Politicienii au povestit, pentru News.ro, amintirile pe care le au din prima zi de şcoală. Ovidiu Raeţchi recunoaşte că a fost o experienţă terifiantă şi că era în pragul leşinului, din cauza emoţiilor, în timp ce Ecaterina Andronescu îşi aminteşte uniforma pe care mama sa i-o pregătea în prima zi de şcoală, iar preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor păstrează în memorie faptul că a fost aşezat în bancă cu o fetiţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ovidiu Raeţchi (PNL): Am fost în pragul leşinului de la atâta stres. M-am mai liniştit când am fost aşezat în ultima bancă, din cauza înălţimii şi am putut să trec neobservat

Deputatul Ovidiu Raeţchi îmi aminteşte stresul din prima zi de şcoală. 

”Terifiant. Sute de lucruri noi de înţeles şi integrat. Bănuiesc că am fost în pragul leşinului, de la atâta stres. M-am mai liniştit când am fost aşezat în ultima bancă, din cauza înălţimii şi am putut să trec neobservat”, a povestit Raeţchi.

El a continuat: ”Bine, nici în prima zi de Parlament nu-i mai uşor, cu toată presa pe urmele tale, cu declaraţii de avere şi interese, cu poze oficiale. E cam la fel - cu observaţia că la şcoală se munceşte mult mai serios”.

Cristiana Anghel (ALDE): Prima zi de şcoală nu mi-o amintesc, dar îmi amintesc că m-a bătut mama de m-a rupt, ca să scriu frumos

Senatoarea ALDE recunoaşte că imaginea primei zile de şcoală nu îi mai este foarte clară în minte. Îşi aminteşte, în schimb, despre temele pe care le făcea cu mama sa. 

”Prima zi de şcoală nu mi-o mai amintesc, dar îmi amintesc că m-a bătut mama de m-a rupt, ca să scriu frumos. Ea scria urât şi a vrut să scriu frumos , şi asta ţin minte, că mă bătea, îmi rupea foaia şi mă punea să scriu de patru-cinci ori, până scriam frumos”, a povestit Cristiana Anghel.

Senatoarea ALDE a povestit că în perioada în care era la şcoală au avut loc două serii de experimente, prin care, de la clasa I la clasa a VIII-a, la fiecare materie era un învăţător sau un profesor, astfel că la clasa a treia făceau desen tehnic, de exemplu.

”Eu nu îmi amintesc ca profesorii să nu intre la oră la fix şi să fi ieşit mai devreme din oră, să facă altceva în timpul orei sau să lipsească nemotivat”, a mai spus Anghel, precizând că are un respect deosebit pentru toţi profesorii de pe parcursul ei şcolar, pentru că au fost oameni care şi-au iubit meseria.

Cristina Pocora (PNL): Aveam emoţii când profesorul deschidea catalogul şi începea să ne asculte. Noroc ca până la litera P era ceva drum!

Cristina Pocora (PNL): Aveam emoţii când profesorul deschidea catalogul şi începea să ne asculte. Noroc ca până la litera P era ceva drum! (Foto: Arhiva personală)
Cristina Pocora (PNL): Aveam emoţii când profesorul deschidea catalogul şi începea să ne asculte. Noroc ca până la litera P era ceva drum! (Foto: Arhiva personală)

Deputata PNL Cristina Pocora se gândeşte cu plăcere la perioada şcolii şi la uniforma pe care a purtat-o în toţi anii de învăţământ. 

”Pentru mine, prima zi de şcoală a însemnat, de fiecare dată, foarte multă emoţie. Că a fost vorba de clasa I sau, mai târziu, despre un nou inceput de an liceal, de fiecare dată abia asteptam prima zi de şcoală”, povesteşte Pocora.

Deputata PNL arată că aştepta cu nerăbdare şi emoţie reîntâlnirea cu colegii, nerăbdarea de a vedea care sunt noutăţile, emoţia festivităţii din prima zi. 

”În cursul anului, emoţia continua să ne urmăreasca atunci când un profesor deschidea catalogul şi începea să ne asculte, noroc ca până la litera P era ceva drum”, mai spune Cristiana Pocora. 

Ea afirmă că, acum, când se uită la fotografiile din timpul şcolii, işi dă seama că dintotdeauna i-au plăcut sacourile, ţinutele mai serioase. 

