Partidele parlamentare au condamnat, miercuri, în plenul comun, atacurile teroriste din Israel. Social-democratul Lucian Romaşcanu a afirmat că este absolut dureros să vedem că în acest mileniul pe care îl credeam departe de orice conflict armat suntem martorii a două războaie nedrepte, odioase, care nu au niciun fel de justificare. La rândul lui, liberalul Alexandru Muraru a precizat că, în faţa acestor acte de barbarism, România nu poate sta indiferentă. ”O sălbăticie nemaivăzută de la Holocaust, care a încercat să distrugă poporul evreu”, a spus şi deputatul minorităţilor din Parlament, Silviu Vexler.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Senatorul PSD Lucian Romaşcanu a declarat în cadrul şedinţei comune că ”este absolut dureros să vedem că în acest mileniul pe care îl credeam departe de orice conflict armat suntem martorii a două războaie nedrepte, odioase, care nu au nicio justificare şi care, mai mult, atacă în mod barbar civili, femei, copii, bătrâni”. 

”Suntem aici ca să condamnăm ferm, în numele poporului român, ca reprezentanţi ai acestuia, a atacurilor din Israel, să ne dovedim şi să ne exprimăm solidaritatea cu statul Israel, partener al României şi cu relaţii diplomatice neîntrerupte cu acest stat şi prin Declaraţia noastră, să ne arătăm încă odată prietenia cu greu încercatul popor evreu”, a spus Lucian Romaşcanu în plen. 

Reprezentantul PNL, deputatul Alexandru Muraru a declarat la rândul lui că atacurile din Israel au avut loc pe fondul unui fenomen de ură care depăşeşte condiţia umană. 

”Am privit oripilaţi imaginile atacului sângeros asupra populaţiei nevinovate din Israel, mai ales cele de după eliberarea teritoriilor ocupate de Gruparea teroristă Hamas. Acolo nu a fost o bătălie, nu a fost un război, pur şi simplu a fost un masacru, pe fondul unui fenomen de ură care depăşeşte condiţia umană şi uroce fărâmă de raţiune care separă oamenii de alte fiinţe. Peste 1.000 de israelieni au fost ucişi în cele mai brutale moduri cu putinţă, peste 2.500 sunt răniţi, dintre care câteva dute cu răni foarte grave, care se zbat între viaţă şi moarte. Peste 150 de persoane au fost răpite de gruparea Hamas, care ameninţă cu execuţia lor iar numărul victimelor creşte de la oră la alta”, a spus deputatul PNL. 

Liberalul a precizat că, în faţa acestor acte de barbarism, România nu poate sta indiferentă. ”Alături de colegii mei din PNL, condamnăm cu fermitate oribilele atacuri teroriste şi atrocităţile care au vizat populaţia nevinovată din Israel. Suntem solidari cu Israelul şi reiterăm susţinerea pentru dreptul suverran al Statului Israel la apărare”, a mai spus Muraru”. 

Deputatul USR Dan Barna a afirmat în plenul comun că va mai trece ceva vreme până vom înţelege ce s-a întâmplat în Israel, dar ”ştim suficient cât să ne înfiorăm în faţa unui act odios de violenţă gratuită, căreia i-au căzut victime civili nevinovaţi, familii întregi ucise, tineri torturaţi oameni răpiţi”, a spus Barna. 

El a arătat că a văzut în aceste zile ”mai multe tentative, voci, unele mai gălăgioase, altele mai insiduoase, care explică şi uneori chiar justifică răul absolut”. 

”Vreau să o spun foarte clar, în numele meu, al USR, al susţinătorilor noştri, nu există justificare pentru terorism. Niciun context politic social, politic sau istoric nu poate explica o crimă săvârşită cu intenţie”, a subliniat Dan Barna. 

Liderul AUR, deputatul George Dimion, a precizat în plen că ”ceea ce s-a întâmplat în Israel cu greu poate fi descris”. ”Este o adevărată tragedie, soldată cu sute de victime nevinovate. AUR a condamnat ferm, încă de sâmbătă, atacurile împotriva Israelului şi aceste atacuri împotriva zonelor cu civili şi răpirea civililor sunt profund condamnabile şi de netolerat”, a spus Simion. 

Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, a spus la rândul lui că condamnă ferm atacurile grupării Hamas asupra Statului Israel. ”Am rămas oripilat când am văzut acele imagini îngrozitoare din sudul Israelului, de la acel festival de muzică, unde teroriştii Hamas vânau tinerii sau ce s-a întâmplat într-un chibuţ unde bebeluşi au fost decapitaţi. Am rămas oripilaţi în faţa acestui atac barbar”, a spus deputatul UDMR. 

Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, a declarat că ”măcar astăzi, Parlamentul României este într-adevăr un Parlament al unei ţări democratice şi civilizate”. ”Poate spălăm un pic ruşinea de ieri când mai aveam un pic şi ajungem de râsul lumii, din cauza nu numai a unor exhibiţionişti care ling clanţa Rusiei şi care încearcă să creeze ocazii de a ieşi în evidenţă din evenimente care ar trebui să marcheze civilizaţia care există pe pământul românesc. Mă mir că astăzi nu au apărut patrioţi palestinieni, aşa cum au apărut patrioţii ruşi în ziua de ieri”, a spus Orban. 

Silviu Vexler, reprezentantul minorităţii evreieşti din Parlamentul României a declarat că atunci când s-a menţionat că ura răului a fost dezlănţuită, a fost o afirmaţie corectă chiar dacă mult subestimată. 

”Statul Israel se află azi în război, chiar dacă ceea ce se întâmplă acolo nu este o operaţiune militară. A venit timpul ca întreaga lume să se trezească şi să realizeze ce înseamnă Hamas şi terorismul palestinian. A venit timpul unei condamnări reale, în care acţiunile să înlocuiască cuvintele şi fanteziile”, a spus deputatul minorităţilor.

El a precizat că ”în acest moment, Statul Israel luptă pentru fiecare dintre noi şi nu doar pentru apărarea sa”. 

”O sălbăticie nemaivăzută de la Holocaust, care a încercat să distrugă poporul evreu. Nu cred că pot găsi o altă descriere pentru ceea ce se întâmplă de câteva zile”, a subliniat Vexler. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.