Deputaţii PNL Sebastian Burduja, Maria Gabriela Horga, George Tuţă şi senatorul USR Claudiu Mureşan au depus un proiect de lege care creşte atractivitatea pieţei de capital, ca alternativă de plasare a banilor, prin simplificarea birocraţiei şi reducerea fiscalităţii pentru investitorii individuali la bursă, care, spun iniţiatorii, va duce la creşterea numărului de persoane fizice care investesc pe piaţa de capital din România, atât în mod direct cât şi prin fondurile de investiţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege propune reducerea impozitului pe câştig din tranzacţii de la 10% la 1%, pentru titluri deţinute mai mult de un an, respectiv 3% pentru titluri deţinute mai puţin de un an, implementarea unui sistem de reţinere la sursă şi eliminarea obligativităţii de declarare a pierderilor, aşa cum este în prezent.

Scopul este simplificarea regimului fiscal pentru investitori, ceea ce va duce la creşterea numărului de persoane fizice care investesc pe piaţa de capital din România, atât în mod direct cât şi prin fondurile de investiţii.

Totodată, sunt vizate creşterea eficienţei şi a gradului de colectare la bugetul statului a taxelor aferente câştigurilor de capital.

Sebastian Burduja spune că ”nu există economie dezvoltată fără o piaţă de capital puternică, iar bursa românească a făcut progrese majore în ultimii ani”.

”Ca economist, dar şi ca om politic, mi-am luat angajamentul, alături de colegii mei, să susţinem acest efort prin stimularea participării investitorilor pe piaţa bursieră românească, pentru a putea răspunde cu o cerere adecvată unei oferte tot mai mari şi mai diverse din partea companiilor listate sau care urmează să fie listate. Astfel, prin eforturile conjugate derulate la nivel legislativ şi executiv, companiile performante din România se vor putea finanţa mai uşor prin bursă, cu toate beneficiile aferente, iar măsurile propuse de noi vor stimula creşterea bazei de investitori activi pe piaţa de capital. În termen de 3-5 ani, baza de impozitare va creşte exponenţial, iar impactul financiar la bugetul de stat va fi în mod categoric pozitiv, atât din perspectiva dezvoltării companiilor româneşti pe termen lung, ceea ce înseamnă locuri de muncă, cât şi a randamentelor mai mari la banii economisiţi - în fapt, investiţi - de români”, a declarat Burduja.

Gabriela Horga, deputat PNL, spune la rândul ei că proiectul de lege care încurajează investiţia pe piaţa de capital, mai ales prin faptul ca ne aliniem şi noi cu celelalte pieţe europene care încurajează şi care deja oferă un tip de impozit foarte scăzut pentru investiţie.

”Cel mai important lucru este că în România trebuie încurajate investitorul şi investiţia, mai ales pe piaţa de capital şi BVB care oferă, în primul rând, transparenta. Faptul ca societăţile româneşti se listează, se deschid, oferă transparenţă, accesul investitorului la informaţii şi cu atat mai mult este un pas înainte pt companiile de stat care se listeaza şi îşi implementează cu adevărat principiile de guvernanţă corporativă pe care BVB le implementează şi asupra cărora veghează”, mai spune Horga.

 

Pe lângă reducerea poverii fiscale aferente câştigurilor pe bursă, implementarea sistemului de reţinere la sursă va avea efecte benefice atât pentru activitatea ANAF, care va interacţiona doar cu 41 de societăţi comerciale, în loc de mii de contribuabili, fiecare cu declaraţii anuale proprii, cât şi pentru creşterea gradului de colectare a impozitelor aferente tranzacţiilor bursiere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.