Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri seară, întrebat despre solicitările asociaţiilor magistraţilor de a retrimite Parlamentului legile justiţiei, că este conştient de pârghiile constituţionale pe care le are şi că se va exprima în momentul în care legile vor ajunge la el pentru promulgare. Şeful statului a spus că preferă, totuşi, să fie căutate metode pentru ca, în final, cu tot parcursul care a fost foarte discutabil şi cu scandalul creat de Parlament, "să avem totuşi nişte legi cu care să mergem înainte".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu o să vă spun acum ce o să fac cu legile justiţiei, am luat act de aceste lucruri, mă bucur că mi-au scris, însă îi asigur că sunt conştient de pârghiile constituţionale pe care le am. Legile justiţiei încă nu au ajuns la mine, nu au ajuns instituţional la preşedinte. În momentul în care vor ajunge la mine, o să fac o declaraţie pe această temă, despre cum văd calitatea legilor şi ce paşi în imiginez eu că trebuie făcuţi,", a declarat Klaus Iohannis, miercuri seară, întrebat despre scrisoarea Forumului Magistraţilor, care i-a solicitat să retrimită Parlamentului cele trei legi ale justiţiei, dar şi să sesizeze CCR şi să ceară opinia Comisiei de la Veneţia.

El a spus că prin adoptarea legilor justiţiei Parlamentul a creat cel mai mare scandal public pe care l-a creat vreodată Parlamentul României şi că este păcat ca după atâtea discuţii şi scandal să avem nişte legi proaste.

"Dacă tot am umblat atât de mult la legile justiţiei, şi daca Parlamentul, cu demersurile pe aceste legi, a creat cel mai mare scandal pe care l-a creat Parlamentul României vreodată, măcar acum, pe final, să facem în aşa fel să aducem aceste legi într-o forma bună pentru România. Ar fi păcat ca după atâtea discuţii şi scandal să avem nişte legi proaste. Eu prefer să căutam metode pentru ca în final, cu tot parcursul care a fost foarte discutabil, să avem totuşi nişte legi cu care să mergem înainte", a mai spus preşedintele Iohannis. 

Plenul Senatului, în calitate de for decizional, a adoptat luni cele trei legi ale Justiţiei - Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). PNL a anunţat că le va ataca din nou la Curtea Constituţională. În urma amendamentelor adoptate, legile Justiţiei nu au suferit modificări de fond faţă de forma adoptată de Camera Deputaţilor.

PNL a anunţat luni, după raportul final dat de comisia specială care a modificat legile justiţiei, că le va ataca din nou la Curtea Constituţională, acuzând că şedinţa comisiei a fost „sub imperiul grabei şi al superficialităţii”.

Cele trei legi vor merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.