Reprezentanţii partidului REPER au precizat că anunţul premierului Marcel Ciolacu prin care vrea să îşi asume răspunderea pe pachetul fiscal al austerităţii trebuie să mobilizeze toată opoziţia democratică pentru a trimite acasă guvernarea falimentară PSD-PNL.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Suntem gata să co-iniţiem o moţiune de cenzură împotriva guvernului Ciolacu, alături de colegii din USR. Este un moment esenţial pentru opoziţia unită, în care trebuie să vorbim pe o voce comună şi să spunem clar "nu" incompetenţei guvernului, asediului asupra antreprenorilor şi acelor categorii de contribuabili care chiar îşi respectă angajamentele faţă de România şi au demnitate, spre deosebire de guvern. Guvernul Ciolacu şi coaliţia ratează bani europeni, se îndatorează peste orice limită rezonabilă, lăsând generaţiilor care vin datorii uriaşe pentru că nu sunt capabili să le ofere altceva, ratează obiective de ţară cu impact de transformare profundă pentru România, merg la Bruxelles în al 13-lea ceas pentru a evita un dezastru bugetar şi suspendarea finanţărilor, când ei nu sunt capabili să îşi facă treaba acasă. E de ajuns. Cine nu este în stare măcar să gestioneze decent un buget şi să ţină o ţară în frâu, trebuie să plece. Vom trimite propunerile noastre colegilor de la USR şi aşteptăm aceeaşi viteză de reacţie şi maturitate de la toţi partenerii politici care vor o Românie prosperă, nu la limita supravieţuirii”, a afirmat Ramona Strugariu, copreşedintă a partidului REPER, conform comunicatului de presă al formaţiunii.

La rândul său, co-preşedintele REPER Dragoş Pîslaru a precizat că pachetul fiscal făcut de Guvern a fost făcut în pripă şi REPER respinge acest pachet.

„Considerăm că pachetul fiscal propus de Guvern a fost făcut în pripă, încalcă flagrant legea 69/2010 a responsabilităţii fiscal-bugetare şi nu respectă principiile dialogului social şi al consultării publice. Propunerile vehiculate în spaţiul publice sunt inechitabile, ineficiente şi nici măcar nu vor conduce la acoperirea găurii bugetare de peste 30 miliarde de lei create de guvernarea PSD-PNL. Ce este cert este că situaţia bugetară a României este dramatică, ţara fiind la un pas de a avea fondurile europene suspendate de UE şi de a fi retrogradată de agenţiile de rating internaţionale. În aceste condiţii Partidul REPER cere de urgenţă o dezbatere politică largă, care să scoată ţara din impasul în care a băgat-o coaliţia de guvernare. Partidul REPER respinge pachetul propus de guvernul Ciolacu, cere demararea unui proiect amplu de reformă fiscală cu aplicabilitate din ianuarie 2025, iar până atunci implementarea unei soluţii de salvgardare bugetară temporară, care să fie eliminată apoi în decembrie 2024 odată cu noul buget pe 2025”, a explicat Dragoş Pîslaru, copreşedinte al partidului REPER.

Preşedintele USR Cătălin Drulă a afirmat că premierul Marcel Ciolacu nu va merge până la capăt cu asumarea răspunderii pentru pachetul de ordonanţe prin care vor creşte taxele şi cosmetizează cheltuielile bugetare. Liderul opoziţiei anunţă că USR va iniţia o moţiune de cenzură împotriva guvernului PSD-PNL dacă Marcel Ciolacu îşi asumă răspunderea pentru creşterea taxelor, iar moţiunea de cenzură va reuni toate forţele democratice din Parlament, fără implicarea partidului extremist AUR.

Pentru ca o moţiune de cenzură să treacă de Parlament  şi să pice Guvernul sunt necesare 233 de voturi „pentru”, însă este posibil ca USR, partidul Forţa Dreptei şi alţi parlamentari neafiliaţi să nu aibă nici măcar semnăturile necesare depunerii acestei moţiuni de cenzură.

O moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, conform Regulamentului de funcţionare al Legislativului.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi, în deschiderea şedinţei Executivului, că Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, măsurile de echilibrare fiscală şi cele pentru combaterea evaziunii. „Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament. Nu mă sperie nimic! Nu voi ceda un milimetru, indiferent de presiunile celor din sistem”, a spus şeful Executivului.

El a mai afirmat că trebuie să separăm apele şi românii să vadă cine vrea cu adevărat să facă reforme şi să ducă această ţară înainte şi cine se opune şi luptă pentru privilegii şi pentru bogaţi. „Eu cred că aceasta este calea şi vă anunţ că voi merge înainte cu fermitate”. a ţinut să mai precizeze Ciolacu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.