Preşedintele Klaus Iohannis anunţă nominalizarea lui Florin Cîţu ca premier. Premierul desemnat Florin Cîţu a declarat că nominalizarea sa de către preşedintele Klaus Iohannis îl onorează şi îl încarcă de responsabilitate şi a anunţat că împreună cu Ludovic Orban va demara negocierile pentru a forma o nouă majoritate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Consultări la Cotroceni - Orban: PNL susţine decizia rezultată după consultări / Ciolacu: Suntem dispuşi să votăm un guvern de specialişti / Barna: L-am propus pe Cioloş / UDMR: Vrem Guvern politic. PMP îl vrea pe Diaconescu - VIDEO

UPDATE - ”Aş vrea să mulţumesc domnului preşedinte al României, Klaus Iohannis, vreau să mulţumesc preşedintelui PNL, Ludovic Orban, pentru susţinere şi pentru încredere. Este o propunere care mă onorează şi care mă încarcă de responsabilitate. În baza acestei desemnări voi avea discuţii cu partidele parlamentare pentru constituirea unei majorităţi împreună cu Ludovic Orban, voi avea în plan un calendar al negocierilor. Fac parte din echipa guvernamentală condusă de  Ludovic Orban şi din echipa PNL. Desemnarea mea este o garanţie a continuităţii în guvernare a PNL, dar şi a orientării strategice a partidului pentru depesedizarea României. În cel mai scurt timp voi înainta Parlamentului lista guvernului şi a programului de guvernare şi sper că de data aceasta PSD nu va mai tergiversa calendarul”, a declarat Cîţu după nominalizarea sa de către preşedinte.

La rândul său, Ludovic Orban a declarat că este o decizie extrem de importantă care are ca obiectiv deblocarea situaţiei care este creată de PSD şi de ”prelungirile sale instituţionale”.

Potrivit liderului PNL, decizia preşedintelui este conformă cu dorinţa PNL.

”Vom susţine această propunere. Voi fi alături de premierul desemnat în toţi paşii următori, stabilirea listei membrior guvernului. Vineri vom avea o reuniune a forurilor statutare pentru validarea listei şi a programului de guverare”, a precizat Ludovic Orban.

El a precizat că va fi implicat în toate discuţiile pentru formarea unei majorităţi.

”Florin Cîţu este mâna dreaptă în Guvernul pe care l-am condus. Florin Cîţu va fi susţinut în perioada care va urma şi reprezintă o garanţie că guvernarea PNL se va desfăşura pe aceleaşi coordonate – repararea dezastrelor provocate de PSD”, a subliniat premierul interimar.

UPDATE - Preşedintele Klaus Iohannis, a semnat miercuri  decretul prin care îl desemnează pe domnul Vasile-Florin Cîţu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Noi nu ne dorim să blocăm România, ci să mergem mai departe, să rezolvăm problemele românilor. Am decis deja să fac deja o desemnare pentru a mişca lucrurile.Astăzi am decis să desemnez pentru poziţia de prim-ministru pe domnul Vasile Florin Cîţu, actualmente ministru al Finanţelor, care se va prezenta, sper,  într-un timp scurt în faţa Parlamentului cu o echipă guvernamentală şi cu un program de guvernare”, a declarat preşedintele, la finalul consultărilor cu partidele parlamentare.

Înaintea anunţului, preşedintele a ţinut să recapituleze pe scurt ”de ce am ajuns iarăşi la consultări şi iarăşi la desemnări”.

”Partidul Naţional Liberal a constituit un guvern care s-a apucat să repare lucrurile care au fost stricate. Guvernul Orban a venit cu o agendă reformatoare, a reuşit în timp record să vină cu un buget pentru 2020 şi s-a apucat de lucruri importante, printre care a dorit să schimbe legislaţia privind alegerea primarului şi a consiliului local, pentru a veni mai aproape de cetăţean. Acest lucru nu a fost dorit de PSD, PSD care s-a opus vehement reformelor promovate de Guvernul Orban. A reuşit la momentul respectiv, PSD, să adune o majoritate care a trecut o moţiune de cenzură prin Parlament”, a relatat Klaus Iohannis.

El a afirmat că a dorit să deblocheze repede situaţia creată, a convocat consultări, a desemnat un prim-ministru şi, ”surpriză neplăcută, PSD a început să tergiverseze procedurile în Parlament”.

”Au trecut cele 15 zile în care conform regulamentului ar fi trebuit să se facă un vot. Nu s-a votat şi atunci am intrat în riscul unui blocaj total în Parlament. Pentru a depăşi acest blocaj, premierul desemnat, domnul Ludovic Orban, şi-a depus mandatul şi pentru astăzi deja am convocat consultări cu partidele parlamentare”, a mai declarat preşedintele înainte de a anunţa desemnarea lui florin Cîţu pentru a forma Guvernul.

Conform legii fundamentale, după căderea Guvernului, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Conform Regulamentului şedinţelor comune ale celor două Camere, Birourile permanente stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Articolul 89 din Constituţie prevede că după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.