR care reglementează vechimea în muncă şi vechimea în specialitate pentru medicii de familie. Proiectul, parte din pachetul de sprijin pentru munca independentă, se află în dezbaterea Senatului şi, odată adoptat, va veni în sprijinul medicilor de la cele 10.652 de cabinete independente de medicină de familie, celor peste 10.000 de cabinete medicale independente de specialitate şi celor 15.650 cabinete stomatologice independente existente în România”, conchide sursa menţionată.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.