USR susţine că Guvernul „va trebui să repună politica publică pe baze ştiinţifice şi raţionale şi să aibă curajul de a sancţiona refuzul de vaccinare şi de a lua toate măsurile ca cei vaccinaţi să revină la o stare normală a lucrurilor” şi propune, în programul de guvernare publicat duminică şi care va fi prezentat în Parlament, mai multe măsuri care au diverse termene de implementare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Printre măsurile propuse se numără „decalarea anului şcolar: vacanţă 2 săptămâni, cu recuperare în perioada verii”, accesul în mall-uri în weekend doar cu certificat verde, dar şi sancţiuni pentru medicii care răspândesc în spaţiul public mesaje antivaccinare şi eliminarea indemnizaţiei pentru concediu de carantină pentru persoanele nevaccinate.

USR propune, în programul de guvernare, o serie  de „măsuri urgente pentru gestionarea pandemiei”, unele având termen de implementare „imediat”, altele fiind pe termen scurt sau mediu.

„Avem nevoie de curaj pentru a readuce epidemia sub control. Ezitările, triumfalismul gol, militarizarea campaniei de vaccinare, lipsa de asumare în a lupta cu fake-newsurile - toate au contribuit la un cocktail exploziv. Guvernul sprijinit de noi va trebui să repună politica publică pe baze ştiinţifice şi raţionale şi să aibă curajul de a sancţiona refuzul de vaccinare şi de a lua toate măsurile ca cei vaccinaţi să revină la o stare normală a lucrurilor”, se arată în programul e guvernare publicat de USR.

Astfel, printre măsurile propuse, pentru reducerea transmiterii, reducerea presiunii pe sistemul medical spitalicesc şi asigurarea îngrijirii medicale pentru pacienţii care dezvoltă forme moderate sau severe de boală se numără ”urgentarea solicitării de ajutor extern prin mecanismul european de protecţie civilă şi nu numai”, precum şi Limitarea evenimentelor sociale şi a activităţilor neesenţiale în spaţiu public închis „în funcţie de evoluţia valului pandemic, condiţionat de prezentarea certificatului verde”.

Programul de guvernare propus de USR prevede de asemenea limitarea numărului de participanţi şi distanţare fizică pentru evenimentele în spaţiu deschis  precum pelerinaje, evenimente sportive, culturale, dar şi „decalarea anului şcolar: vacanţă 2 săptămâni, cu recuperare în perioada verii; revenire în format fizic în localităţile cu incidenţă sub 6/mie după cele 2 săptămâni, cu continuare online pentru restul localităţilor” cu excepţia învăţământulio preşcolar şi primar, care ar urma să continue în format fizic.
USR susţine susţine reluarea testării în şcoli prin „testare nazală (neinvazivă), gratuită, efectuată de personal medico-sanitar, pentru copiii şi personalul didactic şi auxiliar simptomatic sau contact”.

În ceea ce priveşte restricţiile, guvernul propus de Dacian Cioloş susţine, în programul e guvernare, ca accesul în spaţii închise considerate neesenţiale , cum ar fi restaurante sau cinematografe doar cu certificat verde, iar acces în mall-uri în week-end să fie posibil doar cu certificat verde.

„Măsurile de ridicare a restricţiilor vor fi previzibile, corelate cu rata de incidenţă  şi cu rata de vaccinare de la nivelul unităţii administrativ-teritoriale. Măsurile de prevenţie sunt proporţionale ca intensitate cu riscul de transmitere pe care îl imprimă o anumită activitate (cu precauţii mai mari pentru activităţi cu număr mare de participanţi şi cu risc mare de transmitere, cum sunt barurile, cluburile, sălile de sport, evenimentele precum nunţile, botezurile şi mai mici pentru activităţi cu risc mai mic de transmitere, cum sunt conferinţele, slujbele religioase cu număr redus de participanţi, evenimente culturale). Şcolile au prioritate, învăţământul preşcolar, primar şi pentru clasele terminale rămâne cu prezenţă fizică indiferent de incidenţă, iar pentru restul claselor trece online la incidenţă peste 6, cu excepţia situaţiilor în care un procent semnificativ din populaţia de peste 16 ani a UAT-ului respectiv este vaccinată (peste 70%) şi peste 90% din cadrele didactice ale şcolii respective sunt vaccinate, situaţie în care se permite funcţionarea cu prezenţă fizică a tuturor claselor”, se arată în programul propus de USR.

Ca măsuri pe termen mediu şi lung, USR prevede, în programul de guvernare, „decuplarea deciziilor privind sănătatea publică de factorul politic”, transparentizarea informaţiilor privind: achiziţia de vaccinuri,  numărul angajaţilor din sistemul de sănătate şi educaţie vaccinaţi - la nivel de unitate sanitară sau şcolară; numărul de persoane infectate/internate/decedate dintre persoanele vaccinate şi nevaccinate - la nivel de judeţ, dar şi un „pact naţional” pentru vaccinare cu invitarea tuturor partidelor politice, mediului de afaceri, societăţii civile şi cultelor

Una dintre măsurile propuse este „utilizarea certificatului sanitar pentru accesul la muncă a tuturor angajaţilor din sistemul public şi pentru cei din sistemul privat care intră în contact cu publicul, mergând până la suspendarea / întreruperea contractului de muncă în caz de refuz”.

Alte măsuri se referă la creşterea accesului la testare, asigurarea finanţării corespunzătoare a spitalelor şi „suport psihologic pentru personalul medical implicat în îngrijirea pacienţilor covid, disponibil gratuit”

Documentul publicat de USR prevede de asemenea „Sancţiuni pentru medicii care răspândesc în spaţiul public mesaje antivaccinare”, un plan de ridicare a restricţiilor de acces şi circulaţie strict condiţionat de rata de vaccinare a populaţiei eligibile într-o comunitate, pe lângă rata de incidenţă, precum şi „eliminarea indemnizaţiei pentru concediu de carantină pentru persoanele nevaccinate”, măsuri care ar urma a fi implementate în următoarele săptămâni.

USR susţine de asemenea ca măsură de gestionare a crizei sanitare, implicarea societăţii civile în promovarea vaccinării, prin crearea unui fond din care să fie finanţate proiecte de promovare a vaccinării în comunităţile cu rată redusă de vaccinare şi alocarea de resurse bugetare, prin SGG, pentru utilizare de către CNCAV, în vederea finanţării sondajelor, focus-grupurilor pentru a evalua motivele rezistenţei la vaccinare.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.