Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki a declarat marţi, în şedinţa comună a Guvernelor României şi Poloniei, de la Palatul Victoria, că şi în alte sectoare, nu numai în securitate şi apărare, dar în colaborarea economică, Polonia şi România vor obţine mult mai multe lucruri dacă vor acţiona împreună în faţa provocărilor europene, el arătând că atât Polonia, cât şi România în ultimii ani au reuşit să realizeze succese în domeniul serviciilor, finanţarea comerţului şi echilibrul balanţei de plăţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Polonniei, Mateusz Morawiecki a declarat la Palatul Victoria că delegaţia guvernului său, destul de mare din partea Poloniei, a sosit pentru această şedinţă comună de guvern şi speră ca colegii săi să se simtă ca şi la întâlnirile noastre de guvern, printre prieteni. ”Această delegaţie amplă este o dovadă a atenţiei pe care o acordăm relaţiilor polono-române, relaţii care se caracterizează, de-a lungul timpului, prin interese comune, probleme comune şi strategice, soluţionări de natură strategică pe care am fost nevoiţi să le elaborăm şi, în acelaşi timp, împreună să tindem şi să rezolvăm probleme cu care ne confruntăm astăzi”, a arătat premierul Poloniei.

Mateusz Morawiecki a menţionat că ”suntem într-un moment specific”. ”Nu doar conflictul din Ucraina, ci şi înţelegerea noastră a intereselor în cadrul Uniunii Europene şi NATO, în cazul proiectului celor Trei Mări - toate acestea ne îndeamnă să ne apropiem cât mai mult şi să colaborăm cât mai îndeaproape. Mă bucur foarte mult că aşa se petrec lucrurile. Începând cu problema ucraineană, aici nici nu trebuie să mai adăugăm prea multe lucruri faţă de ceea ce a subliniat domnul prim-ministru. Agresiunea barbară din partea Rusiei ameninţă securitatea tuturor”, a arătat el.

Potrivit premierului Poloniei, ”pentru a restabili bazele, Ucraina trebuie să câştige, trebuie să devină victorioasă”.

”Relaţiile noastre şi relaţiile cu Statele Unite, care depun eforturi mari pentru a susţine Ucraina şi pentru a obţine victoria, trebuie să fie subliniate. Noi apreciem în mod deosebit faptul că România, la fel ca şi Polonia, se afirmă în lupta pentru securitate. Înţelegem, de asemenea, problema Moldovei, înţelegem că este un stat care se află într-o situaţie dramatică, e vorba de destabilizarea Moldovei şi dacă ar fi fost ocupată de forţele ruse ar fi o mare problemă şi pentru Moldova, şi pentru România, pentru toată zona noastră. De aceea ne interesează calea spre Uniunea Europeană pentru Moldova. De aceea am subliniat că este interesul nostru comun ca Moldova şi Ucraina, Ucraina şi Moldova să adere cât mai repede la Uniunea Europeană, de vreme ce nu se poate intra atât de repede în NATO. Şi eu cred că aceasta este părerea noastră comună, consolidarea vocii românilor prin vocea Poloniei, încât să reuşim împreună să ajungem la o anumită sinergie în aceste eforturi. Am discutat, de asemenea, cu domnul prim-ministru problema colaborării potenţiale în ceea ce priveşte industria de armament, contribuţia noastră pe arena internaţională”, a mai spus Mateusz Morawiecki.

Premierul polonez a arătat că a discutat cu comisarul pe problemele pieţei interne despre aspectele legate de achiziţii de muniţii şi lucrul acesta arată cât de mult ar putea împreună să acţioneze pe aceeaşi lungime de undă.

