Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit joi la Palatul Cotroceni, pe ministrul pentru Europa şi Afaceri Externe al Franţei, Jean-Yves Le Drian, aflat în vizită oficială la Bucureşti, transmite Administraţia Prezidenţială. La discuţii, şeful statului român „a reiterat susţinerea pentru obiectivele Preşedinţiei franceze a Consiliului UE în contextul discuţiilor privind Busola Strategică, evidenţiind, totodată, importanţa parteneriatului dintre Uniunea Europeană şi NATO şi a unităţii transatlantice”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat prezenţa oficialului francez în ţara noastră, cu prilejul marcării a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, şi l-a asigurat de sprijinul României în exercitarea de către Franţa a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi în avansarea agendei europene, în contextul actual plin de provocări.

Preşedintele României a subliniat importanţa pentru ţara noastră a relaţiei de Parteneriat Strategic cu Franţa, care se bazează atât pe o îndelungată relaţie istorică, pe afinităţi culturale, cât şi pe o cooperare dinamică în multiple domenii, precum şi pe interese şi obiective comune, arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Conform sursei citate, în cadrul convorbirilor, preşedintele Klaus Iohannis a salutat disponibilitatea Franţei, anunţată de preşedintele Emmanuel Macron, de a participa la prezenţa militară avansată a NATO în România, care demonstrează solidaritatea şi angajamentul partenerului francez în consolidarea descurajării şi apărării pe Flancul Estic. Preşedintele României a evaluat situaţia de la graniţa de est a Uniunii Europene şi din zona Mării Negre ca fiind extrem de preocupantă, susţinând necesitatea continuării dialogului politic în vederea găsirii de soluţii, care să permită dezescaladarea situaţiei. În egală măsură, Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat că este nevoie de consolidarea şi coordonarea prezenţei aliate în această parte a Europei.

În acest context, Preşedintele României a apreciat şi participarea ministrului francez la reuniunea de astăzi a miniştrilor de externe ai formatului de cooperare Bucureşti 9 (B9), unde au avut loc consultări cu aliaţii NATO de pe Flancul Estic pe tema tensiunilor crescute din vecinătatea Ucrainei, ca urmare a prezenţei masive a trupelor ruseşti în regiune, mai indică sursa menţionată.

Preşedintele României a reiterat susţinerea pentru obiectivele Preşedinţiei franceze a Consiliului UE în contextul discuţiilor privind Busola Strategică, evidenţiind, totodată, importanţa parteneriatului dintre Uniunea Europeană şi NATO şi a unităţii transatlantice.

La rândul său, ministrul francez al Afacerilor Externe a subliniat că prezenţa sa la Bucureşti, la acest moment aniversar, reprezintă încă o dovadă a relaţiilor foarte bune de parteneriat strategic bilateral şi a cooperării româno-franceze în Uniunea Europeană.

„Ministrul Jean-Yves Le Drian a prezentat obiectivele Preşedinţiei franceze în ceea ce priveşte ajungerea la un acord privind Busola Strategică până la Consiliul European din luna martie a acestui an, în strânsă coordonare cu discuţiile privind noul Concept Strategic al NATO”, conchide sursa amintită.

De asemenea, ministrul Jean-Yves Le Drian a prezentat poziţia Franţei în ceea ce priveşte evoluţiile de securitate din Vecinătatea Estică, cu accent pe continuarea dialogului diplomatic, inclusiv în format Normandia, în vederea dezescaladării. În acelaşi timp, a exprimat sprijinul şi implicarea Franţei în consolidarea eforturilor de protejare şi apărare a partenerilor din Flancul Estic şi a evidenţiat coordonarea strânsă în cadrul UE şi NATO.

Ministrul francez a mulţumit României pentru sprijinul şi buna colaborare cu Franţa în cadrul misiunilor din teatrele de operaţii, cu accent pe participarea la eforturile comune privind combaterea terorismului din regiunea Sahel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.