Premierul Nicolae Ciucă a afirmat miercuri, la şedinţa solemnă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului consacrată marcării a 75 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte între România şi Statul Israel, că Israelul este unul dintre cei mai puternici şi cei mai importanţi parteneri ai României în Orientul Mijlociu, dar şi statul cu care avem o relaţie economică din ce în ce mai consolidată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mă bucur să particip la şedinţa solemnă a camerelor reunite ale Parlamentului consacrată marcării a 75 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte între România şi Statul Israel. Ne leagă nu doar o îndelungată colaborare diplomatică, dar şi o relaţie specială, cu valenţe strategice, fundamentată pe legăturile profunde dintre popoarele noastre şi pe împărtăşirea unor valori comune. Aceste lucruri care ne apropie trebuie să fie şi în viitor baza pe care construim şi consolidăm relaţia noastră bilaterală şi, totodată, răspunsul comun la provocările din contextul actual internaţional”, a spus premierul în discurs.

Nicolae Ciucă a arătat că, în acest context marcat de acţiuni revizioniste, dar şi de ascensiunea discursului extremist în societăţile europene, ambele provocări reprezintă ameninţări la adresa lumii libere, din care şi România, şi Statul Israel fac parte.

”Ambele provocări se potenţează reciproc, ameninţând securitatea statelor noastre, fundamentele relaţiilor internaţionale şi unitatea societăţilor democratice. În faţa acestei ofensive a urii şi a violenţei, trebuie să fim uniţi pentru a rămâne puternici. România este determinată să fie partea răspunsului comun al statelor democratice faţă de războiul declanşat de Rusia în Ucraina. Totodată, suntem profund angajaţi să combatem orice formă de extremism şi discurs instigator la ură, la noi acasă şi oriunde în lume”, a afirmat prim-ministrul.

”Ştim că distanţa de la extremism până la antisemitism sau orice altă formă de extremism poate fi una foarte scurtă. De aceea, România a susţinut toate proiectele europene dedicate combaterii antisemitismului, iar recent, în perioada 2-4 mai anul acesta, a găzduit cea de-a patra întâlnire a Grupului de lucru al Comisiei Europene privind implementarea Strategiei Uniunii Europene de combatere a antisemitismului şi de promovare a vieţii evreieşti, la care am avut onoarea să particip. Aceste acţiuni ale statului român vor continua, iar Partidul Naţional Liberal şi Guvernul României vor pleda şi mai departe pentru educarea societăţii româneşti în spiritul toleranţei şi al respectului faţă de alte etnii, expresie a puterii unei societăţi, nu o slăbiciune a acesteia”, a mai spus Ciucă. Şeful Executivului a arătat că ”Israelul este unul dintre cei mai puternici şi cei mai importanţi parteneri ai României în Orientul Mijlociu, dar şi statul cu care avem o relaţie economică din ce în ce mai consolidată”.

”Cred însă că potenţialul schimburilor comerciale este unul care poate fi mult mai mare. De aceea, relaţia economică dintre statele noastre va trebui consolidată şi pe mai departe, iar în întâlnirea bilaterală pe care am avut-o aseară am subliniat acest aspect al consolidării relaţiilor economice dintre ţările noastre. România a demonstrat că este atractivă pentru investitorii străini, anul trecut înregistrând un record al investiţiilor străine directe. Acest lucru s-a datorat stabilităţii politice, cadrului fiscal atractiv, dar şi faptului că ţara noastră a fost un factor de echilibru în regiune. Invit, aşadar, prin intermediul dumneavoastră, domnule preşedinte Amir Ohana, toţi oamenii de afaceri din Israel să investească în România. Vă asigur că vor fi bine primiţi aici”, a spus prim-ministrul.

Nicolae Ciucă a apreciat cooperarea bună pe care o avem la nivelul forurilor internaţionale. ”În mod special aş vrea să remarc deschiderea Israelului pentru procesul de extindere a Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică şi mai ales pentru susţinerea candidaturii României. Aderarea ţării noastre la OCDE este o prioritate a politicii externe a României şi în acest sens mizăm în continuare pe sprijinul dumneavoastră”, a spus el. Ciucă a menţionat că şedinţa Parlamentului este o ocazie potrivită să marcăm atât trecutul relaţiilor noastre, dar şi să abordăm noi dimensiuni ale cooperării noastre viitoare.

”Dorim ca parteneriatul solid, cu valenţe strategice, cu Statul Israel să devină unul tot mai strâns, iar nivelul relaţiilor noastre politice, economice, sociale, culturale să crească. Mesajul pe care vreau să-l transmit în numele Guvernului României este, aşadar, unul de deschidere pentru o cooperare mutual avantajoasă, care să se consolideze în următorii ani. Vă invit, deci, să fim parte a acestui proces bun pentru România şi bun pentru Statul Israel”, a afirmat premierul în finalul discursului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.