Prim-ministrul Marcel Ciolacu a primit miercuri la Palatul Victoria delegaţiile Apple, Amazon şi IBM, companii care participă la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor 3 Mări organizat de Guvernul României în data de 7 septembrie 2023. Discuţiile s-au axat asupra oportunităţilor de colaborare între ţara noastră şi cele trei mai companii, cu scopul de a accelera digitalizarea sistemului administrativ şi a grăbi reforma digitală a administraţiei publice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La întrevederi au mai participat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, şi ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea.

”Reforma digitală este cea mai importantă componentă a reformei administrative asumată de Guvern. România şi românii aşteaptă de multă vreme servicii publice moderne şi mai eficiente. Putem răspunde acestei aşteptări fireşti lucrând împreună cu experţii şi cu companiile din industria tehnologiei”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

”Alături de premierul Marcel Ciolacu am avut o serie de întâlniri productive cu cei din conducerea ai unor giganţi din industria tehnologiei, precum IBM, Amazon şi Apple. Ca ministru nu mai pot să privesc doar din postura utilizatorului, este de datoria mea să aduc astfel de tehnologii şi în administraţia publică. Astăzi stăm la masă cu liderii din industrie şi colaborăm cu ei pentru a face o diferenţă reală în viaţa de zi cu zi a românilor. Suntem hotărâţi să ducem România în fruntea inovaţiei tehnologice, să creăm un mediu propice pentru dezvoltarea sectorului IT&C în ţara noastră şi să aducem administraţia publică la un click distanţă de cetăţeni”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan.

Discuţiile cu reprezentanţii Apple s-au concentrat asupra aspectelor legate de mediu, cybersecurity, educaţie şi sănătate. Delegaţia companiei Apple a fost condusă de Sebastien Gros, Director pentru Afaceri Guvernamentale Europa. Discuţiile cu reprezentanţii Apple s-au desfăşurat în jurul subiectelor pe care compania le abordează la nivel global, cu focus pe mediu şi soluţii de cybersecuritate. Alte două aspecte cheie ale întâlnirii au fost posibilităţile de colaborare pentru digitalizarea educaţiei şi inovaţii în zona de tehnologie medicală, două dintre domeniile considerate prioritare şi de Guvernul României, arată Guvernul.

”Colaborarea pentru serviciile cloud, investiţii în infrastructură şi proiecte de cercetare avansată au fost subiecte ale discuţiilor cu reprezentanţii Amazon. Întâlnirea dintre premierul României, ministrul Digitalizării şi delegaţia Amazon şi Amazon Web Services (AWS) a fost centrată pe posibilităţile de colaborare în domeniile strategice pentru digitalizare. Transferul în cloud al administraţiei publice centrale şi dezvoltarea proiectelor de cercetare şi inovare în domenii precum inteligenţa artificială, analiza datelor şi securitatea cibernetică au fost doar două dintre direcţiile discuţiei. La întâlnirea bilaterală, compania Amazon a fost reprezentată de o delegaţie condusă de Michael Punke, vicepreşedinte pentru politici publice globale al companiei”, arată Executivul. În discuţiile cu reprezentanţii companiei IBM, premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Digitalizării Bogdan Ivan au abordat subiecte precum cloudul guvernamental, soluţiile de cybersecurity şi înfiinţarea de centre de cercetare şi dezvoltare avansată axate pe tehnologii de ultimă oră, cum ar fi inteligenţa artificială (AI), securitatea cibernetică şi cloud computing.

Delegaţia IBM la Palatul Victoria a fost condusă de David Barnes, vicepreşedinte pentru politica globală a forţei de muncă al companiei IBM. Întâlnirile de la Palatul Victoria au avut loc în contextul prezenţei la Bucureşti a delegaţiilor străine pentru participarea la Summit-ul Iniţiativei celor 3 Mări şi a Forumului de Afaceri I3M. Organizat de Guvernul României, sub înaltul patronaj al preşedintelui României, Forumului de Afaceri I3M are loc la Bucureşti mâine, 7 septembrie, şi reuneşte peste 1000 de oameni de afaceri, reprezentanţi de top ai guvernelor din întreaga lume, experţi şi reprezentanţi ai societăţii civile. Scopul Forumului de Afaceri I3M este de a cataliza investiţiile în infrastructură pe axa Nord-Sud şi de a reconfigura relaţiile de vecinătate din regiune, mai ales în contextul perturbărilor multiple şi prelungite generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Iniţiativa celor Trei Mări (Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Adriatică) este o platformă politică flexibilă şi informală care reuneşte 12 state membre ale Uniunii Europene situate între cele trei mări menţionate - Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. La Forum participă şi parteneri strategici care susţin Iniţiativa celor Trei Mări: Comisia Europeană, Germania şi SUA, precum şi invitaţi speciali şi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale relevante.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.