Primăriile pot trimite, începând de săptămâna viitoare, documentele justificative pentru decontarea cheltuielilor care au fost făcute pentru spaţiile de carantinare şi pentru personalul carantinat în unităţi de protecţie pentru persoane în vârstă sau cu dizabilităţi, a anunţat, joi, premierul Ludovic Orban.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Primul ministru a întrebat, la începutul şedinţei de Guvern, dacă este finalizat actul normativ pentru a putea începe procedura de decontare a cheltuielilor realizate de autorităţile locale. 
 
"La întrunirile cu asociaţiile autorităţilor locale, ştiţi că ne-au solicitat, şi domnul preşedinte Iohannis a şi inclus în decretul prezidenţial privind prelungirea stării de urgenţă măsura de decontare a cheltuielilor efectuate de autorităţile locale, de primării, pentru susţinerea persoanelor vulnerabile aflate în izolare la domiciliu. Aici competenţa, ştiţi că am avut un proiect de act normativ în care eram dispus să dăm din Fondul de Rezervă al Guvernului, dar competenţa de decontare a fost acordată către Ministerul Sănătăţii şi mă interesează dacă Ministerul Sănătăţii este gata cu actul normativ pentru a putea demara procedurile de decontare a cheltuielilor către persoanele vulnerabile aflate în izolare la domiciliu”, a afirmat Orban.
 
Un secretar de stat din Ministerul Sănătăţii i-a confirmat că a fost finalizat un ordin în acest sens, care a fost trimis la Monitorul Oficial. 
 
Ludovic Orban a explicat apoi ce au de făcut autorităţile locale. 
 
"Pot să înceapă mecanismul de decontare începând de săptămâna viitoare. Practic, autorităţile locale vor trebui să depună solicitările şi documentele justificative la direcţiile de sănătate publică din fiecare judeţ. Şi trebuie stabilit un termen din momentul depunerii, un termen de decontare, să nu dureze procedurile foarte mult. De asemenea, să le primiţi online, să nu mai umblăm cu hârtii astfel încât să avem o procedură cât mai rapidă de decontare pentru că şi autorităţile locale au fost afectate, veniturile la bugele locale au scăzut şi au nevoie de banii ăştia”, a spus primul ministru.
 
Orban a precizat că trebuie să fie decontate cheltuielile cu spaţiile de carantinare şi cu persoanele carantinate în unităţi de protecţie pentru persoane în vârstă sau cu dizabilităţi. 
 
"De asemenea, aveţi grijă, decontaţi cheltuielile efectuate de autorităţile locale pentru carantină, pentru spaţiile de carantinare şi de asemenea cheltuielile care au fost efectuate pentru personalul care a fost carantinat în unităţile de protecţie pentru persoane în vârstă, pentru persoane cu dizabilităţi, pentru copii instituţionalizaţi. Au mare nevoie pentru că este clar că aceste resurse financiare, pe care ei le-au cheltuit fără să fi fost prevăzut în bugetele locale, trebuie decontate cât mai rapid ca să nu intre în criză bugetară”, a mai declarat primul ministru.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.