Ambasadorul Ucrainei în România Ihor Prokopchuk a mulţumit pentru sprijinul pe care ţara sa l-a avut din partea României, încă de la primele ore de la începerea agresiunii Federaţiei Ruse şi a adăugat că Ucraina va rezista acestui război şi va învinge. Camera Deputaţilor şi Senatul au avut un plen reunit, luni, consacrat marcării împlinirii unui an de la declanşarea agresiunii militare a Federaţiei Ruse asupra Ucrainei. De la şedinţă au lipsit preşedintele Klaus Iohannis care efectuează luni o vizită de lucru la Luxemburg, premierul Nicolae Ciucă va participa, la Palatul Victoria, la celebrarea Zilei Naţionale a Japoniei - Ziua de naştere a Maiestăţii Sale Împăratul Naruhito, iar preşedintele Camerei Marcel Ciolacu are o vizită de lucru în Azerbaidjan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Stimat preşedinte al sesiunii, stimaţi deputaţi şi senatori, dragi prieteni, de la bun început daţi-mi voie să vă mulţumesc în mod sincer pentru această întâlnire care marchează un an de la rezistenţa eroică a Ucrainei pentru integritatea teritoriului său suveran, care comemorează victimele războiului brutal şi neprovocat pornit de Rusia împotriva Ucrainei şi care consolidează solidaritatea şi legăturile de prietenie între Ucraina şi România. Este o onoare şi un privilegiu pentru mine să vă adresez cuvântul. Mă folosesc de această ocazie pentru a exprima gratitudinea profundă faţă de dumneavoastră şi faţă de toţi românii pentru răspunsul rapid la nevoile ucrainenilor şi pentru tot ajutorul oferit în ultimul an”, a afirmat Ihor Prokopchuk, în plenul reunit de luni al celor două Camere ale Parlamentului.

Oficialul ucrainean a mai spus că anul trecut a fost marcat de atacuri teroriste şi atrocităţi teribile care au dus la pierderea multor vieţi.

„Această agresiune rusă a luat foarte multe vieţi, însă datorită dumneavoastră, mulţi ucraineni s-au bucurat în România de siguranţă şi de o primire generoasă. Apreciem sprijinul României pentru ucraineni la toate nivelurile, la nivelul societăţii civile, sectorului privat, Parlamentului şi Guvernului. Cu câteva minute în urmă am văzut imaginile acestei implicări. România a fost în primă linie a răspunsului umanitar din primele ore ale războiului şi a arătat un sprijin consecvent care a ajutat Ucraina nu numai să stopeze, ci şi să domine adversarul. Anul trecut a fost marcat de atrocităţi oribile ale forţelor invadatoare, de atacuri teroriste împotriva civililor, tortură, violuri, deportarea forţată a miilor de ucraineni în Rusia, inclusiv copii, distrugerea în masă a infrastructurii civile. În prezent, autorităţile de aplicare a legii în Ucraina, cu parteneri inclusiv din România, investighează zeci de mii de crime de război, crime împotriva umanităţii şi crime legate de genocid”, a explicat ambasadorul Ucrainei la Bucureşti.

El a adăugat că „în ciuda suferinţelor de pe câmpul de luptă, Rusia încă menţine obiectivele iniţiale – să distrugă statalitatea Ucrainei. Ucraina doreşte pace, nu doreşte stabilirea sferelor de influenţă, ci o pace de durată conform principiilor Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite”.

„Săptămâna trecută ONU a adoptat o rezoluţie pe principiile păcii cuprinzătoare şi juste în Ucraina care a fost sprijinită de o majoritate covârşitoare – 141 de voturi, pe când Rusia a fost din nou izolată alături de cei câţiva care o susţin. Această rezoluţie reflectă susţinerea pentru formula planului de pace prezentat de preşedintele Zelenski, având scopul ultim de a alunga Rusia din Ucraina şi de a face lumea un loc mai sigur”, a mai spus Prokopchuk.

Acesta a subliniat că Ucraina va rezista şi va ieşi câştigătoare din acest război.

