Deputatul PNL Corneliu Olaru, iniţiatorul proiectului de lege privind pensiile speciale ale aleşilor locali, susţinut de parlamentari de la toate partidele, cu excepţia USR, a anunţat marţi că PNL îşi retrage semnăturile, afirmând că liberalii susţin oricum majorarea pensiilor mici. Deputatul a anunţat că el îşi retrage semnătura, dar totuşi va vota proiectul, deoarece nu îl lasă sufletul să fie împotriva aleşilor locali.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Cred că s-a înţeles greşit şi vorbea cineva de pensii speicale. Eu n-am depus un proiect cu privire la pensiile speciale, era vorba de o indemnizaţie de mandat de limită de vârstă (...) Eu am zis că Liga aleşilor locali din România a susţinut mult şi, de fapt, pe bună dreptate, că ei au nişte pensii foarte mici (...) Eu să ştiţi că n-am ştiut decizia BEx al PNL, am depus-o (iniţiativa legislativă – n.r.) înainte de decizie. Noi, PNL, susţinem anumite pensii speciale la militari, la magistraţi, aşa cum îşi doreşte şi UE, însă, că am depus un proiect eu în calitate de fost primar, actualmente parlamentar, l-am depus la solicitarea primarilor din România. Dacă ştiam de BEx (...) cred că nu depuneam în forma în care l-am depus. Să nu se creadă că PNL nu este de acord cu majorarea pensiilor. Sunt atâtea inechităţi cu privire la pensionari şi cred că, atunci când vom iniţia un nou proiect de pensie, vom începe cu pensiile cele sub 1.000 (de lei -n.r.) şi ne vom duce şi la pensiile aleşilor locali”, a declarat deputatul PNL Corneliu Oral, iniţiatorul proiectului.

Acesta susţine că el a propus o majorare de 0,25%, dar, de fapt, este de 25%.

„Să ştiţi că nu m-am dus cu majorare foarte mare, m-am dus cu 0,25% (25% – n.r.) din salariul minim garantat. Ar veni în jur de 400 şi ceva de lei pe mandat, deci nu a fost o sumă aşa de mare 400 de lei, şi nu mai mult de trei mandate. Deci patru ori trei ar fi, hai să spunem, în jur de 1.300 – 1.400”, a continuat acesta.

Deputatul spune că un primar cu cinci mandate ar avea un venit de 1.403 lei pe lună şi „lucrează în interesul cetăţeanului”.

„După cinci mandate, 1.403 lei pe lună. Având în vedere că primarul sau alesul local lucrează în interesul cetăţeanului. Li s-au mărit indemnizaţiile, dar nu se ia în calcul punctul de pensie, pentru că el nu are un salariu, el are o indemnizaţie. De ce credeţi dumneavoastră că un primar, după 5-6 mandate, ia 1.403 lei? Pentru că legea nu este corectă”, a continuat acesta.

Întrebat de ce a depus acest proiect de lege, în condiţiile în CCR a declarat de două ori ca fiind neconstituţională o astfel de lege, Olaru a spus: “Ne-am referit puţin şi la decizia CCR, pentru că era vorba de neconcordanţe şi a fost cândva un proiect de lege şi se referea numai la primari şi era discriminatorie”.

El susţine că PNL nu mai susţine proiectul, dar va reveni cu unul nou.

„Îl retrag şi PNL, toţi cei care am semnat, îl retragem (proiectul – n.r.) şi vom reveni cu un nou proiect, când vom băga toţi pensionarii cu pensii mici, în care vom încadra şi aleşii locali”, a continuat acesta.

Olaru spune că nu consideră proiectul o greşeală, afirmând că, totuşi, iniţiativa nu va fi retrasă în totalitate.

“Nu cred că este o gafă şi calitatea pe care o am, ţinuta, poziţia şi demnitatea de fost primar solidar cu aleşii locali din România. Eu cred că nu se vor supăra primarii, pentru că ea îşi ia cursul, iniţiativa. Nu este retrasă în totalitate. Noi, PNL, ne-am retras (...) Eu îmi retrag numai semnătura, procedura îşi urmează cursul. Proiectul va rămâne în Parlament, se va dezbate, o să vedeţi că va rămâne (…) Au votat-o mai multe partide. Am aplelat la toţi foştii primari”, a spus el.

Cu toate că a anunţat că PNL îşi retrage semnăturile, iniţiatorul spune că el o va vota.

„Eu, ca persoană, voi vota pentru. Ca deputat am şi eu dreptul la o opţiune personală. Chiar dacă contravine (deciziei PNL – n.r.), nu mă lasă sufletul să fiu împotriva aleşilor locali. Mi-am retras-o (semnătura – n.r.) ca să respect decizia BEx”, a adăugat acesta.

De asemenea, Corneliu Olaru afirmă: „Asta nu înseamnă că PNL nu susţine majorarea pensiilor mici, pe baza contribuţiilor. La primari nu se iau în calcul contribuţiile (...) Să nu credeţi că parlamentarii noştri nu votează de multe ori şi cum îi duce... nu numai ai PNL, şi ai PSD”.

Potrivit proiectului care a fost depus la Camera Deputaţilor, “începând cu 1 ianuarie 2019, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare sau ale vârstei stanard reduse în conformitate cu legea au dreptul, la inceptarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat”.

De asemenea, „indemnizaţia pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum şi cu orice alte venituri realizate.-Cuantumul indemnizaţiei se acordă în limită a 3 mandate complete şi se calculează că produs al numărului de mandate cu 0,25 din salariul de bază minim brut garantat în plată, iar cuantumul se suportă din bugetele local ale unităţilor administrativ teritoriale şi se plăteşte de către acestea”.

Iniţiativa arată şi că aleşii locali care au fost condamnaţi definitv pentru comiterea, în calitate de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean, a unei infracţiuni de corupţie, nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.