Liderul partidului Forţa Dreptei Ludovic Orban a somat iar Executivul să respecte dreptul la vot al cetăţenilor din 50 de localităţi fără primar ales, şi a acuzat Guvernul Ciucă de abuz în funcţie. Acesta a adăugat că Guvernul nu respectă legile ţării şi Constituţia şi pune în pericol democraţia în România. Orban a mai somat Cabinetul Ciucă să modifice urgent ordonanţa de urgenţă referitoare la plafonarea preţului la lemnul de foc

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„De peste un an de zile, sunt zeci de localităţi unde a fost vacantată funcţia de primar. De peste un an de zile, în ciuda demersurilor pe care le-am pornit, Guvernul refuză să respecte dreptul la vot al cetăţenilor din cele peste 50 de localităţi în care nu există primar ales de cetăţeni. Cred că în cursul zilei de ieri Guvernul a primit o nouă adresă din partea AEP care cuprinde situaţia din cele 50 de localităţi în care nu există primar ales, localităţi care sunt conduse fără mandat acordat de cetăţeni prin intermediul votului. Guvernul calcă în picioare dreptul la vot al cetăţenilor din aceste comunităţi locale şi compromite programele de dezvolare prin faptul că nu permite cetăţenilor să-şi aleagă un primar care conduce autoritatea locală”, a afirmat Ludovic Orban, miercuri la Parlament.

El a adăugat că în luna august a acestui an a formulat o plângere pe această temă, la care nu a primit un răspuns din partea Guvenului.

1După expirarea termenului legal m-am adresat instanţei de contencios administrativ, s-a constituit completul de judecată. (...) Aştept, după depunerea documentelor, primul termen. Somez încă o dată Guvernul să nu-şi bată joc de dreptul fundamental la vot al cetăţenilor, este vorba de localităţi din România în care cetăţenii practic nu pot să-şi voteze primarul. Cine îi împiedică să-şi exercite dreptul de vot? Guvernul. Guvernul comite o infracţiune clară de abuz în funcţie, exact în litera infracţiunii. Nu am sesizat până în momentul de faţă Parchetul General, pentru că am preferat calea contenciosului administrativ pentru a obţine o decizie de instanţă. Le spun în ceasul al 12-lea: 'Treziţi-vă, organizaţi alegeri!'. Aici nu este o problemă de cine câştigă alegerile, este o problemă de legitimitate a celor care conduc destinele celor 50 de comunităţi locale”, a mai spus fostul premier.

De asemenea, Orban a somat Executivul să modifice urgent ordonanţa de urgenţă referitoare la plafonarea preţului la lemnul de foc şi a mai precizat că problema este „una extrem de gravă”, fiindcă în prezent este înregistrată o penurie pe piaţa în domeniu, iar mii de gospodării riscă să nu aibă cu ce se încălzi.

„În momentul în care Guvernul a aprobat OUG de plafonare a preţului la lemnele de foc, la peleţi şi la brichete am luat o poziţie publică şi am solicitat schimbarea acestei ordonanţe. Încă de atunci am prevăzut că se va crea o penurie pe piaţa lemnului de foc, că nu se va mai vinde oficial lemn de foc, peleţi şi practic ceea ce foloseşte la încălzirea locuinţelor, ci o să treacă pe sistemul de vânzare la negru, la preţuri mai mari decât preţurile care erau la momentul emiterii ordonanţei de plafonare. La ora actuală niciun magazin de retail nu mai vinde lemn, s-au reziliat toate contractele cu firmele de exploatare. Somez Guvernul să modifice de urgenţă textul acestei ordonanţe şi fie să acorde ajutor de încălzire, în baza venitului per cap de familie, fie să compenseze diferenţa de preţ între preţul de piaţă şi preţul plafonat”, a conchis Orban.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.