„Stimaţi deputaţi şi senatori, Ucraina rezistă agresiunii. Încă suntem convinşi că Ucraina va învinge. Putin deja s-a confruntat cu un eşec strategic în îndeplinirea planurilor sale. Regimul rus a crezut că Ucraina este slabă. S-a demonstrat că a greşit. Regimul rus a crezut că Europa este slabă. Din nou s-a dovedit că nu a avut dreptate. A calculat greşit tăria relaţiilor transatlantice şi dorinţă ţărilor de a apăra democraţia şi pacea în Europa. Acum la Kremlin cred că lumea o să se sature să sprijine Ucraina. Suntem încrezători că împreună vom demonstra din nou că greşesc. Solidaritatea cu Ucraina nu este o chestiune de alegere morală, de a fi de partea corectă a istoriei, ci un interes pentru toate ţările care cred în principiile legii internaţionale. E clar că miza este mai mare decât Ucraina şi afectează şi alte ţări şi întreaga Europă. Pentru a proteja libertatea Ucrainei şi a ucrainenilor, înseamnă că garantăm libertatea Europei.  Apărarea de către ucraineni a statului lor este fundamentală pentru independenţa statului Moldova. Suntem recunoscători pentru asigurările din partea României că această ţară ne va oferi asistenţă atâta timp cât este necesar. Avem de a face cu un război complex în secolul 21, iar răspunsul nostru trebuie să fie oportun, complex şi eficace. Trebuie să câştigăm acest război şi să facem Rusia să se retragă în interiorul graniţelor sale”, a mai precizat oficialul ucrainean.

Sorin Cîmpeanu (PNL): Românii vor continua alături de ucraineni şi de Ucraina

Vicepreşedintele Senatului, Sorin Cîmpeanu, care a condus plenul reunit a precizat că românii şi ţara noastră a susţinut poporul ucrainean, încă din prima zi a războiului.

„Ucraina a fost atacată de Rusia fără nicio justificare. Acum un an a fost pornit un război împotriva unei naţiuni suverane, împotriva unui stat independent vecin nouă care acum a devenit o ţară simbol prin lupta sa pentru o lume prin care popoarele îşi aleg singuri soarta, în care familiile sunt în siguranţă, în care părinţii trăiesc pentru a îşi vedea copiii crescând, fără rachete care ţintesc grădiniţe, şcoli, spitale, blocuri de locuinţe, muzee sau clădiri istorice, pentru o lume în care un stat nu poate invada un alt stat, nu poate să îi distrugă oraşele şi să masacreze oameni nevinovaţi. Niciun popor nu rămâne neutru când este vorba de dreptul poporului ucrainean de a îşi alege soarta şi însuşi dreptul său la existenţă. Nicio ţară nu poate rămâne tăcută. (...) România a fost printre primele ţări care, din primele zile, a fost alături de Ucraina, iar această opţiune a fost asumată ferm şi clar de către preşedintele Klaus Iohannis şi de către premierul Nicolae Ciucă. Parlamentul României transmite un mesaj ferm şi sincer de susţinere către poporul ucrainean. Suntem cu voi şi vă vom ajuta cât va fi nevoie”, a declarat Cîmpeanu, de la tribuna plenului reunit.

Daniel Suciu (PSD): Războiul este despre suferinţă şi despre experienţe care niciodată nu ar trebui trăite

Deputatul PSD şi vicepreşedintele Camerei, Daniel Suciu, a precizat că războiul este „despre suferinţă” şi despre experienţe care niciodată nu ar trebui trăite.

„Aproape întotdeauna când vorbeşti despre rău ai chiar mai multe cuvinte la dispoziţie decât atunci când ai vrea să vorbeşti despre bine, dar când vorbeşti despre rău, întotdeauna este foarte complicat să începi o discuţie, un discurs fie el şi în Parlamentul României. În timp ce mă gândeam ce o să spun astăzi, m-a ajutat istoria oarecum, pentru că fix acum un an de zile, în noaptea de 26 spre 27 februarie am trecut în Ucraina cu 10 autocare şi am trecut în România peste 1.000 de femei şi de copii în siguranţă, după ce au stat două zile în frig. Atunci când vorbeşti despre război nu ai putea să vorbeşti în termeni politici sau să câştigi capital electoral. Aşa că vreau să vă spun că războiul este despre suferinţă şi despre experienţe care niciodată nu ar trebui să fie trăite de cei mai vulnerabili dintre noi şi suferinţă de un an de zile se întâmplă la puţin peste 100 km de unde locuiesc eu. (...) Războiul este despre suferinţă şi nu neapărat despre calcule politice. Părinţii şi străbunicii şi bunicii noştri au trăit şi al doilea război mondial, au trăit şi invazii, şi crime, şi violuri. Maghiarii au trăit în ‘56 invazii, cehii şi slovacii le-au trăit şi ei în ’68, dar nimeni din această Europă a noastră a turutor nu s-ar fi gândit că în anul 2022 o să trăiască aceleaşi lucruri în această epocă a solidarităţii, a înţelegerii şi a comunităţii internaţionale”, a spus Suciu.

