Fostul premier al României Petre Roman a declarat despre conflictul interetnic de la Târgu Mureş din 19 martie 1990 că a fost un moment crucial, pentru că era posibil ca Transilvania să fie declarată protectorat al Naţiunilor Unite, cu alte cuvinte România să nu mai fie cea pe care o ştim.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt departe de a avea o aplecare conspiraţionistă dar venirea minerilor, desfăşurarea acelor evenimente care a fost extrem de dunătoare pentru noua imagine a României, având în vedere că nu aveau niciun fel de legătură cu guvernul român, cu programul deja anunţat, viziunea de reformă, am toate motivele să cred că avea ca misiune chiar asta, să împiedice drumul către democraţe, drumul către reformă”, a spus fostul premier Petre Roman, în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News. 

El a arătat că a existat o tentativă să fie desemnată o altă persoană de către Ion Iliescu să formeze Guvernul, foarte cunoscută, din Opoziţie. Petre Roman nu a dorit să îi dea numele acelei persoane. 

Roman a mai arătat că ”nu au fost niciun fel de imagini cu 13 iunie”.

”Imagini cu 13 iunie nu au fost difuzate în lume niciodată, numai imagini cu 14 iunie cu minerii lovind oameni nevinovaţi. Ne mai confruntasem cu această poveste în 19 martie, în acelaşi an, când a fost povestea confruntării dintre români şi maghiari la Târgu-Mureş. La despărţirea de la Târgu-Mureş, din 19 martie, dacă nu aş fi trimis eu armata acolo se putea întâmpla o încăierare foarte mare. A fost un moment crucial, pentru că acolo era posibil ca Transilvania să fie declarat pprotectorat al Naţiunilor Unite, cu alte cuvinte, România să nu mai fie cea pe care o ştim”, a arătat Roman. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.