Primarul municipiului Chişinău, Ion Ceban a declarat sâmbătă la Buzău, că postul Radio Chişinău va continua să emită în legalitate folosind toponimicul „Chişinău” cel puţin până la finalul mandatului actualului primar al municipiului Chişinău.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ioan Ceban a explicat sâmbătă la Buzău că dacă Consiliul General al municipiului Chişinău va respinge din nou proiectul de decizie privind folisirea toponimicului „Chişinău” de către filiala Radio România din Republica Moldova va acorda această permisiune în cadrul Consiliului Primarului şi decizia se va lua astefel încât Radio Chişinău să poată emite în continuare sub această denumire.

„Am înaintat din nou acest proiect de decizie Consiliului General al municipiului Chişinău pentru şedinţa de joi şi cum nu avem garanţia că acest proiect va trece am discutat cu domnul preşedinte al CJ Buzău să luăm decizia în alt fel astfel încât ca cel puţin provizoriu, pe timpul mandatului meu până în noiembrie 2023, Radio Chişinău să poată continua sub această denumire. Astfel, dacă proiectul de decizie al executivului de la Chişinău nu va fi adoptat joi, lunea viitoare voi comvoca Consiliul Primarului şi vom lua această decizie”, a declarat primarul municipiului Chişinău Ion Ceban.

De cealaltă parte, preşedintele CJ Buzău Petre Emanoil Neagu a declarat că a decis să se implice în rezolvarea acestei probleme după ce a văzut că anumite persoane din cadrul Consiliului General al municipiului Chişinău încearcă să profite politic  de pe seama acestei decizii.

„Nu este normal ca anumite persoane să încerce să profite politic de pe urma acestei decizii. Am constatat că anumiţi consilieri de la Chişinău încearcă să negocieze asigurarea majorităţii pentru acordarea votului pe acest proiect de asigurarea unor majorităţi pentru a-şi trece prin consiliu anumite proiecte de care sunt direct interesaţi iar acest lucru nu mi se pare corect. Indiferent de poziţia pe care o ocupăm efemer în cadrul autorităţii publice deciziile pe care le luăm nu trebuie să-i afecteze pe cei care ne-au trimis să îi reprezentăm ori eu cred că votul prin care a fost interzis folosirea denumirii de Radio Chişinău afectează o mare parte din cetăţenii Republicii Moldova. ”, a spus Petre Emanoil Neagu.

Primarul municipiului Chişinău Ion Ceban a venit sâmbătă dimineaţă la Buzău unde se desfăşoară cea de-a II-a ediţie a Zilelor Chişinăului la Buzău pentru a anunţa că a identificat soluţia juridică prin care filiala Radio România din Republica Moldova să poată continua în legalitate emisia sub denumirea de Radio Chişinău.

Pe 27 mai, Ministerul Afacerilor Externe a precizat că regretă decizia nejustificată şi nefundamentată, motivată pur politic, a Consiliului Municipal Chişinău în ce priveşte interzicerea utilizării toponimicului „Chişinău" de către postul Radio Chişinău.

„Postul de radio a fost de la bun început o voce puternică, pertinentă, în susţinerea parcursului pro-democratic şi pro-european al Republicii Moldova, iar încercarea de schimbare a numelui său reprezintă un atac la identitatea, tradiţia şi încrederea pe care acest post a dezvoltat-o de-a lungul anilor. Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă speranţa că vor fi luate măsurile necesare pentru îndreptarea cât mai grabnică, pe cale administrativă şi juridică, a situaţiei postului Radio Chişinău şi va susţine, în conformitate cu competenţele sale, un astfel de rezultat”, arată comunicatul de presă al MAE.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.