Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, explică, joi seară, de ce este important pentru Guvernul României să adopte Legile Justiţiei înainte de avizul Comisiei de la Veneţia. Obiectivul principal este aderarea la Spaţiul Schengen, iar asta depinde şi de progresele în cadrul MCV, Mecanism care cere adoptarea Legilor Justiţiei. Ministrul afirmă că nu înţelege de ce se pleacă de la premisa că următorul aviz al Comisiei de la Veneţia va fi nefavorabil şi respinge ideea că Guvernul se grăbeşte sau face ceva pe ascuns, fără ştirea Comisiei Europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cererea pe procedură de amânare a fost motivată de aşteptarea avizului Comsiei de la Veneţia şi, de aceea, ca reprezentant al Guvernului, sunt obligat încă o dată să explic de ce pentru Guvern este importantă adoptarea acestor trei proiecte de lege în toamna acestui an – pentru că Guvernul are un obiectiv esenţial, care înseamnă aderarea la spaţiul Schengen şi, după cum este bine cunoscut de toată lumea, acest obiectiv este pus în legătură de unele state membre de progresele în cadrul MCV, iar în cadrul MCV, unul dintre obiective este adoptarea Legilor Justiţiei”, a transmis Cătălin Predoiu, joi seară, într-un comunicat de presă.  

Potrivit acestuia, Guvernul, dacă doreşte să îşi atingă aceste două obiective, de care atârnă extrem de multe interese ale României şi ale cetăţenilor români şi companiilor din România trebuie să adopte legile. 

”Trebuie, deci, să adoptăm aceste legi, în toamna acestui an. Asta nu înseamnă că dezbaterile nu au avut loc substanţial, cum cred că s-a putut vedea de la şedinţă la şedinţă, nu înseamnă că nu s-au primit amendamente, că nu s-a făcut o muncă ”pe brânci”, zi şi noapte, şi la minister, şi aici, în Comisie, şi la Parlament, şi la Guvern, la instituţiile care au fost interesate din sistemul judiciar – sunt de faţă aici, sunt echipe care au lucrat permanent – nu înseamnă că fiecare articol nu a fost luat şi întors pe toate feţele şi nu înseamnă că nu s-a făcut o muncă serioasă aici, pe de o parte”, a mai afirmat Predoiu.  

Potrivit acestuia, avizele anterioare au fost avute în vedere.  

”Ce înseamnă ”avut în vedere”? Înseamnă luat, analizat şi acolo unde, în viziunea ministerului, minister care are dreptul la o viziune, aşa cum are dreptul orice instituţie, au fost compatibile, au fost integrate în proiectul de lege. Unde nu, avem argumente să explicăm de ce nu au fost integrate – de aceea se cheamă recomandări, sugestii, şi nu directive, nu ordine, nu instrucţiuni. Comisia de la Veneţia nu emite ordine, emite recomandări. Asta înseamnă că le evaluezi prin prisma viziunii pe care o ai, a intereselor de ţară, şi le integrezi în proiectele de lege. Este ceea ce vom face şi în continuare”, a mai afirmat ministrul.  

Acesta susţine că nu înţelege de ce se pleacă de la premisa că  următorul aviz al Comisiei de la Veneţia va fi nefavorabil.  

”Nu înţeleg de ce, pentru că aceste legi sunt încă în procesul de elaborare, după cum vedem, au avut modificări faţă de forma iniţiatorului, au fost elaborate soluţii mai bune decât ale iniţiatorului, alte soluţii ale iniţiatorului au fost păstrate şi înlăturate amendamente – aşa cum se face în orice Parlament din orice ţară democratică. Mai există încă un rând de dezbateri în Comisie, există Plenul Senatului, deci suntem încă departe de încheierea acestui proces. Prin urmare, ce vreau să spun este că sunt absolut convins că, de la şedinţă la şedinţă, legile vor căpăta o formă din ce în ce mai rafinată – este un proces legislativ început în urmă cu zece luni şi care se apropie de final aici în Parlament. Prin urmare, îmi exprim totala încredere că, în Parlament, se vor găsi toate soluţiile ca să amenajăm şi interesele instituţiilor din sistemul judiciar, şi ale cetăţenilor, şi viziunile parlamentarilor, şi să avem o formă care, în final, să fie evaluată pozitiv, inclusiv de Comisia de la Veneţia”, a mai afirmat ministrul Justiţiei.  

Acesta susţine că, dacă totuşi există recomandări ale Comisiei de la Veneţia, ”nu înseamnă că neapărat ele trebuie să fie urmate de modificări legislative, nu ştim cum ar arăta aceste avize şi aceste recomandări”.  

”Dar, s-a făcut paralelă cu SIIJ – acolo recomandarea este să se urmărească punerea în aplicare a noilor competenţe după desfiinţarea SIIJ, ceea ce se şi face. Chiar deunăzi am avut o discuţie, acum câteva minute, din nou, repetat, cu doamna procuror general despre faptul că trebuie să urmărim în continuare aplicarea legii care a desfiinţat SIIJ şi a instalat noile competenţe şi faptul că avem un contact permanent cu Comisia Europeană pe această zonă – acela este, în realitate, nivelul de cooperare şi de discuţie”, a adăugat Predoiu.  

”Indiferent de soarta MCV, noi vom avea, ca toate statele membre ale UE, un mecanism Rule of Law la dispoziţie, în cadrul căruia, tot prin cooperare, să aducem ajustările necesare legislaţiei sau aplicării legislaţiei, prin reglementare de ordin inferior, „soft law” cum se spune. Deci, nu ştiu de ce trebuie văzut acest proces, o dată, ca fiind unul total defavorabil proiectelor de lege – s-ar putea să fie un aviz care să spună „e în regulă, cu tot ce aţi legiferat”, sau s-ar putea să fie un aviz care să spună „e în regulă, dar credem că aţi mai putea să reflectaţi la una sau alta dintre soluţii”, neavând un termen final în decembrie, este un proces continuu – în toate statele membre există acest proces”, a adăugat ministrul.  

Acesta afirmă că Raportul Rule of Law, scos în vară de Comisia Europeană, are tot felul de recomandări în legătură cu domenii ale legislaţiei, de la justiţie şi până la libertatea presei, în toate statele membre.  

”Deci, haideţi să privim lucrurile în raport cu realitatea şi nu în raport cu o paradigmă care e construită astfel încât să pară cumva că guvernul se grăbeşte, că face ceva pe ascuns, că face ceva fără ştirea Comisiei Europene, nici vorbă de aşa ceva – inclusiv ieri am avut consultări cu Comisia Europeană – e un proces continuu, făcut transparent, după toate regulile, şi pe care sunt convins că Parlamentul o să îl ducă la bun sfârşit”, a mai afirmat Predoiu.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.