Prim-ministrul Nicolae Ciucă, a avut, vineri, o întrevedere cu Janez Lenarčič, comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, aflat în vizită de lucru la Bucureşti. La aproape un an de la ultima întrevedere, în contextul declanşării războiului Rusiei în Ucraina, interlocutorii au apreciat excelenta cooperare în gestionarea refugiaţilor ucraineni şi a ajutorului umanitar către Ucraina şi au confirmat necesitatea dezvoltării rezilienţei la dezastre şi a capacităţilor de protecţie civilă atât la nivelul UE, cât şi în statele din vecinătatea Uniunii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Ciucă a exprimat aprecierea pentru cooperarea excelentă între România şi Comisia Europeană în cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă. În context recent, a salutat buna şi rapida coordonare a răspunsului privind asigurarea asistenţei de urgenţă pentru Turcia şi Siria, după cutremurul din 6 februarie 2023, arată comunicatul de presă al Guvernului. 

Prim-ministrul român a arătat că experienţa consistentă în aria protecţiei civile, confirmată şi prin găzduirea rezervei europene de stocuri medicale şi operaţionalizarea Centrului logistic umanitar de la Suceava, asigură României un profil proeminent şi solid pe acest palier la nivelul Uniunii Europene.   

Totodată, premierul a subliniat că România va continua să  susţină eforturile Comisiei Europene de ajustare a instrumentelor consacrate şi de îmbunătăţire a Mecanismului European de Protecţie Civilă. 

În schimbul de opinii, şeful Guvernului a transmis comisarului Lenarčič mulţumiri pentru susţinerea constantă a Comisiei Europene pentru obiectivul României de aderare la Spaţiul Schengen, mai indică sursa citată. 

Cu prilejul întrevederii, comisarul Lenarčič a înmânat prim-ministrului României Raportului Final elaborat de Comisia Europeană privind evaluarea inter pares asupra sistemului de protecţie civilă şi de gestionare a riscurilor de dezastre din România.

Conform Executivului, documentul prezintă evaluări cuprinzătoare asupra nivelului naţional de pregătire la dezastrele naturale şi cele provocate de om şi urmăreşte identificarea celor mai eficiente modalităţi de îmbunătăţire a acţiunilor de prevenire şi pregătire în acest domeniu.

Prezenţa în România a comisarului european Janez Lenarčič are loc în contextul participării sale la masa rotundă ministerială cu tema „Ensuring evidence-based communication and preventing mis- and disinformation (Înţelegerea şi comunicarea riscurilor existente şi viitoare: Asigurarea comunicării bazate pe dovezi şi prevenirea dezinformării), organizată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.