Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit, marţi la Palatul Cotroceni, pentru prezentarea scrisorilor de acreditare, pe ambasadorul agreat al Republicii Lituania, Artūras Žurauskas, pe ambasadorul agreat al Regatului Belgiei, Jean Cornet d’Elzius, pe ambasadorul agreat al Regatului Ţărilor de Jos, Willemijn van Haaften, pe ambasadorul agreat al Republicii Slovenia, Robert Kokalj, pe ambasadorul agreat al Republicii Estonia, Aune Kotli, şi pe ambasadorul agreat al Republicii Finlanda, Leena Anneli Liukkonen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele României le-a urat noilor ambasadori succes în îndeplinirea mandatului, în vederea dezvoltării relaţiilor bilaterale, şi i-a asigurat de sprijinul autorităţilor române în acest sens, arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

La întrevederea cu ambasadorul Republicii Lituania, Artūras Žurauskas, Preşedintele Klaus Iohannis a amintit caracterul excelent al relaţiilor bilaterale româno-lituaniene, bazate pe dialog constant, coordonare eficientă şi similitudinea de poziţionări în cadrul Uniunii Europene şi NATO. Cei doi interlocutori au apreciat evoluţia pozitivă a schimburilor comerciale şi s-au arătat interesaţi de dezvoltarea cooperării bilaterale pe măsura potenţialului existent în plan sectorial, în special în domeniul securităţii şi al apărării, cel universitar şi al cercetării, concomitent cu stimularea contactelor inter-umane şi culturale.

În contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, au fost subliniate hotărârea celor două ţări de a continua sprijinul pentru Ucraina şi pentru statele vulnerabile, în special Republica Moldova, şi interesul pentru consolidarea Flancului Estic al NATO. De asemenea, a fost evidenţiată buna cooperare româno-lituaniană în cadrul formatelor regionale, precum Iniţiativa celor Trei Mări şi Bucureşti 9.

În discuţia cu ambasadorul Regatului Belgiei, Jean Cornet d’Elzius, Preşedintele României a apreciat relaţiile bilaterale excelente, dinamica ascendentă a dialogului politic, evoluţia pozitivă a schimburilor economice şi a investiţiilor. A fost încurajată de ambele părţi dezvoltarea cooperării pe linie sectorială, cu accent pe domeniile energie, producţie industrială, cultură, coperare universitară şi contacte interumane. Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat aprecierea pentru participarea trupelor belgiene în cadrul Grupului de Luptă NATO din România, o contribuţie esenţială la asigurarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic. În contextul actual de securitate, cei doi interlocutori au avut un schimb de vederi asupra evoluţiilor războiului din Ucraina şi a implicaţiilor sale regionale şi globale. De asemenea, a fost subliniată coordonarea româno-belgiană foarte bună la nivelul UE şi NATO, precum şi viziunea comună în ceea ce priveşte provocările de securitate actuale din vecinătatea estică.

În discuţia cu ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos, Willemijn van Haaften, au fost apreciate dinamica ridicată a dialogului politico-diplomatic, relaţiile economice solide, coordonarea foarte bună în plan UE, NATO şi multilateral, precum şi viziunea comună în ceea ce priveşte contextul actual de securitate. Preşedintele României a mulţumit pentru participarea trupelor olandeze în cadrul Grupului de Luptă NATO din ţara noastră, o contribuţie importantă la asigurarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, precum şi pentru susţinerea Regatului Ţărilor de Jos pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Cei doi interlocutori au avut şi un schimb de vederi asupra evoluţiilor de securitate din vecinătate şi de la Marea Neagră, reconfirmând solidaritatea bilaterală, precum şi continuarea sprijinului pentru Ucraina, inclusiv în ceea ce priveşte asigurarea tranzitului de cereale către pieţele globale.