”De asemenea, şi în alte sectoare, nu numai în securitate şi apărare, dar în colaborarea economică, Polonia şi România vor obţine mult mai multe lucruri dacă vor acţiona împreună în faţa provocărilor europene. Atât Polonia, cât şi România în ultimii ani au reuşit să realizeze succese în domeniul serviciilor. Acest domeniu este favorabil pentru noi. E vorba de finanţarea comerţului, de echilibrul balanţei de plăţi. Ce a făcut Europa Occidentală, din ţările dezvoltate? A ajuns la un pachet de mobilitate care ar trebui numit pachet de anti mobilitate. Aceste directive sau pachete lovesc sectorul serviciilor din România şi din Polonia, având în vedere faptul că el se dezvoltă foarte bine. Acesta este unul dintre multiplele exemple în care politica de mediu, politica energetică, politica în domeniul dezvoltării libere a serviciilor se bazează pe legislaţia pe care am adoptat-o la Roma. E folosită această legislaţie dacă ne dezvoltăm prea mult, şi noi ne-am dezvoltat în cei 25 de ani, să blocheze cumva această dezvoltare, să se accepte soluţii care să ne împiedice să luăm măsuri pentru ascensiunea acestor relaţii”, a spus premierul polonez.

El a anunţat că ”Polonia susţine, de asemenea, aspiraţiile românilor în legătură cu zona Schengen”.

”Dar, ceea ce spun aici va fi nepopular, dar printre prieteni îmi permit să spun, un mare efort, care rezultă şi din datele statistice şi din România, şi din Polonia, este faptul că oameni foarte talentaţi de la noi se duc în Uniunea Europeană şi acest aflux de sânge, putem să spunem, se referă la sute de mii de oameni pe care noi i-am pregătit, i-am instruit, am depus eforturi financiare şi ei pleacă. Aceste cheltuieli pe care noi le-am suportat se îndreaptă spre o favoare a pieţelor occidentale, alimentate cu acest aflux. Fireşte că noi apreciem faptul că mulţi bani din diferite granturi ş.a.m.d. ajung în economia polonă şi în cea românească. Până la urmă, noi o să devenim plătitori neto în Uniunea Europeană. Dar aceste elemente ne arată că elementele acestea de construcţie economică sunt în aşa fel elaborate încât să acţioneze în favoarea celor puternici. E vorba de fluxul de capital şi fluxul forţei de muncă şi din domeniul serviciilor. Aşadar, e bine să ne dăm seama, să conştientizăm că ne aflăm într-o situaţie similară, iar cei care sunt mai puternici decât noi, germanii, francezii, italienii încearcă să câştige. E bine că noi am învăţat să colaborăm şi acest lucru se răsfrânge asupra avantajelor, în favoarea noastră. Infrastructura este o şansă foarte mare”, a completat premierul Poloniei.

Mateusz Morawiecki a menţionat că, dacă vor dezvolta în partea de sud infrastructură, se va dezvolta şi comerţul în felul acesta, aşa cum s-a întâmplat în Europa Occidentală după al doilea război mondial, şi-au dezvoltat comerţul, a fost locomotiva, comerţul.

”Eu sunt convins că Via Carpatia, pe care a iniţiat-o preşedintele Lech Kaczyński, pe care noi o dezvoltăm în ultimii ani, va fi artera vieţii pentru întreaga Europă Centrală şi de Sud-Est, pentru România, Slovacia, Ungaria, pentru sudul României, pentru Bulgaria, această arteră va deschide perspective foarte mari. De aceea susţinem conductele de gaz, transportul feroviar, transportul pe internet, pentru că pentru a ne crea cât mai mari şanse. România este un loc din ce în ce mai popular pentru noi, pentru turiştii din Polonia, este o ţară minunată, frumoasă. Invităm, de asemenea, pe turiştii români în Polonia. Este aici de faţă ministrul culturii şi al patrimoniului naţional. Patrimoniul acesta foarte bogat român şi polonez va contribui la atragerea unui număr cât mai mare de turişti şi din ţările dezvoltate, din ţările din Orient, Japonia, China ş.a.m.d”, a spus el. Premierul Poloniei a arătat că a discutat cu premierul Ciucă la întâlnirile bilaterale despre acest lucru. ”De asemenea, pentru turiştii occidentali, acest patrimoniu foarte bogat turistic trebuie să-şi regăsească locul în conştiinţa statelor dezvoltate din Occident”, a afirmat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.