Plenul Camerei Deputaţilor va vota, miercuri, proiectul de Ordonanţă a Guvernului privind plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze. Ministrul interimar al Economiei, Virgil Popescu, arăta că ”românii nu vor plăti mai mult decât au plătit în decembrie anul trecut”. În urma dezbaterilor din comisii, vor beneficia de această facilitate de plafonare a facturilor, pe lângă consumatorii casnici, şi spitalele şcolile, grădiniţele, cabinetelor medicilor de familie, ONG-urilor, bisericilor şi IMM-urilor. Prevederile ar urma să intre în vigoare de la 1 noiembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit amendamentelor adoptate în comisiile din Cameră, pentru perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022 se stabileşte o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru următoarele categorii de clienţi finali:

a) clienţii casnici;

b) întreprinderi mici şi mijlocii, cabinete medicale individuale şi alte profesii liberale, indiferent de forma de organizare;

c) microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, organizate potrivit legii;

d) spitale publice şi private

e) organizaţii neguvernamentale, precum şi unităţile de cult

f) furnizori publici şi privaţi de servicii sociale

Schema de sprijin prevăzută la alin. (1) cuprinde următoarele măsuri: pentru clienţii casnici - acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale, în condiţiile prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă;

De asemenea, se prevede exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din reţea, tariful de distribuţie, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum şi de la plata certificatelor verzi, contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă şi accizei şi exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuţie şi accizei.

Clienţii casnici, beneficiari ai ajutoarelor financiare pentru consumatorul vulnerabil de energie, în situaţia în care compensarea prevăzută de prezenta ordonanţă de urgenţă este mai mare decât valoarea ajutorului acordat consumatorilor vulnerabili, beneficiază de compensaţia prevăzută la alin.(2) lit. a) calculată ca diferenţă dintre compensarea prevăzută în anexă şi nivelul ajutorului acordat pentru acelaşi client casnic în calitate de consumator vulnerabil.

Ministrul interimar al Economiei, Virgil Popescu afirma, marţi, după dezbaterile din comisii, că ”românii nu vor plăti mai mult decât au plătit în decembrie anul trecut”.

”Am dat exemplu plafonului de 1 leu pe kWh cu absolut toate taxele incluse, din care scădem 29,1 bani, practic iese un preţ de 70,9 bani pe kWh, atât se plătea anul trecut. Deci plafonare plus compensare. Ceea ce este în momentul de faţă în text şi a fost aprobat şi de Senat duce preţul energiei electrice la preţul anului trecut, dar nu-l scade sub 68 de bani, care a fost preţul cel mai mic anul trecut", a mai spus Popescu.

Mai mult, producătorii de energie din combustibili fosili nu vor plăti supraimpozitul de 80%, după ce reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia şi Elcen au spus că măsura va afecta companiile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.