În contextul solicitării Consiliului Europei ca România să modifice legile justiţiei în conformitate cu avizul Comisiei de la Veneţia, USR a înaintat luni o cerere către Biroul permanent al Camerei Deputaţilor de prelungire a termenului de raport pentru cele trei legi propuse de ministrul Predoiu până la primirea opiniei Comisiei de la Veneţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Textul integral al solicitării mai jos:

„Către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor,

Prin prezenta, vă cerem să luaţi act de solicitarea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei ca România să modifice Legile Justiţiei în conformitate cu avizul Comisiei de la Veneţia.

Prin aderarea la Uniunea Europeană, România s-a obligat să respecte legislaţia europeană, actele organelor Consiliului Europei şi implicit ale Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept - Comisia de la Veneţia.

Parlamentul, organ reprezentativ suprem şi unica autoritate legiuitoare a României, trebuie să fie, la rândul său, un garant al ducerii la îndeplinire a obligaţiilor asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene.

Comisia de la Veneţia a fost sesizată cu emiterea unei opinii referitoare la cele trei proiecte de legi ale justiţiei pe data de 14 septembrie 2022. Parlamentul României trebuie să aştepte această opinie înainte de a vota modificările la Legile Justiţiei.

Pe cale de consecinţă, solicitarea Consiliului Europei ca România să modifice Legile Justiţiei în conformitate cu avizul Comisiei de la Veneţia nu poate fi ignorată de Parlament, drept pentru care, prin prezenta, vă solicităm, în conformitate cu art. 86 alin. (1) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, prelungirea termenului de raport până la primirea opiniei Comisiei de la Veneţia”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.