Preşedintele Ungariei, Katalin Novák a declarat miercuri, la Budapesta, în cadrul declaraţiilor comune cu preşedintele Klaus Iohannis, că pentru ambele ţări este importantă situaţia minorităţilor naţionale. ”Amândoi suntem hotărâţi să reducem aceste tensiuni şi de asemenea să contribuim la întărirea maghiarimii” a spus Novak, ea precizând că ”amândoi sunt convinşi de faptul că susţinerea şi întărirea poziţiei etniei maghiare este una de interes comun şi reducerea tensiunilor este de asemenea un interes comun”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedinta Ungariei a declarat că ”este important ca două ţări vecine importante să se pună de acord în problemele curente”. ”De aceea, la nivel anual ne întâlnim şi domnul preşedinte Klaus Iohannis m-a invitat anul trecut şi acum, în acest context, dânsul efectuează vizita”, a precizat Katalin Novák.

”Ziua de astăzi are o importanţă istorică, am speranţa că în viitor vom reveni la această practică a întâlnirilor susţinute între cele două ţări. Nu ne întâlnim doar la nivel bilateral ci şi la nivel multilateral”, a afirmat preşedinta Ungariei. ”Obiectivul nostru este, aşa cum am spus şi acum un an şi jumătate, să avem legături pragmatice, demne de ţări vecine importante”, a precizat preşedinta Ungariei. Katalin Novák a spus că discuţiile au vizat cinci teme importante.

”Cu toţii suntem preocupaţi de problema situaţiei războiului atât în Ucraina cât şi în Orientul Apropiat. În al doilea rând, este importantă pentru ambele ţări situaţia minorităţilor naţionale şi de asemenea pentru noi, destinul, prezentul şi viitorul etniei maghiare din România are o importanţă majoră pentru noi”, a mai spus preşedinta Ungariei.

Despre problema minorităţilor din ambele state, preşedinta Ungariei a spus că ”amândoi sunt convinşi de faptul că susţinerea şi întărirea poziţiei etniei maghiare este una de interes comun şi reducerea tensiunilor este de asemenea un interes comun”.

”Amândoi suntem hotărâţi să reducem aceste tensiuni, să contribuim la reducerea lor şi de asemenea să contribuim la întărirea maghiarimii şi să garantăm toate drepturile maghiarimii, pentru ca ei să poată să rămână şi să se poată dezvolta pe teritoriul României”. Aceasta a precizat că discuţiile au vizat şi aderarea la Schengen a României şi preşedinţia Ungariei care urmează anul viitor, dar şi despre problemele de transport şi energetice. ”Privitor la războiul din Ucraina, poziţia României şi Ungariei a fost aceeaşi de la bun început, condamnăm agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi încercăm să susţinem şi să ajutăm Ucraina în apărarea pe care o desfăşoară împotriva Rusiei. Deci, poziţia Ungariei nu s-a schimbat, acordăm toate ajutoarele umanitare pentru cei care se refugiază din Ucraina şi suntem parteneri în acele hotărâri care se iau în comun”, a mai declarat preşedinta Ungariei.

Katalin Novák a menţionat că legăturile cu Ucraina au şi un alt aspect. ”România şi Ungaria se află într-o situaţie similară, pentru că ambele ţări am o minoritate numeroasă în Ucraina şi atunci când negociem cu conducerea Ucrainei, totdeauna se pune problema garantării, respectării tuturor drepturilor minorităţilor din Ucraina”, a completat Katalin Novák. Contăm pe cooperarea cu România pentru ca toate lezările de drepturi să fie înlăturate şi minorităţile să se poată bucura de toate drepturile pe care le au”, a declarat Katalin Novák, ea precizând că ”ar fi bine ca şi Ucraina să fie membră a acelor organizaţii ale căror membri sunt şi ei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.