Radu Mihail (USR): Guvernarea actuală nu are curajul să votăm o declaraţie a Parlamentului României pentru susţinerea Ucrainei

Liderul senatorilor USR Radu Mihail a afirmat că Legislativul ar trebui să adopte, prin vot, o declaraţie prin care să afirme că Rusia, de un an de zile, se comportă ca un stat terorist, iar România este solidară cu Ucraina.

„Tupeu, minciună, cruzime, laşitate, ipocrizie. Asta a caracterizat şi caracterizează regimurile teroriste. Asta caracterizează şi regimul Putin. Regimurile teroriste au fost învinse, toate, prin fermitate, intransigenţă, neşovăire, neclintire şi prin solidaritate. Avem, astăzi, o sesiune specială în care guvernarea actuală nu are curajul să votăm o declaraţie a Parlamentului României, aşa cum au făcut-o alte Parlamente naţionale sau Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Asistăm cum cozi de topor, parlamentari şi politicieni puşcăriaşi se gudură pe la recepţiile de la Ambasada Rusiei, în timp ce, de un an de zile, mii de civili ucraineni nevinovaţi sunt omorâţi şi mii de copii sunt răpiţi şi trimişi în Rusia la «reeducare»”, a explicat Mihail, în plenul reunit.

Ionuţ Stroe (PNL): Soarta ucrainenilor ne priveşte pe toţi, pe români, pe toţi europenii

Viceliderul deputaţilor PNL Ionuţ Stroe a afirmat că soarta ucrainenilor priveşte pe toată lumea, pe noi ca români, dar şi pe toţi europeni.

„Cine şi-ar fi închipuit, dragi colegi, că într-o Europă modernă, vom ajunge să comemorăm un an de război? Un an de război de când Rusia a declanşat această aagresiune de neimaginat pentru nimeni, asupra unui stat independent, democratic şi liber. Bombardând şi având numeroase agresiuni asupra unor comunităţi nevinovate. Aceşti oameni trăiau până acum un an în pace. Nu existau niciun fel de probleme şi nimeni nu şi-ar fi putut imagina, din această Europă, că o să trăim asemenea momente. Din păcate, voinţa unui dictator şi a regimului său a călcat în picioare pacea şi destinul acestui popor. Şi am văzut cu toţii ororile comise, am văzut imaginile greu de privit la televizor. Am văzut cadavre înşirate pe străzi, am văzut gropi comune, copii şi bătrâni ucişi, familii, locuinţe, şcoli, spitale, biserici sau clădiri de patrimoniu distruse şi am realizat cât de fragil poate să fie prezentul unui popor, unei ţări şi cât de rapid se poate schimba destinul a milioane de oameni”, a precizat Ionuţ Stroe, în plenul reunit de luni.

Acesta a adăugat că „am realizat cu toţii că soarta ucrainenilor ne priveşte pe toţi, pe români, pe toţi europenii”.

„Şi o neimplicare, clamată de unii, ar fi  însemnat o validare tacită a unor orori împotriva cărora c am luptat acum ceva decenii. Şi e foarte bine că am fost şi noi în prima linie de sprijin umanitar pentru Ucraina, că am ajutat şi  am contribuit la salvarea a milioane de vieţi. Pentru că sentimentul solidarităţii, sentiment definitoriu pentru UE şi NATO, s-a văzut. Iar României i s-au reconfirmat faptul că se bucură de cele mai puternice garanţii de securitate din istoria noastră. Dar, dragi colegi, de un an de zile, a devenit foarte  limpede că agresiunea Rusiei nu e doar pe câmpul de luptă, prin tactici militare, ci şi printr-un război hibrid. Un război propagandistic pe care Putin îl poartă cu întreg occidentul - inclusiv cu România: Cu dezinformări, cu ştiri false, cenzură, toate transpuse public printr-un discurs instigator la ură. Obiectivul lor este, şi trebuie să-l conştientizăm cu toţii, de a destabiliza şi slăbi societăţile europene, de a încerca şi de a crea falsa aparenţă că Uniunea Europeană sau democraţiile noastre sunt fragile şi nefuncţionale. Şi, în mod evident, această propagandă, şi trebuie să recunoaştem, funcţionează şi, atenţie, ar putea chiar reuşi dacă vor continua să existe cozi de topor care să propage şi să multiplice informaţii şi teorii utile propagandei ruseşti, chiar şi în România”, a completat Stroe.

