Premierul Belgiei Alexander De Croo a declarat că a discutat cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, miercuri la Bruxelles, despre aderarea României la Schengen şi a exprimat speranţa ca pasul final spre aderare să fie făcut, deoarece e un aspect important pentru România. Oficialul belgian a apreciat, de asemenea, eforturile făcute de România în sprijinirea refugiaţilor din Ucraina. La rândul său, Nicolae Ciucă i-a mulţumit omologului său pentru faptul că Belgia sprijină aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen şi ridicarea MCV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Aş vrea să mulţumesc Guvernului României şi românilor pentru toate eforturile în sprijinirea refugiaţilor ucraineni, în ajutarea tuturor pentru a face faţă unor circumstanţe foarte dificile. Vreau să remarc semnarea acestor documente bilaterale care vor ajuta în dezvoltarea reactoarelor modulare mici care vor fi importante în producerea energiei pe viitor. Am mai vorbit despre surse eoliene de producere a energiei, unde România are mare potenţial şi în Belgia avem multă expertiză pe care am construit-o şi dezvoltat-o de-a lungul anilor. Am mai discutat despre perspectiva aderării României la Schengen şi ştim că au fost înregistrate progrese de către Guvernul pe care îl conduceţi. Sperăm că pasul final spre aderare va fi făcut şi este un subiect foarte important pentru România şi populaţia României. Mulţumesc mult pentru o conversaţie grozavă şi sper să continuăm colaborarea foarte bună pe care ţările noastre o au”, a afirmat Alexander De Croo, într-o declaraţie comună de presă cu premierul Nicolae Ciucă, miercuri la Bruxelles.

De asemenea, Nicolae Ciucă i-a mulţumit omologului belgian pentru dialogul bilateral foarte bun şi pentru trupele militare trimise de ţara sa, dar şi Franţa şi Olanda ca să apere Flancul estic.

„Mulţumesc mult pentru acest dialog bilateral foarte bun. Apreciez şi doresc să mulţumesc pentru faptul că Franţa, Belgia şi Olanda şi-au trimis trupe ca să apere flancul estic. Ne-am întâlnit, în luna aprilie, în România şi am avut atunci oportunitatea să evaluăm contextul de securitate din regiunea Mării Negre şi am fost de acord că sunt aspecte în care colaborarea bilaterală ar putea să devină mai consistente. Am făcut progrese în aceste privinţe, prin semnarea acestui acord în domeniul nuclear care face parte din angajamentul nostru faţă de UE de a găsi surse alternative de energie, pentru a rupe dependenţa 100% de sursele de energie ruse. Deci este o abordare extraordinară”, a declarat Nicolae Ciucă.

Şeful Executivului român a amintit şi de faptul că Portul Constanţa joacă un rol important în ceea ce priveşte facilitarea transportului de cereale din Ucraina.

„Sprijinul pe care l-a oferit România Ucrainei a fost deja discutat şi vă mulţumesc că aţi recunoscut şi apreciat ceea ce a făcut poporul român care şi-a exprimat solidaritatea şi empatia cu refugiaţii ucraineni şi ceea ce a făcut Guvernul României pentru a facilita şi moderniza infrastructura pentru exportul cerealelor din Ucraina către toată Europa şi nu numai. Portul Constanţa joacă un rol important, în acest sens şi suntem foarte interesaţi să învăţăm toate aceste proceduri şi să vedem cum putem coopera în dezvoltarea capacităţilor portului Constanţa. Bineînţeles că sunt şi alte domenii bilaterale unde putem colabora, dar haideţi să fie acesta un punct de pornire în a dezvolta acest lucru şi a îl implementa, iar apoi vom continua să ne focusăm şi pe celealte oportunităţi”, a explicat Ciucă.

„Vă mulţumesc, din nou, pentru primire şi pentru faptul că sprijiniţi România să adere la Schengen şi ridicarea MCV, pentr că am depus toate eforturile să întrunim toate cerinţele şi criteriile tehnice. Desigur, dacă este necesar, suntem deschişi să aducem clarificări”, a conchis premierul Ciucă.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă şi premierul Belgiei Alexander De Croo au participat, miercuri la Bruxelles, la semnarea a două documente şi anume acordul bilateral de cooperare între Centrul Belgian de Cercetări Nucleare şi Institutul Naţional de Cercetare, Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH) şi memorandumul de înţelegere referitor la cooperarea în domeniul nuclear între Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) şi Centru Belgian de Cercetări Nucleare (SCK CEN).

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.