Plenul Camerelor reunite au ratificat, luni, Decizia UE 2014/335/UE Euratom privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene, cu 349 de voturi favorabile, fiind a cincea oară când proiectul a figurat pe ordinea de zi a unei şedinţe de plen reunit, până acum decizia nefiind ratificată din lipsă de cvorum

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru ratificarea deciziei, era necesară o majoritate de două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.

Premierul Dacian Cioloş a transmis, recent, Parlamentului, o scrisoare în care cere urgentarea adoptării în plenul comun a unei Directive a Consiliului UE, amânată de patru ori din cauza lipsei de cvorum în Parlament, ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul arătând că România este ultimul stat care nu a dat vot, iar Comisia Europeană nu poate propune rectificarea de buget pentru statele membre UE.

Dacian Cioloş atrage atenţia în scrisoarea deschisă că Ministerul Finanţelor Publice a transmis încă din septembrie 2015 un proiect de lege de ratificare a acestei Decizii UE 2014/335/UE Euratom, privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene, pentru perioada 2014-2020. 

”Precizăm că ratificarea este cu atât mai urgentă cu cât plata de către toate statele membre a impactului noii Decizii în cursul anului 2016, pe baza unui buget rectificativ al UE adoptat, va fi posibilă numai în cazul în care România va notifica Secretariatul General al Consiliului  că a finalizat procedurile de ratificare până cel târziu 30 septembrie 2016”, se menţionează în scrisoarea premierului. 

Dacian Cioloş mai spune că României i-a fost solicitată, în nenumărate rânduri, urgentarea ratificării, de către Comisia Europeană şi statele membre. ”Mai mult, preşedinţia slovacă a anunţat că intenţionează să facă demersuri suplimentare în acest sens, prin transmiterea unor scrisori către preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului”, mai afirmă Cioloş în scrisoare. 

Potrivit discuţiei din Birourile Permanente reunite, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a subliniat că, din fişa proiectului, rezultă că acesta a mai fost înscris în proiectul ordinii de zi a şedinţelor celor două Camere, anul acesta, în datele de 22 martie, 11 aprilie, 4 mai şi 22 iunie. Prezenţa insuficientă a parlamentarilor la aceste şedinţe a făcut ca ratificarea să nu poată fi supusă votului.

În cadrul şedinţei, ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Ciprian Bucur, le-a transmis parlamentarilor să ia în calcul votarea cât mai repede a acestei decizii a Comisiei Europene.

”Există o temere la nivelul Comisiei Europene vizavi de adoptarea acestui proiect de lege, întrucât suntem ultimul stat care nu a ratificat această decizie, Comisia Europeană neputând să propună rectificarea de buget, iar statele membre neputând să contribuie la bugetul Uniunii Europene”, a explicat Bucur. 

Călin Popescu Tăriceanu a răspuns că, în acest caz, este ”o problemă de cvorum”. ”Trebuie două treimi din numărul senatorilor şi deputaţilor”, a adăugat Tăriceanu. 

Preşedintele Senatului a supus votului conducerii reunite includerea proiectului pe ordinea de zi de luni a plenului celor două Camere. 

”Nu cred că are nimeni vreo obiecţie. Sigur că o să-l înscriem pe ordinea de zi a Camerelor reunite şi o să-l supunem la vot. Toată problema este legată de prezenţa pe care o vom înregistra. Altceva nu pot să vă spun”, a mai comentat Călin Popescu Tăriceanu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.