El a vorbit şi despre false subiecte lansate în spaţiul public care vor să promoveze ideea că duşmanul este Ucraina şi nu Vladimir Putin, lucru care este inadmisibil.

„False subiecte sunt lansate în spaţiul public, prin care unii vor să ne spună, în subtext, că Ucraina ar fi de fapt duşmanul nostru, şi nu Putin! Este inadmisibil! Toţi cei care folosesc politic aceste subiecte pentru a câştiga capital electoral sau pentru a-şi îndeplini sarcinile obscure trebuie respinşi. Aşadar, facem apel şi de la tribuna Parlamentului, un nou apel la decenţă, responsabilitate şi moralitate. Pentru că acest tip de discurs propagandistic şi viciat poate influenţa felul în care societatea în ansamblul ei răspunde şi acţionează într-o astfel de perioadă critică pentru viitorul democraţiilor europene! Lumea civilizată, alături de care suntem şi noi, luptă pentru dreptul la viaţă, luptă pentru libertate, pace. Iar locul României trebuie să rămână de această parte a istoriei”, a conchis Ionuţ Stroe.

Turos Lorand: UDMR susţine în continuare valorile democraţiei

Liderul senatorilor UDMR Turos Lorand a spus, în plenul reunit de luni al Legislativului prin care a fost marcat un an de la declanşarea agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, că Uniunea susţine continuarea valorilor democraţiei.

„În urmă cu un an, speram cu toţii că acest război se va sfârşi cât se poate de repede, că milioanele de refugiaţi care au fost nevoiţi să îşi părăsească ţara, acele mame care treceau graniţele în braţe cu copiii cu lacrimi în ochi şi cu durere în suflet se vor putea întoarce în curând acasă, se vor reîntregi familii dezbinate şi îşi vor găsi locul şi viitorul pe pământurile natale. Din păcate, acest sfârşit de război se vede foarte îndepărtat, iar noi trebuie să fim pregătiţi să sprijinim în continuare rezistenţa faţă de agresori, trebuie să conştientizăm zi de zi că nicio agresiune nu poate fi tolerată. Şansa Ucrainei faţă de agresori este şansa Europei şi şansa lumii libere în perspectiva unui parcurs democratic, solidar şi liber. UDMR a susţinut, susţine şi va susţine în continuare valorile democratice, libertatea individuală şi a popoarelor şi parcursul european al ţărilor care doresc să îşi asume aceste valori”, a subliniat Turos Lorand.

Claudiu Târziu: Reiterez poziţia AUR e condamnare categorică a agresiunii Ruse împotriva Ucrainei 

Liderul senatorilor AUR Claudiu Târziu a declarat că atacul Rusiei asupra Ucrainei nu este decât „o altă fază a războiului de expansiune” dus de Moscova împotriva unor state independente, început în 1992, în zona transnistreană a Republicii Moldova. El a mai precizat că AUR este de partea Ucrainei.

„Reiterez poziţia AUR exprimată în numeroase rânduri de condamnare categorică a agresiunii Ruse împotriva Ucrainei şi, totodată, remarc că nicio parte implicată în acest conflict nu a invitat războiul. Or, statele au printre sarcinile lor principale şi pe aceea de a păstra pacea, căci politicienii declanşează războaiele foarte uşor, soldaţii le poartă, iar popoarele le suferă. Prin urmare, AUR va fi întotdeauna de partea popoarelor care suferă şi se va opune tuturor agresiunilor. Atacul Rusiei asupra Ucrainei nu este decât o altă fază a războiului de expansiune dus de ruşi împotriva unor state independente, început în 1992, în zona transnistreană a Republicii Moldova. Astăzi, Ucraina este ea însăşi victimă a poftelor expansioniste şi intereselor militare şi economice ale Rusiei. În spiritul valorilor europene, nu putem fi decât de partea Ucrainei, dar ar fi de aşteptat ca Ucraina să preţuiască solidaritatea şi ajutorul nostru şi să ne răspundă simetric. Ucraina trebuie să se dovedească un vecin bun, aşa cum noi ne dovedim pentru ea şi poate începe chiar de astăzi”, a subliniat Târziu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.