Premierul Nicolae Ciucă a declarat vineri, în Suedia, în declaraţiile comune cu premierul suedez Ulf Kristersson, că doreşte să transmită un mesaj puternic de sprijin pentru aderarea Suediei la NATO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este o mare plăcere pentru mine să mă aflu în Stockholm astăzi, mai ales ţinând cont de faptul că această vizită are loc în timpul preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene. De altfel, este prima vizită bilaterală la nivel de prim –ministru în aproape două decenii. Totuşi, uneori, parteneriatele şi relaţia de încredere dintre naţiuni nu se reflectă în numărul de vizite, ci în gesturile concrete de încredere”, a spus premierul în discurs. 

El a arătat că Suedia a fost prima ţară scandinavă care a ratificat Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană, iar România a fost printre primele ţări aliate care a ratificat protocolul de aderare a Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică. 

”Folosesc acest prilej pentru a felicita Finlanda pentru acest pas foarte important. Cred că aceste exemple sunt dovada că atât Bucureşti-ul cât şi la Stockholm-ul înţeleg ceea ce este important pentru cetăţenii şi ţările noastre, cât şi pentru o Europă sigură şi prosperă”, a precizat şeful Executivului. 

”Doresc să transmit un mesaj puternic de sprijin pentru aderarea Suediei la NATO. Exemplul România arată valoarea protecţiei oferite de cea mai puternică alianţă militară din istorie care aniversează zilele acestea cei 74 ani de la înfiinţare, dar şi a oportunităţilor de dezvoltare oferite de apartenenţa la Uniunea Europeană, mai ales în această perioadă”, a mai afirmat premierul. 

Ciucă a mai subliniat că investiţiile suedeze în industria auto, în tehnologia medicală şi infrastructura de sănătate, în industria agricolă, unde sunt foarte importante luând în considerare şi potenţialul agricol al României, sunt necesare şi binevenite.

”Suntem deschişi în privinţa dezvoltării cooperării în aceste sectoare”, a spus el. 

”De asemenea, am exprimat interesul României vizând consolidarea cooperării dintre ţările noastre atât în plan politic, cât şi în cel economic şi sectorial. Am discutat despre dezvoltarea oportunităţilor şi potenţialului ţărilor noastre prin sporirea investiţiilor suedeze în ţara noastră. Vă mulţumesc pentru prezenţa investitorilor suedezi în România, aşteptăm ca numărul lor să crească”, a spus Ciucă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.