Prim-ministrul Japoniei Fumio Kishida a declarat, la conferinţa comună susţinută împreună cu preşedintele Klaus Iohannis marţi la Tokyo, că Japonia a oferit peste 13 milioane de dolari pentru sprijinirea refugiaţilor ucraineni stabiliţi în România. El a mai precizat că noua strategie de securitate a Japoniei şi a subliniat în discuţiile cu şeful statului că securitatea Europei şi cea din Indo-Pacific nu trebuie discutate separat, în condiţiile în care mediul internaţional de securitate devine tot mai sever.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Excelenţei Sale, domnule preşedinte Klaus Iohannis salut cu sinceritate vizita dumneavoastră în Japonia. La întrevederea cu domnul preşedinte am confirmat să ridicăm la nivel de parteneriat strategic relaţiile bilaterale cu România cu care împărtăşim aceleaşi valori fundamentale. Am explicat domnului preşedinte despre noua strategie de securitate naţională a Japoniei, subliniind că securitatea Europei şi cea din Indo-Pacific nu trebuie discutate în mod separat, în contextul în care mediul internaţional de securitate devine din ce în ce mai sever şi domnul preşedinte a reafirmat sprijinul ferm pentru această nouă strategie a Japoniei”, a afirmat Fumio Kishida.

Premierul Japoniei a mai spus că ţara sa şi România vor coopera pentru a acorda asistenţă Ucrainei şi Republicii Moldova.

„Am convenit că Japonia şi România vor coopera în acordarea asistenţei Ucrainei şi Republicii Moldova. I-am explicat domnului preşedinte că Japonia a oferit peste 13 milioane de dolari pentru sprijinul refugiaţilor ucraineni stabiliţi în România pentru care domnul preşedinte şi-a exprimat mulţumirea. Aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu România ca parteneri strategici pentru dezvoltarea relaţiilor de cooperare în diverse domenii, inclusiv securitate, economie, ştiinţă şi tehnologie şi cultură. La dineul de lucru care urmează vom discuta şi mai multe despre situaţiile regionale de interes comun, inclusiv răspunsul la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situaţia din Indo-Pacifici şi situaţia din Republica Moldova, ş.a.m.d.”, a concluzionat Kishida.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.