Parlamentarii USR de Diaspora, Radu Mihail şi Iulian Lorincz, au depus o iniţiativă legislativă care transparentizează numirile consulilor generali trimişi de România în lume.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, consideră că Parlamentul ar trebui să joace un rol nu numai în cazul ambasadorilor, ci şi al consulilor generali, conform comunicatului de presă al partidului.

„Numirile de consuli generali nu trebuie să se mai întâmple în spatele uşilor închise. Consulii generali sunt persoane extrem de importante în arhitectura instituţională a statului român pentru cei 5 milioane de cetăţeni din străinătate. Practica numirii unor persoane fără calificare sau a unor pile de partid în asemenea funcţii loveşte în imaginea externă a României şi ea trebuie să înceteze”, a declarat Radu Mihail, potrivit sursei citate.

Conform iniţiativei legislative USR, aşa cum ambasadorii României sunt audiaţi în mod public în Parlament, aceeaşi regulă ar urma să se aplice şi în cazul consulilor generali, aceştia urmând să vină în faţa comisiilor de specialitate pentru a-şi prezenta candidatura, obiectivele mandatului, să răspundă la întrebări, iar CV-urile lor să fie publice.

„Ne dorim să creştem transparenţa în cazul acestor numiri. În ultimii ani, au ajuns tot mai des în presă cazuri în care persoanele propuse pentru posturi de consuli generali nu au făcut cinste ţării noastre. Este absolut necesar să existe măcar un filtru în Parlament cu privire la aceste numiri politice pe funcţii aşa de importante cum este cea de consul general. Măcar să cunoaştem şi noi CV-urile celor care ne reprezintă peste hotare şi să ne spună ce îşi doresc să facă odată ajunşi la post. Vorbim totuşi de oameni care au de gestionat o comunitate de 5 milioane de români din străinătate”, a precizat deputatul USR Iulian Lorincz.

În august, Guvernul Ciolacu a continuat seria numirilor politice şi la nivel de consulate, numind 19 consuli generali într-o singură zi. Printre aceste numiri sunt şi persoane apropiate PSD-PNL, care nu au trecut prin concursul Ministerului de Externe, fără pregătire în domeniu sau despre care nu se ştie mai nimic. Aşa ceva nu trebuie să se mai întâmple.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.