Liberalii, social-democraţii şi reprezentanţii UDMR reiau, luni, de la ora 13.00, discuţiile pe domeniile din programul de guvernare unde nu s-a ajuns la un acord, în acest week-end. Principalele diferenţe de opinie sunt în domeniul justiţiei, în privinţa desfiinţării SIIJ, precum şi în domeniul muncii, unde s-a stabilit, de principiu, că vor exista unele majorări de venituri, însă nu s-a stabilit clar cu cât vor creşte pensiilor, salariile şi alocaţiile. Florin Cîţu afirma, duminică, că speră ca discuţiile pe programul de guvernare să se încheie astăzi, pentru a putea fi validate în forurile de conducere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Propunerile PSD de majorare a pensiilor cu 11% şi a alocaţiilor conforma legii în vigoare ar avea un impact bugetar de peste 40 de miliarde de lei. 

Preşedintele PNL Florin Cîţu afirma că s-a agreat că vor creşte şi pensiile, şi alocaţiile şi investiţiile. ”Trebuie să calculăm impactul. La pensii am discutat de o creştere de 7 la sută, dar trebuie să vedem impactul, cât ne putem permite”, spunea Florin Cîţu, duminică, la finalul negocierilor cu social-democraţii.

O altă problemă o constituie desfiinţarea Secţiei speciale din Justiţie, susţinută de PNL dar neagreată de PSD. Cîţu spunea că important este ca în programul de guvernare să se precizeze respectarea MCV-ului. 

PNL şi PSD nu se înţeleg nici în privinţa majorărilor de taxe. Liberalii spun că vor să păstreze cota unică de impozitare, în timp ce PSD vrea o impozitare progresivă şi introducerea taxei pe avere. 

Conducerea PSD s-a reunit deja în şedinţă, pentru a analiza evoluţia negocierilor, în schimb, liberalii nu se grăbesc să convoace forurile statutare. 

”Vom face o şedinţă la partid când vom avea forma finală a programului de guvernare. Sper că mâine, noi toţi am agreat că mâine va fi forma finală. Ne trebuie o şedinţă pentru a aproba forma finală a programului de guvernare şi o vom lua din aproape în aproape. După aceea urmează protocolul coaliţiei, de funcţionare”, afirma Florin Cîţu, la finalul negocierilor de duminică, pe programul comun de guvernare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.