A fost exprimată, de asemenea, intenţia de a dezvolta cooperarea sectorială româno-olandeză, cu accent pe educaţia în domeniul agriculturii, al schimbărilor climatice şi al prevenirii şi gestionării dezastrelor, mai arată sursa citată.

„În dialogul cu ambasadorul Republicii Slovenia, Robert Kokalj, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat interesul pentru consolidarea şi dezvoltarea relaţiilor româno-slovene în plan european, politic şi economic. Totodată, a fost pus accentul asupra intensificării cooperării în domeniul energiei şi al industriei apărării. În cadrul discuţiilor, au fost evidenţiate şi abordările similare pe dosare importante la nivel regional şi european şi interesul pentru aprofundarea coordonării în cadrul Uniunii Europene şi al NATO”, conform sursei menţionate.

A avut loc şi un schimb de opinii asupra procesului de extindere a Uniunii Europene, fiind subliniată importanţa unor decizii favorabile pe tema avansării parcursului european al partenerilor din Balcanii de Vest, precum şi pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova până la sfârşitul acestui an.

În contextul războiului de agresiune al Rusiei, a fost reiterată continuarea sprijinului faţă de Ucraina şi necesitatea acordării de asistenţă substanţială Republicii Moldova, pentru a putea consolida rezilienţa acesteia în faţa ameninţărilor actuale.

În întrevederea cu ambasadorul Republicii Estonia, Aune Kotli, Preşedintele României a reliefat nivelul excelent al relaţiilor româno-estone şi valoarea adăugată a dialogului bilateral la nivel înalt, mai ales în contextul geopolitic actual, evoluţia pozitivă a schimburilor comerciale şi cooperarea foarte bună în domenii precum apărarea şi securitatea cibernetică.

În actualul context de securitate, marcat de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, cei doi interlocutori au reliefat similitudinea poziţiilor în domeniul securităţii şi coordonarea foarte bună în materie de afaceri europene şi apărare dintre România şi Republica Estonia, fiind apreciată contribuţia României la misiunea de poliţie aeriană din spaţiul baltic, care a avut loc în acest an.

De asemenea, a fost subliniată importanţa strategică a procesului de extindere a UE, în contextul actual, atât pentru statele din Estul Europei, cât şi din regiunea Balcanilor de Vest. A fost abordată şi cooperarea foarte bună dintre România şi Estonia în cadrul formatelor regionale, cu accent pe Iniţiativa celor Trei Mări şi formatul Bucureşti 9.

Cu ocazia discuţiei cu ambasadorul Republicii Finlanda, Leena Anneli Liukkonen, Preşedintele Klaus Iohannis a remarcat stadiul foarte bun al relaţiei bilaterale şi al dialogului româno-finlandez, precum şi tendinţa ascendentă a relaţiilor economice. De asemenea, a fost discutată cooperarea în domeniul investiţiilor, al tehnologiilor de mediu, al sănătăţii, al educaţiei şi al culturii.

„Cei doi interlocutori au reliefat similitudinea poziţiilor în domeniul securităţii şi au exprimat interesul pentru consolidarea cooperării bilaterale şi a coordonării în plan european, transatlantic, precum şi în formatele multilaterale din care cele două ţări fac parte. Preşedintele României şi-a exprimat satisfacţia pentru aderarea Finlandei la NATO şi a subliniat interesul pentru o cooperare cât mai strânsă în vederea consolidării posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic. Ambasadorul Finlandei a mulţumit pentru susţinerea acordată de România aderării ţării sale la NATO, subliniind interesul de a ridica, din postura de aliaţi, la un nivel superior cooperarea în domeniul securităţii şi al apărării, pentru a face faţă provocărilor generate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Cu prilejul discuţiilor, a avut loc şi un schimb de opinii asupra situaţiei de securitate în contextul războiului din Ucraina şi al implicaţiilor acestuia asupra statelor vulnerabile şi a asigurării securităţii alimentare globale”, a conchis sursa menţionată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.