Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, le-a spus colegilor în şedinţa conducerii că, deşi în coaliţie s-a încercat să se transfere responsabilitatea către liberali şi să se arate şa-zisa neimplicare în protestele transportatorilor şi fermierilor, încă din prima zi au fost la Guvern, în timp ce prim-vicepreşedintele PNL Dan Motreanu a spus că în 2004, PSD a semnat în genunchi aderarea UE şi primul capitol încheiat a fost cel legat de subvenţie. ”Ajungem abia în 2027 la media europeană în privinţa subvenţiei pe suprafaţa”, a spus europarlamentarul liberal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Liderul PNL a afirmat despre protestele fermierilor şi ale transportatorilor că modul de abordare al liberalilor a fost profesionist şi empatic.
 
”Ştim foarte bine cât de mult am încercat să găsim soluţii. Noi ne-am întâlnit încă din noiembrie-decembrie cu fermierii. Au fost programe, proiecte începute din 2022, au avut o anumita continuitate cu modificările făcute pe parcurs. Plus implicarea la nivelul ministerelor pe care noi le conducem, inclusiv agentiile implicate (APIA). Şi Ministerul Finanţelor, si Ministrul Mediului, inclusiv Ministerul Energiei pe partea de combustibil şi tot ce au însemnat celelalte revendicări pe care agricultorii şi transportatorii le-au ridicat - toate aceste ministere au fost implicate”, a arătat Ciucă, potrivit unor surse liberale. 
 
Preşedintele PNL a mai spus că în interiorul Coaliţiei, deşi s-a încercat să se transfere responsabilitatea către ei şi să se arate aşa-zisa neimplicare, încă din prima zi au fost la Guvern şi au participat la identificarea de soluţii”.
 
”Colegii noştri europarlamentari lucrează permanent pentru a obţine din partea Comisiei un sprijin mai mare pentru fermieri şi transportatori. Să nu cădem prada acestei încercări de a se minimaliza participarea noastră la soluţionarea acestor conflicte pentru că eu consider că aici nu trebuie nici să ne scuzăm, nici să ne lăudăm.  PNL este în continuare deschis la dialog şi lucrează cu specialiştii pentru a găsi cele mai bune solutii. Suntem cât se poate de participativi la găsirea si asumarea soluţiilor”, a spus Ciucă. 
 
Liderul PNL a mai spus că a avut discuţii cu premierul şi cu toţi cei care au participat la discutii punctuale, miniştrii de la PNL si PSD şi el, în calitate de premier, a iniţiat in 2022 scheme de ajutor de stat, acordate industriei alimentare de procesare, acordându-le graturi de până la 500.000 de euro, pentru a putea procesa materia primă în România şi a reduce deficitul de balanţa comercială. 
 
”Am văzut si ce se întâmplă în afara ţării, în Franţa, în Olanda. Reverberaţia a fost una care a atins uşor toate ţările din UE. Vârfurile de violenţă trebuie sa dea de gândit tuturor decidenţilor politici. Cred ca e important sa ne gândim cum ne protejăm fermierii şi transportatorii români şi în afara graniţelor. Cât despre fake-news-urile de zilele trecute, eu cred ca atunci când se aruncă responsabilitatea de la unii la alţii în coaliţie, PNL trebuie să răspundă cu seriozitate, grija si empatie pentru problemele fermierilor. Nu sunt doar problemele lor. Suntem cât se poate de implicaţi în găsirea soluţiilor. Suntem alături de ei nu doar cu vorba, ci şi cu fapta. Pentru că prin schimburi de replici nu facem altceva decât să le dăm apa la moara celor care manifestau mai devreme aici pe holurile Parlamentului”, a spus Ciucă. 
 
La rândul lui, europarlamentarul PNL Dan Motreanu, prim-vicepreşedinte al PNL, a spus în şedinţă că problema fermierilor trebuie abordată din două perspective, de a veni cu soluţii punctuale la revendicări şi de abordarea politicii agricole pe termen lung. 
 
”Noua politică agricolă comună din PE va fi legată de viitorul agriculturii. În PE există o presiune foarte mare din partea socialiştilor şi din partea Verzilor ca politica agricolă să se transforme într-o politică de mediu. Acest lucru va pune o presiune foarte mare. PPE este principalul apărător al fermierilor. PPE este cel care s-a opus la toate derapajele socialiştilor.  Anul trecut, cu sprijinul PPE, am reuşit să deblocam pentru prima oară fondul de rezervă al CE pentru agricultură”, le-a spus Motreanu colegilor din PNL. 
 
El a amintit că de curând au pus în discuţie trei lucruri importante, constituirea unui mecanism de achiziţie de către CE a cerealelor din Ucraina astfel încât aceste grâne sa nu se mai regăsească in Europa pentru a pune presiune pe preţul şi competitivitatea fermierilor noştri şi a doua propunere, de a creşte suma alocată Rezervei pentru a da bani fermierilor, a treia propune fiind să se ceară Comisiei posibilitatea ca guvernele care sunt afectate să primească ajutoare de stat, dar să nu fie trecute în deficitul la bugetul de stat, pentru că asta e marea problema acum, e un cerc vicios.
 
”PNL şi PPE au avut cele mai multe măsuri pentru fermieri. Marea bătălie care se va da în PE va fi pe aceasta politica agricolă comuna, pentru că are cea mai mare sumă alocata din buget. În 2004, PSD a semnat în genunchi aderarea UE. Primul capitol încheiat: subvenţie. Ajungem abia în 2027 la media europeană în privinţa subvenţiei pe suprafaţa.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.