Premierul Marcel Ciolacu l-a primit marţi, la Palatul Victoria, pe ministrul de externe al Republicii Chile, Alberto van Klaveren Stork, aflat în vizită în România, ca invitat special la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române 2023, ce se va desfăşura în perioada 29-30 august. În cadrul întrevederii, prim-ministrul României a salutat dinamica ascendentă a relaţiilor bilaterale bazate pe interacţiune, similitudinea de poziţii pe numeroase teme ale agendei internaţionale şi moştenirea latină comună, arată Executivul. Domeniul economic a fost, de asemenea, pe agenda întrevederii, iar prim-ministrul României a menţionat că ambele economii au forţa necesară să atragă investitori şi a încurajat companiile chiliene să participe la târgurile internaţionale şi expoziţiile organizate în România

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Guvernului, şeful Executivului a subliniat că Chile este unul dintre principalii parteneri ai României în America Latină, context în care este nevoie de acţiune continuă pentru aprofundarea şi diversificarea cooperării bilaterale. ”Încurajez pregătirea sărbătoririi Centenarului relaţiilor bilaterale România-Chile din 2025 prin dezvoltarea de noi proiecte economice cu impact constructiv pentru ambele ţări. În acest context, salut demersurile de deschidere a unui lectorat de limba română - primul din America Latină”, a punctat prim-ministrul Ciolacu.

Potrivit comunicatului oficial, premierul a încurajat dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii cu rol crucial atât pentru România, cât şi pentru Chile: mediu şi schimbări climatice, protecţie civilă, educaţie, cultură, cercetare şi inovare, digitalizare, energie verde. De asemenea, având în vedere expertiza pe care România o are în domeniul IT şi securitate cibernetică, precum şi necesitatea dezvoltării în continuare a infrastructurii digitale, prim-ministrul României a apreciat oportună aprofundarea cooperării în acest domeniu.

”Domeniul economic a fost, de asemenea, pe agenda întrevederii. Prim-ministrul României a menţionat că ambele economii au forţa necesară să atragă investitori şi a încurajat companiile chiliene să participe la târgurile internaţionale şi expoziţiile organizate în România. În planul politicii externe, premierul Marcel Ciolacu a menţionat că România contează pe sprijinul Republicii Chile în procesul de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), obiectiv major, de importanţă strategică pentru ţara noastră, după aderarea la NATO şi Uniunea Europeană, unanim împărtăşit la nivelul societăţii româneşti”, mai arată Executivul.

Relaţiile diplomatice între Româna şi Republica Chile au fost stabilite în anul 1925. În acelaşi an, Chile a deschis Ambasada la Bucureşti. În ceea ce priveşte schimburile comerciale, principalele produse româneşti exportate în Chile au fost, în 2022, din categoria maşini şi echipamente pentru transport, articole ale industriei manufacturiere şi produse ale industriei chimice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.