Preşedintele Klaus Iohannis consideră că adoptarea unei opinii interimare a Comisiei de la Veneţia, ”cât mai curând posibil”, asupra legilor justiţiei este extrem de necesară şi va avea o importanţă majoră pentru corpul magistraţilor şi pentru întregul sistem judiciar din România, a afirmat, vineri, în plenul Comisiei de la Veneţia, consilierul de stat Bogdan Dima.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, consilierul de stat Bogdan Dima a susţinut o prezentare în plenul Comisiei de la Veneţia referitoare la modificările aduse în Parlament celor trei legi ale justiţiei.

Consilierul de stat a amintit că preşedintele României a solicitat Comisiei de la Veneţia să analizeze şi să emită o opinie cu privire la legile justiţiei întrucât, ”dacă acestea intră în vigoare în forma adoptată de către Parlament, vor avea un impact negativ asupra independenţei şi a funcţionării sistemului judiciar din România, implicit asupra statului de drept”.

”Cele trei legi adoptate de Parlament prezintă multiple deficienţe, iar conţinutul lor poate şi trebuie să fie îmbunătăţit substanţial. Modificările aduse celor trei legi afectează independenţa magistraţilor, prin introducerea unor prevederi criticabile. De exemplu, controlul asupra tuturor soluţiilor date de procurori de către procurorul ierarhic superior se extinde şi asupra temeiniciei, nefiind astfel limitat la nelegalitate. Totodată, este creată o secţie specială de investigare a infracţiunilor comise de magistraţi (judecători şi procurori deopotrivă), ceea ce este de natură să afecteze independenţa activităţii magistraţilor”, a precizat Bogdan Dima.

El a explicat că, în plus, legile au un impact negativ asupra funcţionării sistemului judiciar.

”A fost operată o serie de modificări care pot permite pensionarea magistraţilor la vârsta de 45 de ani, cu numai 20 de ani vechime în profesie, toate acestea în paralel cu majorarea perioadei de pregătire pentru intrarea în profesie. De asemenea, prin modificările aduse, avizul conform al CSM pentru stabilirea schemelor de personal ale instanţelor şi parchetelor a fost eliminat, decizia urmând să revină doar Ministrului Justiţiei”, a spus acesta.

Consilierul de stat a arătat, de asemenea, că modificările aduse legilor justiţiei conduc la diminuarea rolului garantului independenţei justiţiei – Consiliul Superior al Magistraturii. De exemplu, cele mai multe atribuţii ale acestuia, care acum sunt exercitate de către Plen, sunt transferate secţiilor, ceea ce va afecta funcţionalitatea CSM şi va afecta participarea reprezentanţilor societăţii civile membri ai CSM la luarea deciziilor CSM.

”Preşedintele României consideră că opiniile Comisiei de la Veneţia, fundamentate pe standardele constituţionale europene, constituie repere esenţiale în procesul de examinare a normelor constituţionale sau legislative care sunt acum supuse analizei. Drept urmare, opinia Comisiei de la Veneţia asupra celor trei legi ne va ajuta să păstrăm valorile esenţiale ale democraţiei, independenţei justiţiei, cooperării loiale între puterile statului, precum şi valorile statului de drept”, a susţinut consilierul de stat, conform comunicatului.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.