Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă la Braşov, că liberalii au depus la Parlament două proiecte de lege prin care să fie realizat transferul integral al impozitului pe venit ca sursă de venit pentru bugetele locale, iar al doilea proiect prevede ca un procent de 80% din redevenţele obţinute din exploatarea resurselor subsolului să se facă sursă de venit la bugetele locale, o parte la bugetul localităţii şi o parte la bugetul consiliului judeţean.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“PNL are depuse la Parlament două proiecte de lege pe care le considerăm foarte importante şi care, de altfel, se găseau în programul de guvernare al PSD-ALDE, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2018. Primul proiect de lege este transferul integral al impozitului pe venit ca sursă de venit pentru bugetele locale, 63% direct la localităţi, restul împărţite fie la consiliul judeţean, fie împărţite pe bază de formulă la nivelul bugetului de stat”, a declarat Orban.

El a explicat că liberalii au mai depus un proiect care prevede ca “un procent de 80% din redevenţele obţinute din exploatarea bogăţiilor subsolului să se facă sursă de venit la bugetele locale, o parte la bugetul localităţii şi o parte la bugetul consililui judeţean”.

Orban susţine că măsurile acestea sunt necesare, deoarece Guvernul prin OUG nr. 79/2017 “literalmente a jefuit administraţiile locale”.

“Aceste măsuri devin imperios necesare să fie puse în practică, pentru că Guvernul prin ordonanţa nr. 79 şi mai ales prin Legea bugetului de stat, literalmente a jefuit administraţiile locale. Peste un miliard de euro au fost luaţi din veniturile acestor administraţii locale şi toate proiectele de investiţii începute sau care urmează să înceapă pe care le derulează aceste administraţii locale sunt puse sub semnul întrebării din cauza acestui rapt făcut de Guvern la administraţiile locale. În special la administraţiile locale performante, care au generat locuri de muncă, care au atras investiţii în localităţi, care au reuşit să creeze un nivel de viaţă peste medie pentru locuitorii comunităţilor locale administrate. Nu întâmplător, cea mai mare parte a acestor administraţii sunt administraţii liberale iar cel mai mare rapt făcut de acest Guvern a fost făcut din bugetele locale, mai bine zis din banii acestor comunităţi locale, bani care erau absolut necesari pentru derularea programelor de investiţii”, a susţinut preşedintele liberalilor.

Potrivit acestuia, în programul de guvernare al PSD obiectivul trebuia realizat la 1 ianuarie 2018, iar liberalii, care nu aveau acest obiectiv, au susţinut amendamenul de transfer integral al impozitului pe venit către comunităţile locale, către bugetele locale. Cu toate acestea, susţine Orban, majoritatea parlamentară a plusat şi veniturile încasate din impozitul pe pensii trebuia să treacă, conform programului de guvernare, la bugetele locale.

“Guvernul a avut în programul de guvernare realizarea acestui obiectiv de la 1 ianuarie 2018. La dezbaterea Legii bugetului de stat era ca în Kafka. Liberalii, care n-au avut în programul de guvernare acest obiectiv, au susţinut amendamentul de transfer integral al impozitului pe venit către comunităţile locale, către bugetele locale, iar majoritatea PSD-ALDE-UDMR, care avea în programul de guvernare realizarea acestui obiectiv de la 1 ianuarie 2018, ei au şi plusat, inclusiv veniturile încasate din impozitul pe pensii trebuia să treacă, conform programului de guvernare la bugetele locale. EI au votat împotriva propriului angajament prevăzut în programul de guvernare. Au mutat termenul de aplicare a acestei măsuri, şi anume transferul impozitului pe venit la bugetele locale, la 1 ianuarie 2019. Vrem să vedem buna credinţă a majorităţii parlamentare dacă vor vota proiectele noastre de lege care urmează să se aplice în noul an bugetar, de la 1 ianuarie 2019, deşi mă îndoiesc sincer că se vor ţine de cuvânt şi de la 1 ianuarie 2019”, a conchis Orban.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.