Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirmă că lumea interlopă a proliferat după ”atacul” la legile justiţiei din partea guvernării PSD, însă susţine că autorităţile au ”sub control” fenomenul privind lumea interlopă din România. Predoiu acuză că organizaţiile de tip interlop ”încearcă să penetreze structurile statului, de la cele de aplicare a legii, până la instituţii politice” şi consideră că liderii politici trebuie să nu fie toleranţi faţă de acest fenomen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministrul Justiţiei, Cătăln Predoiu, a afirmat, joi seară, întrebat fiind dacă mai există un control al statului în ceea ce priveşte activitatea lumii interlope, că autorităţile deţin acest control. 
 
”Bineînţeles că există un control”, a afirmat Predoiu, într-o emisiune la Realitatea Plus. 
 
Ministrul Justiţiei a susţinut că România se află într-o situaţie ”dificilă” după ce mulţi membri ai clanurilor interlope au revenit în ţară, dar a adăugat că ”nu se pune problema de a pierde controlul aplicării legii, dar în acelaşi timp trebuie să fim lucizi şi să constatăm că trebuie pornită o ofensivă împotriva acestor structuri care încalcă legea”.
 
”Au ajuns să creadă aşa fie din neglijenţă, fie din complicitate. Acestor structuri nu li s-a aplicat din acea perioadă în care spuneam că vor creşte dacă nu vom interveni la timp”, a mai afirmat ministrul Justiţei.
 
El a acuzat că structurile de tip interlop ”încearcă să penetreze structurile statului, de la cele de aplicare a legii, până la instituţii politice” .
 
”Nu vorbim din ce auzim sau din ce ni se pare că se întâmplă. Vorbim pe bază de informaţii. (...) Aflăm că, de fapt, aceste structuri tind să penetreze întreaga societate şi de aceea riposta trebuie să fie sistemică. Nu văd alt deznodământ decât eradicarea lor, aşa cum s-a întâmplat şi în alte state democratice. (...) Efortul trebuie să fie unul concertat şi integrat din partea instituţiilor de aplicare a legii. Aici e nevoie de un plan de acţiune ţintit, concentrat pe acest fenomen, vă asigur că instituţiile statului nu stau şi se uită la acest fenomen, se vor vedea rezultate în timp, dar este un proces. Un fenomen care a crescut nestingherit ani de zile. (...) Este o luptă permanentă, nu putem spune că vom începe un efort astăzi şi îl terminăm în trei ani şi după aia nu se întâmplă nimic”, a spus ministrul Justiţiei.
 
Cătălin Predoiu a vorbit şi despre ”o ţesătură de relaţii politice, sau politico-statale” care ar exista între lumea interlopă şi cea politică. 
 
”Ce e important acum, ca acest fenomen să nu devină sistemic, o răspundere o are şi leadershipul fiecărui partid, de a nu tolera astfel de fenomene în cadrul partidelor”, a afirmat ministrul Justiţiei, în acest context. 
 
El a precizat că una dintre cauzele pentru care lumea interlopă a ajuns la nivelul în care se află o reprezintă ”atacul la legile justiţiei însoţit de o adevărată timorare a instituţiilor care aplicau legea” în timpul guvernării PSD. 
 
”Eu cunosc starea de spirit din parchete, există sechele, dacă vreţi, există amintirea acelor... Şi asta nu se rezolvă foarte uşor. E foarte adevărat că nu scuză pe nimeni acea perioadă şi nimeni nu trebuie să stea acuma să plângă în barbă ce ni s-a întâmplat în acei ani şi aşa mai departe. Dimpotrivă. Asta ar trebui acum să ambiţioneze şi mai mult, fiecare procuror să treacă la aplicarea legii, pentru că nu are cine altcineva, nu există altcineva”, a susţinut Predoiu.
 
”Punct şi de la capăt, trebuie continuat, trebuie refăcute structurile din parchete, trebuie reluate legile, foarte mulţi ne întreabă şi nu vă ascund că resimt şi eu această imposibilitate temporară de a repara totul rapid. Lucrurile astea se vor schimba complet în momentul în care vom avea o altă majoritate, o majoritate care să nu mai atace Justiţia, ci să o sprijine şi să îi dea instrumentele necesare”, a mai afirmat ministrul.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.