Primarii USR au transmis, vineri, o scrisoare deschisă premierului Florin Cîţu cu privire la ”alocarea pe criterii politice a unui miliard de lei din Fondul de rezervă al Guvernului României”. Aceştia cer reconsiderarea criteriilor de alocare şi afirmă că ”modul prin care aceşti bani au fost alocaţi a fost unul arbitrar, strict pe criterii politice, amintind de perioada în care Liviu Dragnea împărţea fondurile publice echipei baronilor din PSD”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarii USR din ţară au transmis, vineri, o scrisoare deschisă premierului Florin Cîţu.  

”Având în vedere “Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale”, publicată în Monitorul Oficial, Partea 1, numărul 961, în seara zilei de 7 octombrie, vă solicităm public să reconsideraţi urgent criteriile de alocare a sumei de 1.010.966 mii lei pentru proiecte locale. Modul prin care aceşti bani au fost alocaţi unor unităţi administrativ-teritoriale a fost unul arbitrar, strict pe criterii politice, amintind de perioada în care Liviu Dragnea împărţea fondurile publice echipei baronilor din PSD. Sunt vremuri de tristă amintire, împotriva cărora am luptat alături de cetăţenii României, vremuri pe care nu credeam că le vom mai retrăi într-o guvernare viitoare” se arată în scrisoarea eschisă transmisă de primarii USR.  

Aceştia acuză că unităţi administrativ - teritoriale în care trăiesc zeci şi sute de mii de oameni – Timişoara, Braşov, Sectoarele 1 şi 2 din Bucureşti, Bacău, Alba Iulia – cu contribuţii substanţiale la bugetul de stat, au fost pur şi simplu ignorate, doar pentru faptul că primarii nu fac parte din echipa de la guvernare.  

”Prin hotărârea adoptată de dumneavoastră, locuitorii acestor oraşe sunt consideraţi cetăţeni de mâna a doua, sunt buni plătitori de taxe, dar nu primesc ajutor când au nevoie. Am pledat constant pentru transparenţă în alocarea banilor publici şi din păcate constatăm că nu s-a ţinut cont de niciun criteriu în acest caz. Milioane de lei au fost alocate din pix, după bunul dumneavoastră plac, răsplătind cu taxele românilor colegii Dumneavoastră de partid pentru susţinerea electorală din fruntea PNL. Nu ştiu dacă dumneavoastră realizaţi însă este un moment greu pentru România. Suntem în pragul unei ierni dure, care cel mai probabil va fi marcată de o dublă criză sanitară şi energetică. Deja alocăm o mare parte din bugete pentru a atenua efectele pandemiei de COVID-19 în şcoli şi spitale. Oamenii vor avea de suferit din cauza creşterii preţurilor la gaz şi electricitate, problema energetică este una mondială, iar problemele noastre cu termoficarea trebuie rezolvate rapid”, au mai transmis primarii.  

Aceştia afirmă că au nevoie de bani din Fondul de rezervă al Guvernului României pentru finalizarea unor proiecte de investiţii locale urgente şi pentru a continua serviciile de asistenţă socială care lucrează la capacitate maximă în această perioadă.  

”Vă atragem atenţia că ignoraţi nevoile primare ale cetăţenilor din motive strict politicianiste şi revanşarde. Domnule Prim-Ministru, luaţi-vă revanşa faţă de cetăţeni şi lăsaţi servitutea transpartinică la o parte. Solidaritatea nu are culoare politică. Vă cerem, aşadar, în mod public să revizuiţi urgent HG 1.088/6 octombrie 2021, pentru ca banii să ajungă în mod echitabil la oamenii care au nevoie cu adevărat de ei”, au mai transmis primarii.  

Documentul este semnat de:   

Clotilde Armand – Primarul Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti 

Radu Mihaiu - Primarul Sectorului 2 al Municipiului Bucureşti 

Dominic Fritz - Primarul Municipiului Timişoara 

Allen Coliban - Primarul Municipiului Braşov 

Gabriel Pleşa - Primarul Municipiului Alba Iulia 

Elena Lasconi - Primarul Municipiului Câmpulung Muscel 

Silviu Zinica - Primarul Comunei Smârdan, judeţul Galaţi 

Raul Urdă - Primarul oraşului Întorsura Buzăului 

Ionel Andrişan - Primarul Comunei Horodnic de Jos, judeţul Suceava 

Leon Bălteanu - Primarul Comunei Mirceşti, judeţul Iaşi 

Ionuţ Daniel Postolache - Primarul Comunei Maxineni, judeţul Brăila  

Bogdan Ştefan Marin - Primarul Comunei Valea Mare, judeţul Covasna 

Marinel Moruz - Primarul Comunei Dimăcheni, judeţul Botoşani 

Vasile Popa - Primarul din Gârbovi, judeţul Ialomiţa 

Horia Grigore Bugarin - Primarul din Dumbrăviţa, judeţul Timiş 

Camelia Bertea Elena - Primarul oraşului Victoria 

Tiţa Andrei Codruţ - Primarul Comunei Cenad, judeţul Timiş 

Primarii PSD din judeţul Timiş au anunţat, printr-o postare pe Facebook, că refuză banii alocaţi de Guvernul interimar Florin Cîţu, miercuri, din Fondul de Rezervă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.