Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că reprezentanţii USR PLUS au adus propuneri legate de programul "Anghel Saligny", între care introducerea standardelor de cost şi neacceptarea proiectelor care au fost în PNDL 1 şi PNDL 2 şi au stadiul de realizare zero. Întrebat dacă USR PLUS a condiţionat sprijinirea acestui program de trecerea proiectului privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie, Orban declară: "N-aş vrea să înţeleg aşa discuţiile".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ludovic Orban a declarat că în şedinţa coaliţiei s-a discutat şi despre Planul de investiţii "Anghel Saligny".

"Colegii de la USR PLUS au formulat propuneri legate de introducerea de standarde de cost. Ştim că se finanţează investiţii în infrastructura de apă-canal, gaz şi infrastructura rutieră. Deci solicitarea de introducere de standarde de cost, de asemenea, procedură transparentă cu înfiinţarea... practic, toate cererile să se poată depune online, să se înfiinţeze o platformă digitală în care să se poată urmări evoluţia fiecărui proiect, de la faza de derulare a... de semnare a contractelor de finanţare, până la faza de execuţie a proiectelor, inclusiv situaţia decontărilor", a afirmat el.

Orban a adăugat că a fost acceptată o propunere a USR PLUS vizând neincluderea în PNDL 3 a proiectelor care au fost pe PNDL 1 şi PNDL 2 şi care au stadiul zero de realizare.

"De asemenea, chiar dacă se semnează contractul de finanţare, dacă nu se depun documentaţiile solicitate în termen de maxim doi ani, cel care a semnat contractul de finanţare îşi pierde dreptul de a fi finanţat proiectul respectiv", a arătat el.

Orban a menţionat că au fost discutate şi alte aspecte, de natură tehnică, iar discuţiile vor continua.

"Discuţiile vor continua (...) sigur, există deschidere pentru a îmbunătăţi acest proiect, pentru a-l face transparent, pentru a exista un control al costurilor prin intermediul standardelor de cost, existenţa unor criterii de selectare şi a unor proceduri foarte clare", a susţinut el.

Întrebat dacă cei de la USR PLUS au condiţionat sprijinul pentru proiectul "Anghel Saligny" de trecerea în coaliţie a proiectului de desfiinţare a SIIJ în forma venită de la Guvern, Orban a răspuns: "N-aş vrea să înţeleg aşa discuţiile pe care le-am purtat".

"Obiectivul de desfiinţare a Secţiei speciale este un obiectiv care a fost inclus în programul de guvernare, asumat de toate formaţiunile politice din cadrul coaliţiei. Pentru noi, cei din PNL, este un obiectiv pe care îl vom atinge şi care nu este un obiectiv numai al unei formaţiuni din coaliţie. De altfel, şi UDMR susţiune că este partizanul desfiinţării SIIJ-ului. Sigur că mai rămâne să cădem de comun acord asupra formulei pe care să o susţinem împreună la dezbaterea din Senat", a completat Orban.

Orban a afirmat că programul "Anghel Saligny" trebuie aprobat înainte de rectificarea bugetară pentru a putea fi prevăzute creditele de angajament necesare.

El a menţionat că USR PLUS trebuie să îşi definitiveze toate propunerile.

"Avem răbdare să vină cu toate observaţiile pentru că obiectivul pe care îl avem este ca acest program de investiţii să fie benefic. El nu se adresează primarilor(...) cei care vor beneficia sunt cetăţenii din localităţile care vor depune proiecte", a arătat Ludovic Orban.

Întrebat dacă premierul foloseşte acest program pentru a avea susţinere în contextul Congresului PNL, el a replicat: "Şi dacă ar încerca nu văd ce ar avea de câştigat. Totă lumea ştie că noi, PNL, am susţinut necesitatea acestui PNDL 3 încă din ianuarie, iar eu personal, ca preşedinte al partidului, le-am zis, am fost precum Cato în Senatul Romei antice, care îşi încheia fiecare discurs cu «Cartagina trebuie distrusă», eu am susţinut categoric necesitatea acestui plan de investiţii şi am şi dat explicaţii de atunci ca să fiu bine înţeles".

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.