”Deşi liceul l-am făcut după Revoluţie, la Colegiul Vasile Alecsandri din Galaţi, uniforma a rămas ca regulă vestimentară. Am acceptat-o cu plăcere, din prima clipă, pentru că acest tip de haine mi s-a părut potrivit stilului meu. Şi iată că, dupa 20 de ani, tot la "uniformă" am ramas”, mai povesteşte Pocora.

Ecaterina Andronescu: În prima zi de şcoală, mama dichisea fiecare bucăţică din uniforma mea, pentru a fi totul perfect

Fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu îmi aminteşte perfect prima zi de şcoală. 

”Vă mărturisesc că îmi aduc aminnte prima zi de şcoală, era emoţia mea de elev începător şi evident că era şi emoţia părinţilor mei, şi mai ales a mamei, care dichisea fiecare bucăţică din uniforma mea, pentru a fi totul perfect”, a spus senatoarea PSD.

Ea a mai povestit că era foarte fericită când a intrat în clasă şi că o cunoştea pe învăţătoare, pentru că era vecină cu părinţii săi. ”Mulţumesc lui Dumnezeu că trăieşte şi acum. Am iubit-o pe învăţătoarea mea, îi datorez enorm”, a mai spus Ecaterina Andronescu.

Mihai Sturzu: În prima zi de şcoală, 15 septembrie 1986, l-am cunoscut pe Mihai, cu care mai târziu am înfiinţat trupa HI-Q

Pentru deputatul PRU Mihai Sturzu, prima zi de şcoală a coincis cu întâlnirea viitorului coleg de trupă, cu care este prieten de peste 30 de ani.

”În prima zi de şcoală, 15 septembrie 1986, l-am cunoscut pe Mihai cu care mai târziu am înfiinţat trupa HI-Q, a fost şi colegul meu de bancă şi suntem prieteni din 1986, sunt 30 de ani de atunci”, spune Sturzu.

El recunoaşte că avea emoţii mari în prima zi de şcoală. ”Îmi aduc aminte că aveam emoţii, îmi era frică, am fost cu ambii părinţi”, a povestit Mihai Sturzu.

Florin Iordache: Aveam foarte multe emoţii, îmi amintesc că m-a aşezat în bancă cu o fetiţă

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, recunoaşte că a avut emoţii la începutul şcolii, deşi era în clasă cu colegi de la grădiniţă. 

 ”Foarte multe emoţii, cu multe aşteptări, dar, în principal, prima emoţia. Venind de la grădiniţă aveam şi câţiva foşti colegi de grădiniţă care s-au nimerit cu mine în clasă. Trăsătura definitivă era emoţia pe care nici acum pot spune că nu o uit la fiecare început de an şcolar. Ştiu că m-a aşezat în bancă cu o fetiţă”, ne-a povestit Florin Iordache, despre prima zi de şcoală.

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţiilor a spus că încă păstează legătura cu colegii din generală. ”Cu o parte dintre ei am fost şi colegi de liceu. Ne întâlnim de foarte multe ori la mine în Caracal”, a mărturisit Iordache.

El a ţinut să le transmită bobocilor şi un mesaj. ”Le doresc copiilor care intră în clasa I să-şi propună de la an la an să fie mult mai aplecaţi asupra şcolii pentru că dacă învaţă bine se pot autodepăşi”, a spus Iordache. 

Remus Cernea: Din fericire, la vremea aceea nu erau preoţi în şcoli

Deputatul Remus Cernea a povestit că primii 6 ani de şcoală i-a făcut la Deva.

”Şcoala a fost chestie faină, nu am avut sentimente de respingere. În prima zi îmi amintesc că a fost un careu în curtea şcolii. Mai întâi am stat în careu şi după aceea am intrat la clasă. Aveam o învăţătoare pe care mi-o amintesc. A fost o învăţătoare foarte faină, bună, un om deosebit”, şi-a amintit Cernea.

El a adăugat că, ”din fericire, la vremea aceea nu erau preoţi în şcoli”.

”Acum, din păcate, preoţii sunt nelipsiţi şi asta, în opinia mea, afectează grav evoluţia culturală şi morală a copiilor”, a ţinut să spună Cernea.

Remus Cernea a mai spus că mediul şcolar de care a avut parte la Deva a fost unul foarte serios.

”Eram un copil înalt, am avut colegi de bună factură pe care mi i-am făcut prieteni de lungă durată, cu unii m-am văzut şi la maturitate. Colegii erau civilizaţi, nu erau copii din aceştia care să facă lucruri reprobabile, erau serioşi, învăţau bine”, a spus deputatul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.