Premierul Ludovic Orban a explicat, miercuri, înaintea şedinţei în care Parlamentul dezbate moţiunea de cenzură, că toate ordonanţele de urgenţă adoptate marţi de Guvern au avut în spate "o nevoie” şi erau "indispensabile”. "Avocatul Poporului poate să spună ce doreşte. În ceea ce ne priveşte pe noi, ca Guvern, noi ne-am considerat obligaţi să adoptăm aceste acte normative, pentru că misiunea Guvernului este să rezolve problemele României şi problemele românilor, nu să stea să facă filosofie despre constituţionalitate sau să facă gargară propagandistică fără să cunoască conţinutul actelor normative", a susţinut Orban.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"E importat ce ordonanţă dai. Dacă dai Ordonanţa 13 noaptea ca hoţii, ca să-l scapi de Dragnea din puşcărie, aia e o ordonanţă care într-adevăr este revoltătoare, anticonstituţională. Dar dacă dai ordonanţele de urgenţă de care vă vorbesc şi dacă m-aţi lăsa aţi înţelege că fiecare ordonanţă a avut în spate o nevoie şi era indispensabilă", a afirmat Ludovic Orban miercuri, înaintea dezbaterii moţiunii de cenzură.
 
Acesta a făcut referire la ordonanţe de urgenţă precum cea din domeniul sănătăţii sau cea privind alegerile anticipate, Orban spune că acestea prevăd "câteva lucruri extrem de bune”. În context, Orban a afirmat că Avocatul Poporului poate spune ce doreşte.
 
"Adică Avocatul Poporului sau PSD-ul nu-şi doreşte ca românii să voteze şi la parlamentare aşa cum au votat la prezidenţiale. Avocatul Poporului poate să spună ce doreşte. În ceea ce ne priveşte pe noi, ca Guvern, noi ne-am considerat obligaţi să adoptăm aceste acte normative, pentru că misiunea Guvernului este să rezolve problemele României şi problemele românilor, nu să stea să facă filosofie despre constituţionalitate sau să facă gargară propagandistică fără să cunoască conţinutul actelor normative. Toate ordonanţele de urgenţă pe care le-am adoptat sunt ordonanţe de urgenţă fundamentale, indispensabile, care generează doar efecte favorabile pentru România şi pentru români” a afirmat primul ministru. 
 
Orban a precizat că toate actele normative adoptate de Guvern "sunt ordonanţe de urgenţă absolut necesare care reglementează situaţii prin care se rezolvă probleme grave, prin care se împiedică un deznodământ negativ provocat de indolenţa şi de lipsa de reglementare şi de interes din partea guvernărilor anterioare”.
 
Avocatul Poporului consideră că adoptarea, într-o singură şedinţă de Guvern, a 25 de ordonanţe de urgenţă este o gravă abatere de la normele art. 115 din Constituţie, referitor la delegarea legislativă. "Avocatul Poporului îşi rezervă dreptul de a sesiza Curtea Constituţională cu excepţii de neconstituţionalitate privind acele ordonanţe de urgenţă care aduc atingere direct sau indirect drepturilor fundamentale şi cele care încalcă decizii anterioare ale Curţii Constituţionale", anunţă instituţia.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.