Plenul Senatului a adoptat luni, cu 100 de voturi "pentru”, două voturi “împotrivă” şi o abţinere, propunerea legislativă a preşedintelui PMP, Traian Băsescu, pentru desfiinţarea Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Astfel, potrivit unui amendament adoptat de Comisia pentru învăţământ şi Comisia de apărare ale Senatului privind abrogarea legii nr. 56/2012, "se desfiinţează Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, ca for naţional de consacrare ştiinţifică, aflată în coordonarea ştiinţifică a Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii, cu sediul în municipiul Bucureşti, şos. Panduri nr.68-72, sectorul 5, în termen de 5 zile de la data publicării în Monitorul Oficial, partea I”.
 
Patrimoniul Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale se distribuie proporţional cu contribuţia către cele trei instituţii care coordonează activitatea ştiinţifică a Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale - Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii, şi se stabileşte prin Hotărâre a Guvernului, se mai arată în proiect.
 
Actul normativa mai prevede şi că personalul Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale va fi distribuit tot către cele trei instituţii, "în numărul de posturi aprobat şi pe noile funcţii din instituţia care îl preia", iar stabilirea drepturilor salariale aferente se realizează în termen de maximum 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial. Arhiva Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale va fi depusă la Arhivele Naţionale ale României, Direcţia Bucureşti, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii.
 
"Am lansat această iniţiativă legislativă constatând inutilitatea unei instituţii care nu are decât statutul de instituţie clientelară. Această Academie a Ştiinţelor Securităţii Naţionale s-a înfiinţat în 2012 ca Academie de Ştiinţe Militar, ceea ce era cu totul altceva. Între timp, prin OUG, şi prin Hotărâri de Guvern, a devenit Academia de Ştiinţele Securităţii Naţionale, nume extrem de pompos, şi mai ales a făcut din funcţionari ai acestei academii, care puteau fi chiar şi profesori universitari, peste noapte, academicieni”, a spus Traian Băsescu.
 
De asemenea, fostul şef al statului a spus că "valoarea ştiinţifică este zero prin calitatea academicienilor acestei instituţii”.
 
"Ca argument pentru desfiinţare: valoarea ştiinţifică este zero prin calitatea academicienilor acestei instituţii. Vreau să vă dau un element: există un indice de consacrare academică care se numeşte Indicele Hirsch. Vreau să ştiţi că acest indice a fost adoptat şi de instituţiile româneşti. Situaţia la ASSN – pentru domnul academician Ţegonea Petru – indicele H este 0. Pentru domnul Mihalache Sorin Dan, academicianul nostru de la Londra – indicele H este 0. Cel mai mare indice dintre cei 21 de academicieni îl are Curaj Adrian, fost ministru al Educaţiei, are indice 8, dar niciun element ştiinţific din lucrările care l-au dus la indice 8 nu este legat de ştiinţele securităţii naţionale. Ca să nu existe dubii, vreau să ştiţi că cercetători internaţionali în domeniul studiilor de securitate, ca domnul Paul Brockmann, are indice 141”, a continuat acesta.
 
Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestei propuneri legislative.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.