Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, afirmă, după promulgarea legii privind protestele, că modificările aduse Codului Penal se referă şi la persoanele aflate într-o situaţie vulnerabilă. ”Ne referim aici inclusiv la copiii şi la bolnavii care au fost abuzaţi de persoane care s-au ocupat de întreţinerea ori de îngrijirea lor. Acum, aceste categorii vulnerabile sunt mai protejate, ca urmare a aplicării unui spor de o treime din pedeapsă pentru făptuitorul care profită de capacitatea limitată de reacţie a victimei”, explică el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Legea de modificare a Codului Penal, pe care am iniţiat-o împreună cu fostul ministrul al Afacerilor Interne, Lucian Bode, a fost promulgată astăzi de preşedintele României şi a intrat în vigoare. Este adus un spor de pedeapsă pentru faptele comise dintr-o poziţie de forţă, se oferă un grad sporit de protecţie judecătorilor şi procurorilor şi se asigură mai multă protecţie cetăţenilor în spaţiul public. Ca efecte imediate, vom vedea mai puţine fapte comise din poziţie de forţă faţă de victimă şi o restrângere a comportamentelor antisociale şi violente”, a scris, pe Facebook, Nicolae Ciucă.

El a explicat că prevederea cea mai importantă adusă Codului Penal este cea prin care persoanele aflate într-o situaţie vulnerabilă beneficiază de mai multă protecţie din partea legii.

”Ne referim aici inclusiv la copiii şi la bolnavii care au fost abuzaţi de persoane care s-au ocupat de întreţinerea ori de îngrijirea lor. Acum, aceste categorii vulnerabile sunt mai protejate, ca urmare a aplicării unui spor de o treime din pedeapsă pentru făptuitorul care profită de capacitatea limitată de reacţie a victimei. Noile modificări aduc tuturor cetăţenilor un grad mai mare de protecţie. Prin noua formă a Codului Penal, fiecare român este mai în siguranţă”, a conchis el.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea privind protestele, iniţiată de liberalii Lucian Bode şi Nicolae Ciucă, a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Proiectul a fost atacat la CCR de către USR şi Forţa dreptei, dar judecătorii Curţii au respins sesizarea.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009, în sensul instituirii unei noi situaţii în care legitima apărare este prezumată, precum şi al agravării răspunderii pentru unele infracţiuni contra persoanei şi contra patrimoniului, pentru infracţiunile de ultraj, ultraj judiciar şi tulburare a ordinii şi liniştii publice.

Potrivit legii, fapta persoanei care, în public, prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani. Dacă fapta este comisă de o persoană care are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.

Ameninţarea, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul, săvârşite împotriva unui judecător sau procuror aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa privativă de libertate prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu jumătate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.