Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, mai multe decrete privind rechemarea în ţară a unor ambasadori, printre care cei din Republica Moldova şi Ucraina, precum şi Ion Jinga, reprezentantul permanent al României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite de la New York şi Adrian Cosmin Vieriţa, şeful Misiunii Permanente a României pe lângă Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva şi Organizaţiile Internaţionale cu sediul în Elveţia. Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, vineri, într-un comunicat oficial, cele 12 propuneri de ambasadori ai României, în ţările unde foştii ambasadori au fost rechemaţi, la finalul mandatulului. MAE afirmă că persoanele nominalizate sunt în marea majoritate diplomaţi de carieră şi cunosc foarte bine problematicile în atenţie. Ministerul va transmite lista în comisiile de specialitate din Parlamentul României, în conformitate cu reglementările în vigoare, în vederea audierii, în perioada următoare, a celor 12 candidaţi. Secretarul de stat din MAE Alexandru Victor Micula este propus în Ucraina, Cornel Feruţă, la ONU, în locul lui Ion Jinga, care ar urma să preia postul de ambasador pentru Misiunea Permanentă a României pe lângă Consiliul Europei de la Strasbourg. Pentru postul de ambasador în Republica Moldova este propus Cristian-Leon Ţurcanu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI MAE propune 12 numiri în funcţia de ambasador / Alexandru Victor Micula, secretar de stat în MAE, propus în Ucraina iar Cristian-Leon Ţurcanu, în Republica Moldova / Cornel Feruţă, la ONU, iar Ion Jinga, la Strasbourg

Preşedintele României a semnat decretele de rechemare pentru Ion Jinga din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, reprezentant permanent al României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite de la New York, pentru Răzvan-Victor Rusu din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, şef al Misiunii Permanente a României pe lângă Consiliul Europei de la Strasbourg şi pentru Adrian Cosmin Vieriţa din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, şef al Misiunii Permanente a României pe lângă Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva şi Organizaţiile Internaţionale cu sediul în Elveţia.

De asemenea, au fost rechemaţi Cristian-Leon Ţurcanu din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Ucraina şi Daniel Ioniţă, din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Moldova.

Şeful statului a mai semnat decretul privind rechemarea lui Iulian Buga din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Suediei şi decretul de rechemare a lui Sorin Vasile Moldovan din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Turkmenistan.

Au mai fost rechemaţi Florin Marius Tacu din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Singapore, Adrian Măcelaru din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Emiratele Arabe Unite şi în Regatul Bahrain, cu reşedinţa la Abu Dhabi şi Mihail Constantin Coman din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Sultanatul Oman, cu reşedinţa la Riad.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, în urma aprobării şi semnării de către Preşedintele României, au fost publicate, la 4 februarie 2022, decretele de rechemare a 10 ambasadori extraordinari şi plenipotenţiari ai României, care urmează să îşi încheie misiunea, conform legii, în termen de 90 de zile de la această dată.

 

Acest demers este unul uzual, continuând procesul firesc de înnoire a conducerii misiunilor diplomatice ale României, iniţiat în anul 2020 şi continuat în anul 2021, în conformitate cu practicile şi prevederile instituţionale, şi vizează şefii de misiuni care au îndeplinit sau au depăşit deja mandatul uzual de 4 ani în exercitarea funcţiei de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României.

În conformitate cu prevederile legale, propunerile de rechemări şi respectiv de numiri sunt aprobate de către Preşedintele României, fiind iniţiate de către Ministerul Afacerilor Externe şi avizate de către Prim-ministrul României.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.