Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a apreciat, luni, pentru News.ro, că discuţia despre situaţia din Orientul Mijlociu în cadrul reuniunii Consiliului Afacerilotr Externe, a fost ”extrem de importantă şi necesară la acest moment”, pentru a cunoaşte poziţia tuturor partenerilor. ”Nu putem spune că s-a avansat foarte mult”, a declarat Odobescu, apreciind că ”riscul de escaladare în regiune este unul foarte, foarte ridicat”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE) a avut loc, luni, la Bruxelles.

”La acest punct a fost o discuţie extinsă cu numeroşi invitaţi din regiune, respectiv ministrul de afacerilor externe din Israel, ministrul de Externe palestinian, dar şi alţi miniştri, miniştrii de externe din Egipt, Iordania, Arabia Saudită şi secretarul general al Ligii Satelor Arabe. A fost o discuţie utilă, importantă, pentru că, pentru Uniunea Europeană, este extrem de necesară această coordonare cu partenerii din regiune pentru a găsi soluţii la criza actuală din Orientul Mijlociu, criză care vedem că are repercusiuni de multiple planuri şi riscul de escaladare în regine este unul foarte, foarte ridicat”, a declarat, luni, pentru News.ro, Luminiţa Odobescu.

Potrivit acesteia, a fost discutată şi ”importanţa eliberării tuturor ostaticilor”.

”Evident, s-a discutat şi despre situaţia umanitară deosebit de dificile din Gaza. La rândul meu, am prezentat eforturile de sprijin ale guvernului pentru civilii din Gaza. S-a discutat modul în care ne pregătim pentru relansarea, atunci când va fi posibil, a procesului de pace bazat pe soluţia celor două state. De fapt, a fost o temă care a predominat discuţiile cu diverşi parteneri din regiune”, a mai declarat Luminiţa Odobescu.

Aceasta apreciază că ”o pace durabilă în regiune nu poate fi obţinută decât prin luarea în considerare a aspiraţiilor şi a nevoilor atât ale palestinienilor, cât şi ale israelienilor”.

”A fost o discuţie extrem de importantă şi necesară la acest moment. Sigur, nu putem spune că s-a avansat foarte mult, dar este foarte important ca să cunoaştem diversele poziţii ale partenerilor noştri, iar pentru România şi pentru Uniunea Europeană este important să lucrăm în continuare în strânsă coordonare cu partenerii regionali, dar şi cu statele Unite”, a adăugat ministrul de Externe.

Odobescu a precizat că escaladarea conflictului este ”o preocupare majoră”.

”Este o preocupare majoră pentru pentru toate statele, nu numai cele din regiune, dar şi pentru noi în plan european. Am văzut, de altfel, riscurile de escaladare, am văzut cu toţii atacurile houti asupra navelor civile, am văzut, de asemenea, riscul de escaladare la graniţa cu Libanul ş.a.m.d. Este de aceea este foarte important, pe lângă discuţiile sub-partenerii din regiune, să vedem cum putem să găsim soluţii că pentru ca această situaţie să nu escaladeze”, a adăugat Luminiţa Odobescu.

Agenda reuniunii a inclus discuţii despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi situaţia din Orientul Mijlociu.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.