Preşedintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 iulie 2023, la al treilea Summit Uniunea Europeană – Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (UE-CELAC), care va avea loc la Bruxelles, Regatul Belgiei. La reuniune vor participa şefii de state şi de guverne din cele două regiuni şi are ca scop principal relansarea parteneriatului dintre UE-CELAC, în contextul evoluţiilor geopolitice internaţionale complexe influenţate inclusiv de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, ”Summitul are ca scop principal relansarea parteneriatului dintre UE-CELAC, în contextul evoluţiilor geopolitice internaţionale complexe influenţate inclusiv de războiul Rusiei împotriva Ucrainei”.

”Parteneriatul reînnoit se va axa în mod prioritar pe conectivitate sustenabilă, sprijinirea tranziţiei verzi şi a digitalizării, creşterea rezilienţei lanţurilor valorice de pe cele două continente, reafirmarea importanţei multilateralismului, a principiilor Cartei ONU, a bunei guvernanţe şi a valorilor democratice”, se arată în comunicat.

”Preşedintele României va exprima sprijinul ţării noastre pentru obiectivul major al Uniunii Europene de a relansa parteneriatul cu regiunea Americii Latine şi Caraibilor, concretizat şi prin organizarea acestui Summit, primul de acest fel în ultimii opt ani. Preşedintele Klaus Iohannis va susţine importanţa cooperării UE-CELAC pentru gestionarea noilor provocări globale, a crizelor complexe cu care se confruntă ambele regiuni, dar şi a noilor oportunităţi de dezvoltare care pot fi fructificate printr-o cooperare mai aprofundată. De asemenea, Preşedintele României va arăta că angajamentul activ al ţării noastre pentru cooperarea mai strânsă dintre cele două zone a fost reconfirmat în toate întâlnirile pe care le-a avut cu omologii săi, cu prilejul vizitelor întreprinse în Brazilia, Chile şi Argentina în luna aprilie a acestui an, în cadrul cărora a abordat prioritar pregătirile reuniunii la nivel înalt de la Bruxelles”, mai arată Administraţia Prezidenţială.

Klaus Iohannis va participa, totodată, la masa rotundă cu tema „Combaterea schimbărilor climatice: spre o tranziţie echitabilă şi durabilă”, unde va susţine rolul activ pe care ţara noastră este pregătită să îl asume în cooperarea UE–CELAC în acest domeniu. Înfiinţată în 2011, Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC) este un bloc regional latino-american cu caracter predominant politic, proiectat să aprofundeze procesul de integrare regională al celor 33 de state membre. Preşedinţia Pro Tempore (în exerciţiu) este asigurată de Saint Vincent şi Grenadine. Reuniunile anterioare UE-CELAC la cel mai înalt nivel au avut loc în 2013 şi 2015. În anticiparea acestui eveniment, Uniunea Europeană a lansat pe 7 iunie 2023 Comunicarea Comună „O nouă Agendă pentru America Latină şi zona Caraibilor”.

prevede modernizarea şi consolidarea parteneriatului strategic prin întărirea angajamentului politic, sporirea comerţului şi a investiţiilor şi construirea unor societăţi mai reziliente, sustenabile şi interconectate prin proiecte finanţate în cadrul strategiei Global Gateway.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.